Så skyddar du dig mot solen

Våren är här och vi är många som njuter av solens strålar. Men innan huden vant sig är det lätt att man bränner sig och därmed ökar risken för att drabbas av hudcancer. Att skydda sig – på rätt sätt – är därför jätteviktigt.

Hudcancer är den cancerform som ökar allra mest och varje år drabbas 11 000 svenskar av malignt melanom eller skivepitelcancer. Ytterligare 35 000-40 000 personer får varje år den mer lindriga formen av hudcancer – basalcellscancer. Cirka 600 svenskar dör varje år i hudcancer.

Det finns dock tips som både skyddar mot cancer och botar malignt melanom.

Har man en misstänkt hudförändring är det jätteviktigt att söka hjälp tidigt. Mer än 85 procent av fallen av malignt melanom botas tack vare tidigt upptäckt, då cancern inte hunnit sprida sig.

Så har du ett sår som inte läker, ett födelsemärke som ändrar färg eller form och/eller är oregelbundet i kanterna – kolla upp det!

Råden från Cancerfonden, för den som vill minska risken att drabbas av hudcancer är följande:

  • Håll dig i skuggan mellan 11 och 15 på dagen. Undvik solen när den är som starkast.
  • Använd kläder för att skydda huden. Särskilt små barn är känsliga. Och glöm inte huvudet – på med en hatt!
  • Används solskyddscrème där kläderna inte skyddar. Vattenfast, över faktor 30 och skydd mot både UVA- och UVB-strålning rekommenderas. Smörj på ett tjockt lager och tänk på att upprepa om du badar mycket.
  • Skippa solariet.