Emma Wiklund: ”Åldersnoja gör ingen snygg!”

Före detta supermodellen och numera entreprenören Emma Wiklund fokuserar på den mogna kvinnan i sin nya bok "Tidlös skönhet". Här får du hennes bästa tips och råd för att hålla huden pigg och fräsch även efter 50.

Namn: Emma Wiklund

Ålder: 51 år.

Familj: Man och två barn.

Bor: Vasastan i Stockholm

Gör: Driver hudvårdsmärket Emma S, och föreläsare i mån av tid. 

Aktuell: Med boken Tidlös skönhet (Bonnier Fakta).

Varför skrev du boken?

– Jag har själv fyllt 50 år och ville göra en mer självreflekterande bok som tar ett holistiskt grepp om skönhet och hälsa. Roligt att titta på träning och kropp också. 

Vad är den största förändringen som du själv märk med din hud sen du fyllt 50?

–      Främst att min hud inte återhämtar sig lika snabbt, den är tunnare och skörare. Elasticiteten försvinner mer och mer och när jag sovit tar det väldigt lång tid för de där fina kuddmärkerna att försvinna. Det är också i den här åldern man får betala för att man solade mycket som ung. Även om jag sovit åtta timmar och äter bra, ser jag tröttare ut och rynkor har smygit sig fram. 

Dina bästa skönhetsknep vid 50?

– Boken kom egentligen till då vi höll på att utveckla en serie för mogen hud och letade efter ingredienser som tacklade dessa problem. Vi såg att det finns flera olika spännande ingredienser som binder fukten bättre och som passar just mogen hud, så mitt främsta tips är att anpassa sin hudvård efter sin ålder. Satsa på en enzympeeling med AHA- och BHA-syror som tar bort döda hudceller på en minut, ger huden lyster och förbättrad fuktbalans. Anpassa även din make-up. Idag finns det jättebra tonade dagkrämer som gör huden levande och som varken är för täckande eller kryper ner i hudens linjer. Sedan hänger ditt utseende faktiskt nästan 75 procent på din livsstil, vad du stoppar i dig, hur du tränar och så vidare. Vill jag se pigg och fräsch ut, kör jag ett träningspass innan som sätter igång blodcirkulationen och ger huden lyster. Träning är ett riktigt bra skönhetstips! 

Emma Wiklund:
”Jag är så jäkla tacksam att jag mår så bra som jag gör idag”, säger Emma Wiklund.

Vilka är fördelarna ser du med att fylla 50?

– Jag känner mig mycket mer säker på vem jag är, vad jag vill och inte vill. Det är en skön trygghet. Jag har passerat ”fear of missing out”, och är inte längre rädd att missa den där festen eller middagen. Jag är lugnare, mer självsäker och selektiv och jag slösar inte tid på sådant som stjäl energi.

Du skriver om kirurgiska skönhetsingrepp i boken, har du själv gjort några sådana?

– Nej, inte ännu, men jag går på dermapen och regelbundna ansiktsbehandlingar. Har även allvarligt funderat på att göra något åt min ”argrynka” mellan ögonen. Jag har så mycket mimik i mitt ansikte så jag är rädd att fillers skulle synas ganska bra på mig. Men jag respekterar om man gör skönhetsingrepp, det är verkligen upp till var och en. Och fördelen med botox och fillers är ju att det faktiskt försvinner om du inte blir nöjd med resultatet.

Dina bästa råd till någon som har 50-årskris?

– Åldersnojja gör ingen snygg, så när du fyller 50 bjud in till en stor fest och var glad att du är frisk. Hälsan är verkligen något som jag omvärderat. Jag är så jäkla tacksam att jag mår så bra som jag gör idag. Se också fram mot en ny fas med din partner, det gör jag, och om ni dessutom har barn kommer det en helt ny del livet där ni har mer tid för varandra och kan göra en massa nya, roliga saker tillsammans. 

 

Emmas bästa skönhetstips!

– Anpassa din hudvård och make-up efter din ålder.

– Träna regelbundet.

– Sov åtta timmar per natt.

– Stressa mindre då äter och sover du bättre.