Många skärmtimmar på jobbet? Så här piggar du upp dina trötta ögon

Trötta, torra och kliande ögon är ett problem för många. I synnerhet om man sitter mycket framför en dataskärm. Här är tipsen som lindrar och förebygger besvären.

Trötta, torra och kliande ögon är ett problem för många. I synnerhet om man sitter mycket framför en dataskärm. Här är tipsen som lindrar och förebygger besvären.

Text: Pernilla Gudmundsson
Foto: Getty Images

En ny undersökning från Kantar-Sifo, på uppdrag av ögonföretaget Théa, visar att långvarigt arbete framför datorn är en av de vanligaste orsakerna till ögonbesvär.

5 tips mot trötta ögon

Känn igen symtomen

Att ögonen känns ansträngda, trötta och irriterade när du sitter framför datorn kan bero på att de är torra. Vanliga symtom vid torra ögon är ömhet, sveda, skav, klåda, gruskänsla och dimsyn. Ögonen kan bli röda och känsliga för ljus.  

Tänk på arbetsmiljön

Vanligtvis blinkar vi 25–40 gånger per minut, men vid datorarbete kan antalet blinkningar sjunka till 10–20 gånger per minut. Det beror på att vi prioriterar fokus före blinkningar. När blinkfrekvensen minskar dunstar den skyddande tårfilmen fortare och ögonen blir torra. Återfuktande ögondroppar kan vara bra att ha till hands. 

Rätt avstånd

50–80 centimeter mellan ögon och bildskärm är lagom avstånd. Den övre delen av skärmen bör vara i ögonhöjd. Ställ in bildskärmen så att du tittar vinkelrätt mot den och justera så att du har en textstorlek som passar dig. 

Anpassa ljusstyrkan

Undvik stark belysning från taket. Är bildskärmen vänd mot ett fönster drar pupillen ihop sig på grund av ljuset som strömmar in samtidigt som skärmens ljus kräver öppnare pupiller. Då blir det mer ansträngande att läsa. 

Ögongymnastik 

Följande övning ett par gånger i timmen smörjer hornhinnan: Luta huvudet bakåt, blunda och rulla med ögonen. Ett annat bra sätt att ge ögonen avkoppling är att blunda och växla mellan att titta långt bort och att titta nära.