Text: Lisbeth Lundahl
Foto: Getty Images
5 fördelar med fermentering
Bildar B-vitamin
Fermentering är den enda konserveringsmetod som faktiskt ökar näringsinnehållet i livsmedlet. Förutom att grönsaken behåller sitt nyttiga innehåll av fibrer, mineraler och vitaminer (inklusive det känsliga C-vitaminet) så bildas dessutom vissa B-vitaminer under mjölksyrningsprocessen. Däribland små mängder vitamin B12. Syrning förbättrar också upptaget av järn.
Skonar magen
En del har svårt att smälta exempelvis kål, lök eller bönor men i fermenterat skick blir grönsakerna mer lättsmälta. Bakterierna har redan jobbat bort besvärliga effekter som exempelvis gasbildning.
LÄS ÄVEN: Prova på att fermentera grönsaker – så här gör du
Skyddar mot diarrésjukdomar
Studier pekar mot att mjölksyrade grönsaker kan motverka diarréer i samband med antibiotikakurer.
Stabiliserar blodsockret
Fermentering sänker GI-värdet på grönsakerna och motverkar därmed blodsockersvängningar. Att välja mat med lågt glykemiskt index minkar risken för hjärtkärlsjukdom och diabetes typ 2.
LÄS ÄVEN: Surtanten Jenny Neikell om fermenterad mat: ”Bättre än kosttillskott”
Främjar tarmfloran
Syrade livsmedel med levande bakterier är den mest antiinflammatoriska mat du kan äta. De ökar mångfalden i tarmfloran och motverkar den låggradiga inflammation som är kopplad till många av våra livsstilssjukdomar.
Källa: Jenny Neikell, böckerna Syra själv av Karin Bojs och Happy Food (2022) av Henrik Ennart och Niklas Ekstedt