Så nyttigt är det att äta rönnbär: ”Dubbelt så mycket C-vitamin som apelsiner”

Visste du att de rödorangea rönnbären som lyser upp höstmörkret innehåller mängder av nyttiga ämnen och är helt ätbara? Lär dig allt om det svenska bäret som ofta går till spillo.

Foto: Getty Images

Kanske är det den brandröda färgen eller den sura och beska smaken som skrämmer bort människor från rönnbären, som många gånger istället blir fågelmat. Trots att de ofta misstas för att vara giftiga är de helt ätbara och fullproppade med nyttigheter.

— Jag tycker att det är ganska fantastiskt att de finns fritt i naturen. Du behöver inte ha en egen tomt utan kan bara gå ut i skogen eller var som helst där det finns rönnbär. Det tycker jag är rätt coolt, säger kost- och hälsocoachen Johannes Cullberg.

Så vad är rönnbär egentligen? Bären växer på de svenska träden rönn och mognar lagom till hösten, då de får sin härliga röda färg. De har en sur och besk smak, men innehåller mängder av ämnen som är viktiga för kroppen.

Vad innehåller rönnbär?

Bland annat innehåller rönnbär mycket C-vitamin, vilket är en viktig antioxidant som skyddar dina celler mot oxidativ stress. Men det hjälper även kroppen att lättare ta upp järn från maten. Apelsiner har blivit något av en frontfigur för C-vitamin, men faktum är att rönnbär innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som apelsiner.

LÄS ÄVEN: Innehåller dadlar mycket socker?

— Skulle du äta 1,5 dl rönnbär har du täckt dagsbehovet av C-vitamin, säger Johannes Cullberg.

Bären är även rika på betakaroten, vilket ger bären dess röda färg och främjar matsmältningen och stärker ditt immunförsvar. Dessutom är de fullproppade av antioxidanter som bland annat bidrar till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna.

Hur kan man äta rönnbär?

Om du inte är ett så stort fan av den beska och sura smaken kan du tillaga rönnbären på olika sätt så att de får en sötare och godare smak.

— Det går alldeles utmärkt att äta dem råa, torkade, frysta eller så kan du koka dem och göra olika typer av gelé. När du värmer upp rönnbär är det dock viktigt att känna till att en hel del C-vitamin försvinner då det inte klarar upphettning så bra.

Att torka eller frysa rönnbären är två enkla och effektiva sätt att äta rönnbär på, som både bevarar näringsinnehållet och gör att bären får en sötare smak. Kylan minskar exempelvis syrligheten i bären.

LÄS ÄVEN: Det här händer om du äter banan – varje dag

Frysa rönnbär

— Frysning är det mest optimala när det kommer till all form av näringsbevarande. Det är en vanlig missuppfattning att näringen skulle försvinna. Det gör den inte. Torkade bär kan du även mala ner till ett pulver och ha på din yoghurt eller i en smoothie.

Bäst av allt, för att vara säker på att få i sig alla nyttigheter som finns i rönnbär, är att äta dem direkt från träden.

— Om du tycker att de råa bären är lite sura kan du vänta till den första frosten för då blir de sötare. Så ju längre rönnbären får mogna desto sötare blir de.

Rönnbär har lång hållbarhet

Johannes Cullberg tror att skepticismen mot rönnbär delvis kommer från att människor inte vågar prova snarare än den sura, beska smaken.

— Det är ju såklart en smakpreferens men jag tror att de flesta nog inte har provat och det tycker jag är det viktigaste — att man går ut och testar och smakar. Jag tycker att allt styrs mot sötare smaker idag, men om du testar lite då och då kommer du att vänja dig och börja uppskatta de här andra smakerna lite mer.

LÄS ÄVEN: 5 snacksidéer till dig som blir hungrig på kvällen

Det faktum att rönnbären växer på många ställen i Sverige gör att det är ett bär som är väldigt lättillgängligt. Dessutom innehåller rönnbär, precis som lingon och tranbär, bensoesyra vilket gör att hållbarheten är lång. Det är med andra ord ett superbär för klimatet!

Johannes Cullberg brukar främst äta rönnbären direkt från träden, men han önskar att fler ska börja uppmärksamma rönnbäret.

— Jag tycker att det vore kul att se lite mer recept med rönnbär och att man börjar leka med lokala smaker.

Se vad mer vi har skrivit om nyttig mat


Tidningen Hälsas bästa träningstips
Fördelar med att yoga som man: ”Ett fantastiskt verktyg”

Fördelar med att yoga som man: ”Ett fantastiskt verktyg”

Pilates hemma: Stärk rygg, mage och höfter med enkla övningar

Pilates hemma: Stärk rygg, mage och höfter med enkla övningar

Träna i naturen: Enkla övningar maxar din skogspromenad

Träna i naturen: Enkla övningar maxar din skogspromenad

Gabriella trodde ryggsmärtan skulle vara för evigt — sedan hittade hon sensing

Gabriella trodde ryggsmärtan skulle vara för evigt — sedan hittade hon sensing

Sätt fart på lymfsystemet

Sätt fart på lymfsystemet

Ta hand om din rygg: Två övningar för att slippa värken

Ta hand om din rygg: Två övningar för att slippa värken

Stärk och stretcha höfterna: Två övningar för dig som sitter mycket

Stärk och stretcha höfterna: Två övningar för dig som sitter mycket

Backträning: Två övningar för styrka och kondition

Backträning: Två övningar för styrka och kondition

Kom i form med NEAT – vardagsmotionen som skär ner din tid på gymmet

Kom i form med NEAT – vardagsmotionen som skär ner din tid på gymmet

8 anledningar att styrketräna – oavsett hur gammal du är

8 anledningar att styrketräna – oavsett hur gammal du är

Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons