Svenskarna äter sämre när maten blir dyrare: Så äter du nyttigt – och billigt!

Att maten har blivit dyrare har påverkat svenskarnas köpbeteende. Fler väljer bort frukt och grönt, när köpare måste välja mellan kvalitet och pris.

Text: Redaktionen
Foto: Getty Images

En ny undersökning från Censuswide och Hellofresh visar att 55 procent – mer än varannan svensk – har blivit mer medvetna om sin matbudget till följd av ökade kostnader. 58 procent tror att de kommer att behöva välja mellan matens kvalitet och pris.

– Det är oroväckande att de ökade kostnaderna får svenskarna att välja mellan kvalitet och pris och att många behöver minska eller välja bort näringsrika råvaror som frukt och färska grönsaker. Ett bra tips för att hålla ner kostnaderna är i stället att hålla koll på vilka grönsaker och frukter som är i säsong, planera dina inköp samt våga ändra i dina klassiska vardagsrätter, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh.

LÄS ÄVEN: 10 tips på bra proteinkällor – som inte är kött

Här är hennes 3 bästa tips för att hitta balansen till en näringsrik kost, samtidigt som du håller budgeten.

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan. Foto: Hellofresh

Så äter du nyttigt utan att spräcka budgeten

  1. Ät säsongsbaserat
    De olika säsongerna kommer med olika råvaror, och beroende på säsong är priset på vissa råvaror billigare än under resten av året. Att anpassa sin kost efter säsong är snällare för plånboken och ger möjlighet att handla mat med lägre kostnad.
  2. Våga prova något nytt
    Att korrigera dina klassiska go-to-maträtter efter vad saker kostar är ett effektivt sätt att hålla budgeten nere. Är köttfärssås en sådan maträtt för dig? Prova att dryga ut såsen med rivna morötter eller byt ut färsen mot röda linser.
  3. Planera dina inköp
    Lägg tid på att planera veckans måltider och se över matkasseleverantörer, matbutikens erbjudanden och kampanjer. Genom att planera undviker du att gå till affären utan en plan och köpa på dig matvaror som du inte äter upp.

Källa: Hellofresh

LÄS ÄVEN: Gustav Johanssons bästa tips till dig som vill bli vegan: ”Gå inte all in direkt”