Lenes musikyoga efterfrågas världen över: ”Läkande för både kropp och själ”

Hornisten och yogaläraren Lene Skomedal andas musik och lever i nuet. Hon för yoga till musiker och klassisk musik till yogaintresserade. Det låter enkelt och självklart, men vägen har gått via år av psykisk och fysisk ohälsa.

Text & foto: Anna Rehnberg

Det är söndag förmiddag i Göteborgs Konserthus och marmorgolvet i den stora garderobshallen är täckt av utrullade yogamattor och förväntansfulla personer som sitter eller ligger. Sorlet har tystnat och ljuset är behagligt dämpat.

På ett podium sitter fyra musiker med notställ och stråkar redo. Framför dem sitter en svartklädd kvinna med håret i stram knut. I yogavärlden kallas hon Yoga Lene. Den klassiska musikvärlden känner henne främst som valthornisten Lene Aadalen Skomedal. Men också de börjar få upp ögonen för Yoga Lene.

Hon välkomnar alla och nämner att hon är lite jetlaggad efter att kvällen innan ha kommit med flyg från Chile. Sen inleder hon passet:

Lene Aadalen Skomedal
Ålder
: 43 år.
Bor: Hus utanför Göteborg.
Familj: Maken Terje och sonen Alvin.
Gör: Frilansande hornist, håller yogaworkshops för musiker och yogakonserter för yoga/musikintresserade i egna företaget Yoga Lene. Yogalärare inom globalyoga, yogalene.com

— Temat på den här yogakonserten är resa — det handlar om att vara på väg, där resan är själva målet och allt som händer är viktigt och riktigt.

Mjuka stråkar med Philip Glass ”Mishima” blir en inledande meditation. Vibrationerna letar sig in i kroppen.

— Lägg märke till vilka tankar som kommer upp, vilken resa du vill ha, guidar Lene med lugn stämma. Hon fortsätter berätta om kompositören Glass, som träffat Dalai Lama, är buddist och vegetarian och med i det tibetanska sällskapet i New York.

LÄS ÄVEN: Emilia Löf Karlsson om Silent yoga: ”Människor ska få en explosion av upplevelser”

Passet är bara en timme, men under den tiden färdas vi ändlöst med bland andra violinvirtuosen och uppfinnaren Louis Spohr och den svenska stjärnviolinisten Amanda Maier i 1800-talets Tyskland, via USA till Bali i slutet av 1900-talet. Och många har säkert varit på upptäcktsresa även i sitt inre, när vi återvänder till de mjuka tonerna av ”Mishima”.

— Men med nya insikter och ny energi, avslutar Lene.

Det är den första yogakonserten efter pandemin och det märks att den var efterlängtad. De 120 platserna sålde snabbt slut. ”Musiken når rakt in i själen”, ”Jag blir betagen av musiken och det ger ett själsligt lugn ihop med yogan”, ”Det är ren magi!” Så låter några röster från deltagare.

— Även när jag inte har rena yogapass lägger jag hela tiden in yoga i musikundervisningen. Jag tittar på hållningen och hur de spelar och hjälper dem att hitta frihet i kroppen genom att få bättre kontakt med andetaget.

Lenes yogakonserter är efterfrågade världen över

Några dagar senare träffas vi igen, den här gången hemma hos Lene. Att hon talar mycket om yoga och andning trots att hon huvudsakligen frilansar som musiker är ingen slump.

— För mig har yoga och den klassiska musiken smält samman till en underbar helhet som känns läkande för både kropp och själ. Och det behövs, menar hon. Att vara yrkesmusiker är både fantastiskt och fruktansvärt tufft. Det krävs timmar av övning varje dag och man är aldrig bättre än sin senaste konsert.

Det var när Lene själv tog yogan närmare musiken, som hon upptäckte att hon fick tillgång till sin fulla potential som musiker. Att arbetet, ja faktiskt själva livet, blev roligare och härligare. Kollegor blev nyfikna och frågade om de där övningarna hon höll på med före konsert var något hon kunde visa dem.

LÄS ÄVEN: Ansiktsyoga: Få slätare hy på naturlig väg

— Det hade en liknande positiv inverkan på dem — de ville ha mer, säger Lene.

Idag är hon efterfrågad av musikhögskolor, konserthus, orkestrar och enskilda musiker världen över för sin speciella kombination av hornspel, mental coachning och andnings- och yogaövningar.

— Kombon har öppnat dörrar jag aldrig trodde fanns för mig.

Hornisten Lene tror på nuet. ”Det är här vi upplever och kan påverka och mår som bäst.” Därför försöker hon alltid vara så närvarande det bara går.

Utvecklade anorexi som 9-åring

Kanske kan man säga att Lenes koncept att integrera yoga och klassisk musik är resultatet av ett sökande efter ett sätt att finnas till. Vägen hit har varit allt annat än en dans på rosor.

— Jag brukar inte berätta om min bakgrund, men när jag var i Chile beslöt jag mig för att göra det. Efteråt var det en kursdeltagare som frågade om jag någon gång tänkte ge upp och sluta spela horn. Mitt svar var nej. Det var musiken som tog mig igenom de första åren. Sedan var det yogan som fångade upp mig, säger Lene och tar mig tillbaka till det lilla samhället i Telemark i Norge där hon växte upp:

Lene övar ivrigt på sitt althorn. Hon är sju år och har nyligen fått börja i blåsorkester, precis som storasyster.

— Jag ville göra allt min coola storasyster gjorde och jag tyckte det var så himla kul att öva, minns Lene.

LÄS ÄVEN: Hitta rätt sorts yoga för dig: Stor guide

Bäst i klassen, musikalisk talang, fin familj, coolaste storasystern.

— Det var svårt för många att hantera, konstaterar Lene. Det i kombination med höga prestationskrav på sig själv gjorde att hon mådde allt sämre. Hon förmådde inte sätta ord på det som skavde, i stället vändes det inåt i form av ångest. Hon minns exakt när hon som 9-åring fattade beslutet att sluta äta.

— Jag såg en tv-dokumentär om en ung kvinna som dog i anorexi. Jag vet inte hur jag tänkte, men kanske hoppades jag att folk skulle tycka lite synd om mig om jag blev sjuk.

Dessvärre var Lene ”duktig” även på att svälta sig. Tyvärr blev det som var tänkt som en lösning snart ett mycket större och farligare problem — och mycket svårare att ta sig ur.

— Många gånger var det nära att jag inte klarade mig. Jag låg på sjukhus i perioder. Bland annat nästan hela andra året då jag gick musikgymnasiet.

Yogan hjälpte Lene att vara i nuet

När Lene var 20 år erbjöds hon en plats på Modum Bad, en specialenhet för patienter med ätstörningar. Då hade hon precis blivit antagen till inte mindre än tre prestigefyllda högskoleutbildningar inom musik och dans, varav två i London.

— Jag förstod dock att jag nog skulle svälta mig på nytt om jag for till London där ingen kände mig, säger Lene, som valde Modum Bad.

Det halvår hon tillbringade på Modum skulle bli en viktig vändpunkt.

— Där och då var det som att riva av världens största plåster. Jag tyckte bara det gjorde allt värre. Men jag hade hornet med mig och de dagar jag inte var för svag fick jag spela en halvtimme. Jag spelade och tårarna rann. Det var min ventil, en sorts meditation tror jag.

LÄS ÄVEN: Stärk din hjärna med yoga: 3 enkla övningar för ett välmående sinne

Efter behandlingen var Lene arg för allt hon tvingats gå igenom, men gick ändå på de uppföljande samtalen. Och sakta började hon märka att de verktyg hon fått att hantera ångesten med faktiskt fungerade.

Det var nu hon hittade till yogan. Mest för att få stretcha sina spända muskler, men hon märkte att yogan gav mer än så. Den hjälpte henne att vara i nuet.

2003 kom Lene in på Musikhögskolan i Göteborg och vid 24 års ålder kände hon att hon faktiskt var frisk.

— Jag upptäckte att jag såg på mig själv på ett normalt sätt. Och vet du vad, idag älskar jag mat! Jag är en riktig foodie, säger hon och skrattar.

”I känslan av flow finns en enorm glädje och lätthet. Det är stunderna av flow som gör att man orkar”, säger Lena Skomedal.

Lene Skomedal: ”Naturen är oerhört viktig”

Lenes valthorn ligger på en stol hemma i köket. På bordet ligger noter och facklitteratur och i vardagsrummet en utrullad yogamatta intill en musikanläggning.

— Jag är ofta på resande fot, men vid köksbordet har jag mitt kontor. Där övar jag på hornet några timmar per dag och på mattan gör jag yoga och sätter ihop mina program för yogakonserterna. Dessutom har jag ett naturreservat nästan utanför dörren och havet på gångavstånd, naturen är oerhört viktig för mig. Där marinerar jag mig i musik och utforskar nya kombinationer av andning och rörelser, jag vill ständigt utvecklas.

Det var under tiden i Göteborg som Lenes intresse för yoga fördjupades. När det första Yoga Games gick av stapeln på Svenska Mässan 2011 var Lene på plats.

— Det var en sådan wow-känsla! Det var klasser, föreläsningar och workshops med fantastiska yogalärare från hela världen.

Året därpå var Lene där igen. Återigen fylldes hon av kraft och energi. Några år tidigare hade hon träffat mannen i sitt liv, när de båda vikarierade i samma symfoniorkester.

Drabbades av livmoderhalscancer

Samma år blev hon gravid. På besök hos barnmorskan fick hon frågan om hon fått svar på cellprovet, som togs vid ett tidigare besök. Nej, sa Lene, som knappt ägnat det en tanke. Det var en torsdag. På tisdagen ringde de från sjukhuset och sa att cellprovet visade att hon hade cancer i livmoderhalsen och måste opereras genast.

Lene fick behålla barnet, men var tvungen att kontrolleras varje vecka.När hon i vecka 32 kördes in till specialförlossningsavdelningen på Östra sjukhuset väntade både förlossningsteam och cancerteam.

— Jag var jätteglad, extremt ångestfylld och närvarande på samma gång, det var verkligen ett andetag i taget, minns Lene.

Hon var vaken när pyttelille Alvin lyftes ut och lades på hennes bröst.

— Vi hann få ett tio minuters moment innan de sövde mig och Alvin kördes i respirator till neonatalavdelningen.

Lene opererades i sex timmar. Senare följde komplikationer som krävde ytterligare en operation. Lene undrade i sitt stilla sinne om hon någonsin skulle kunna spela horn professionellt igen. Ett instrument som kräver enormt mycket kraft i bål och diafragma.

Efter den sista operationen var det några få veckor tills Yoga Games 2013 skulle gå av stapeln och Lene hade alla ursäkter i världen att backa ur.

— Men jag är så glad att jag gick! Jag tänkte, vad av det här kan jag göra? Det handlade om pyttesteg, promilledelar, men jag mådde så bra av att vara i den energin. Jag upptäckte en annan dimension av yogan.

Yogakonsert på Konserthuset Göteborg. ”Vi behöver komma bort från huvudet ner i kroppen. Yogan, musiken och andningen hjälper oss med det. Det bildar en helhet. Hela världen borde göra yoga. Då hade vi haft en annan värld”, anser Lene Skomedal.

Utbildade sig till yogalärare

Yogan kom att bli så viktig för Lene att hon utbildade sig till yogalärare.

— I första hand för att jag ville lära mig mer själv. Men jag märkte att ju närmare jag tog yogan till musiken, desto friare blev jag i kroppen.

För fem år sedan gjorde hon sin första yogaworkshop för musiker på Nordiska hornseminariet, ett uppdrag som snart kom att följas av fler. Jag kommer att tänka på det hon sa på yogakonserten om att ”allt som händer på resan är viktigt och riktigt”. Räknar hon in sådant som cancer och anorexia?

LÄS ÄVEN: Motion som medicin: Träna bort ångest och depression

— Det är inget jag önskar min värsta fiende. Men allt jag har gått igenom har gjort mig till den jag är idag. Jag kan också med övertygelse säga att oavsett hur mörkt det är så kommer det att bli ljust igen. Det är alltid värt att kämpa. Nu är livet så oerhört rikt, jag är otroligt tacksam.

3 yogaövningar Lene gör före en konsert

Andas långsamt genom näsan, mjukna i käken och ansiktet. Skapa längd, utrymme och lätthet i alla delar av kroppen och positionen. Gör Krigaren och Balanserande stjärnan på båda sidorna och upprepa övningarna flera gånger om du vill.

Huksittande/Malasana. Samlar, grundar och boostar den mentala styrkan, samt ger energi och fokus.

Balanserande stjärna/Eka Pada Utthita Tadasana. För att snabbt komma från huvudet och ner i kroppen. Aktiverar, öppnar upp och ger energi både fysiskt och mentalt.

Krigare II/Virabhadrasana II – en kraftfull position som stärker, grundar och öppnar upp kroppen.

Lenes må bra-tips:

  1. Andas – lägg märke till och sakta ner andetagen, så ofta du kan.
  2. Gå ut i naturen och lyft blicken. Hjärnan bli lugn av att se grönt, vatten och utsikt i fjärran. Gör det du kan för att hitta närheten med naturen. Det är den vi är skapta för att leva i.
  3. Gå på klassisk konsert och låt dig flöda med in i musiken. Ett sätt att pausa, få tid att reflektera eller bara vara. Kan du inte ta dig till ett konserthus har till exempel www.gsoplay.se ett rikt utbud med gratis konserter att lyssna på. Där finns även två yogakonserter.