Smakrik pasta med snabb tomatsås

Den här tomatsåsen blir klar på nolltid och är även god att äta kall till exempel på ett grovt bröd.

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Pasta med tomatsås

4 portioner

500 g solmogna tomater
1 vitlöksklyfta
1 knippe basilika
2 msk balsamico
4 msk olivolja
Salt, peppar
400 g färsk pasta

Till garnering

125 g mozzarella (gärna svensk)
1 msk olivolja
Basilikablad

Gör så här:

  1. Skölj tomaterna och skär dem i stora bitar, lägg dem i en mixer eller matberedare.
  2. Skala vitlöksklyftan och grovhacka basilikan. Lägg dem i mixern tillsammans med balsamico och olivolja. Krydda med salt och peppar. Mixa till en grov tomatsås.
  3. Värm såsen i en kastrull. Koka vatten till pastan i en annan kastrull. Koka pastan al dente i 2-3 minuter.
  4. Servera pastan med den varma tomatsåsen, riv färsk mozzarella över, ringla över olivolja och garnera med basilikablad.

Näringsberäkning

Per portion: 381 kcal, 11 g protein, 24 g fett, 28 g kolhydrater, 4 g fibrer
Antioxidantrik
Vitaminer: E, niacin, C, A, B12
Mineraler: Kalcium, forfor, zink