Sju goda smaksättare som lyfter maten

Det är både enkelt och kul att sätta ny smak och färg på maten. Prova uppfriskande sriracha, mustig ajvar, umamistinn miso och örtig pistou får det att spira i köket.

Foto: Getty Images

Sriracha

Foto: Getty Images

Den kryddiga asiatiska chilisåsen med slät konsistens är god till det mesta. Har en mild hetta som gör den användbar att ringla över risrätter, omelett eller nudlar. Såsen är också god att dippa skaldjur i eller blanda med majonnäs för att göra såsen mildare och krämig.

Läs även: Marinerade portabelloburgare med srirachamajo och syrad lök

Ajvar

Foto: Getty Images

Grönsaksröran som är populär i Balkan, gjord på söt paprika och aubergine. Så god med sin runda smak som gör den perfekt att äta med bröd, sallad och oliver. Oslagbar till nygrillat kött och en klassiker till cevapi som görs på malen färs med kryddor och vanligtvis äts med ajvar på Balkan.

Harissa

Foto: Getty Images

Har du kanske redan bekantat dig med den mustiga chilipastan från Nordafrika? Vanlig som smaksättare till couscous i Tunisien men har på senare år även blivit en populär smaksättare i grytor med kyckling, till lax eller att blanda med stekta grönsaker som aubergine, tomat och lök. Harissa innehåller förutom chili koriander, vitlök och spiskummin och är lika god att tillsätta till musslor och färska tomater i en het skaldjursgryta, äta med bröd och doppa i den mustiga såsen.

Läs även: Rotfruktspytt med harissa, stekt ägg och yoghurt

Inlagda citroner

Foto: Getty Images

Citron confit används flitigt i det marockanska köket och är en fantastisk smaksättare. Citronerna läggs oftast in på våren och då av en sort som kallas boussera som sakta confiteras i en lag med salt. Det tar bort syran och gör citronerna oslagbara att använda med kyckling, lök och potatis i en gryta som är vanlig i Marocko. Prova att skära ner en citron i mindre bitar och blanda med svarta oliver och hackad persilja. Tänk på att citronerna har mycket smak, prova dig fram. Finns att köpa i välsorterade butiker med orientaliskt utbud.

Pistou

Foto: Getty Images

Örtröran är en slags sydfransk variant på pesto, men görs av enbart färsk basilika, salt, peppar, vitlök och god olivolja. Ljuvlig att ringla över grillade grönsaker, fisk, kött eller kyckling. Du kan också smaksätta soppa, helst med klar buljong, eller ringla över en sallad med syrliga tomater eller till nybakad baguette.

Kimchi

Foto: Getty Images

Den koreanska grönsaksblandningen med saltad och fermenterad salladskål är både syrlig och lite het. I Korea används den som topping på rätter med ris, kött och grönsaker (bibimbap) för att ge maten extra mycket smak. Lika god att tillsätta i en nudelsoppa eller för att toppa en bowl med nykokt ris och frasigt stekta ägg. Prova även att fylla ljust surdegsbröd med kimchi och ost och steka bröden frasiga i pannan med olja, tills osten smält.

Miso

Foto: Getty Images

Ljus misopasta är en salt och fermenterad bönpasta. Omtyckt i Japan till soppa med nudlar eftersom den har mycket umami. Kan även tillsättas i små mängder i grytor eller till buljong för att ge mustighet.

Läs även: Smakrik ramen med miso, tofu och grönsaker


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons