Sriracha

Den kryddiga asiatiska chilisåsen med slät konsistens är god till det mesta. Har en mild hetta som gör den användbar att ringla över risrätter, omelett eller nudlar. Såsen är också god att dippa skaldjur i eller blanda med majonnäs för att göra såsen mildare och krämig.
Läs även: Marinerade portabelloburgare med srirachamajo och syrad lök
Ajvar

Grönsaksröran som är populär i Balkan, gjord på söt paprika och aubergine. Så god med sin runda smak som gör den perfekt att äta med bröd, sallad och oliver. Oslagbar till nygrillat kött och en klassiker till cevapi som görs på malen färs med kryddor och vanligtvis äts med ajvar på Balkan.
Harissa

Har du kanske redan bekantat dig med den mustiga chilipastan från Nordafrika? Vanlig som smaksättare till couscous i Tunisien men har på senare år även blivit en populär smaksättare i grytor med kyckling, till lax eller att blanda med stekta grönsaker som aubergine, tomat och lök. Harissa innehåller förutom chili koriander, vitlök och spiskummin och är lika god att tillsätta till musslor och färska tomater i en het skaldjursgryta, äta med bröd och doppa i den mustiga såsen.
Läs även: Rotfruktspytt med harissa, stekt ägg och yoghurt
Inlagda citroner

Citron confit används flitigt i det marockanska köket och är en fantastisk smaksättare. Citronerna läggs oftast in på våren och då av en sort som kallas boussera som sakta confiteras i en lag med salt. Det tar bort syran och gör citronerna oslagbara att använda med kyckling, lök och potatis i en gryta som är vanlig i Marocko. Prova att skära ner en citron i mindre bitar och blanda med svarta oliver och hackad persilja. Tänk på att citronerna har mycket smak, prova dig fram. Finns att köpa i välsorterade butiker med orientaliskt utbud.
Pistou

Örtröran är en slags sydfransk variant på pesto, men görs av enbart färsk basilika, salt, peppar, vitlök och god olivolja. Ljuvlig att ringla över grillade grönsaker, fisk, kött eller kyckling. Du kan också smaksätta soppa, helst med klar buljong, eller ringla över en sallad med syrliga tomater eller till nybakad baguette.
Kimchi

Den koreanska grönsaksblandningen med saltad och fermenterad salladskål är både syrlig och lite het. I Korea används den som topping på rätter med ris, kött och grönsaker (bibimbap) för att ge maten extra mycket smak. Lika god att tillsätta i en nudelsoppa eller för att toppa en bowl med nykokt ris och frasigt stekta ägg. Prova även att fylla ljust surdegsbröd med kimchi och ost och steka bröden frasiga i pannan med olja, tills osten smält.
Miso

Ljus misopasta är en salt och fermenterad bönpasta. Omtyckt i Japan till soppa med nudlar eftersom den har mycket umami. Kan även tillsättas i små mängder i grytor eller till buljong för att ge mustighet.




















