Recept och Foto: Nadin Martinuzzi
Ramen med miso, tofu och grönsaker
2 portioner
Misobuljong
100 g misopasta
1 dl vatten
2 äggvitor
(ger cirka 9 dl misobuljong)
Ramen
2 vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära
9 dl misobuljong eller annan
god grönsaksbuljong
10 shiitakesvampar
eller champinjoner
3 msk sojasås
200 g fast tofu
1 msk majsstärkelse
1 msk neutral stekolja
100 g torra nudlar
1 pak choi
2 vårlökar
1 morot
100 g edamamebönor
Gör så här:
- Blanda ihop misopasta, vatten och äggvita i en kastrull. Koka upp, ta bort kastrullen från plattan och låt buljongen stå i 30 minuter.
- Ta bort äggvitan som samlas på toppen och sila buljongen genom en fin sil eller en trasa.
- Krossa vitlöken med den platta sidan av en kökskniv, skär ingefäran i skivor och lägg i dem i buljongen.
- Värm buljongen och låt sjuda i 10 minuter, sila sedan.
- Skär svampen i skivor, tillsätt i buljongen. Smaka av med sojasås.
- Skär tofun i bitar, vänd runt i maizena, stek i olja tills de är lätt gyllene.
- Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen, men låt dem koka i en minut mindre.
- Skölj i kallt vatten så att nudlarna inte klibbar ihop.
- Hacka morot och vårlök fint och tillsätt till buljongen tillsammans med edamamebönorna. Värm upp och låt sjuda i en minut.
- Fördela nudlarna i serveringsskålar, häll över buljongen och grönsakerna, toppa med tofu.
Tips!
- Toppa med jordnötter eller friterad lök för att få lite krispighet.
- Miso kan användas som buljong och smaksättare i soppor och såser, men det tar lite tid att göra den. Miso kan ersättas med annan god buljong.
Näringsinnehåll:
Per portion: 692 kcal, 42 g protein, 28 g fett, 63 g kolhydrater, 13 g fibrer.
Mjölkfri, antioxidantrik
Vitaminer: Folat, B6, C, A, niacin, E, B2.
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, järn, kalium, kalcium.