Smakrik ramen med miso, tofu och grönsaker

Massor av näringsrika grönsaker, tofu och nudlar samsas i våra goda ramen. Du kan enkelt anpassa rätten utifrån vilka grönsaker du tycker bäst om.

Recept och Foto: Nadin Martinuzzi

Ramen med miso, tofu och grönsaker

2 portioner

Misobuljong
100 g misopasta
1 l vatten
2 äggvitor
(ger cirka 9 dl misobuljong)

Ramen
2 vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära
9 dl misobuljong eller annan god grönsaksbuljong
10 shiitakesvampar eller champinjoner
3 msk sojasås
200 g fast tofu
1 msk majsstärkelse
1 msk neutral stekolja
100 g torra nudlar
1 pak choi
2 vårlökar
1 morot
100 g edamamebönor

Gör så här:

  1. Blanda ihop misopasta, vatten och äggvita i en kastrull. Koka upp, ta bort kastrullen från plattan och låt buljongen stå i 30 minuter.
  2. Ta bort äggvitan som samlas på toppen och sila buljongen genom en fin sil eller en trasa.
  3. Krossa vitlöken med den platta sidan av en kökskniv, skär ingefäran i skivor och lägg i dem i buljongen.
  4. Värm buljongen och låt sjuda i 10 minuter, sila sedan.
  5. Skär svampen i skivor, tillsätt i buljongen. Smaka av med sojasås.
  6. Skär tofun i bitar, vänd runt i maizena, stek i olja tills de är lätt gyllene.
  7. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen, men låt dem koka i en minut mindre.
  8. Skölj i kallt vatten så att nudlarna inte klibbar ihop.
  9. Hacka morot och vårlök fint och tillsätt till buljongen tillsammans med edamamebönorna. Värm upp och låt sjuda i en minut.
  10. Fördela nudlarna i serveringsskålar, häll över buljongen och grönsakerna, toppa med tofu.

Tips!

  • Toppa med jordnötter eller friterad lök för att få lite krispighet.
  • Miso kan användas som buljong och smaksättare i soppor och såser, men det tar lite tid att göra den. Miso kan ersättas med annan god buljong.

Näringsinnehåll:

Per portion: 692 kcal, 42 g protein, 28 g fett, 63 g kolhydrater, 13 g fibrer.
Mjölkfri, antioxidantrik
Vitaminer: Folat, B6, C, A, niacin, E, B2.
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, järn, kalium, kalcium.