Glutenfri mandelkaka med apelsin och vit choklad

En saftig och god mandelkaka med frisk smak av apelsin. Den syrliga citrusen rundas av med söt vit choklad. Dekorera med lingon och kokosfluff. Receptet kan göras både veganskt och glutenfritt.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Att baka veganskt och glutenfritt kan vara utmanande. Detta recept ger en saftig och väldigt god kaka. Jag har provbakat den med både mandelmjöl och mixade havreflingor för nötfritt alternativ. Här sötas kakan med björksocker, men det går lika bra att använda rårörsocker eller till exempel kokossocker.

Apelsinmandelkaka med vit choklad, 12 bitar

1 apelsin
½ dl kokossocker
2 dl vatten
170 g vit choklad (vegansk)
2 dl vatten
¾ dl malda chiafrön
1 ¾ dl olivolja
2 dl björksocker
½ dl citronjuice
Zest av en citron
300 g mandelmjöl, alternativt havreflingor som mixas till grovt mjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver

Till servering
200 g kokosfärskost, Violife
½ dl kokosmjölk
1 msk sött, t ex lönnsirap (eller honung om du inte är vegan)

100 g lingon
1 msk lönnsirap eller honung

Vit choklad (vegansk)

Gör så här:

  1. Skär apelsinen i ½ cm tjocka skivor och lägg i en kastrull tillsammans med kokossocker och vatten. Koka upp och sjud under lock i 15 minuter. Dra av från värmen och låt apelsinskivorna rinna av. Reducera resterande vätska till en sirap att använda vid servering.
  2. Klä en springform med bakplåtspapper. Smörj in kanten med kokosfett och bröa med kokosflingor.
  3. Placera ut apelsinskivorna på botten av formen så att de täcker hela ytan. Dela resterande apelsiner och lägg utmed kanterna.
  4. Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Smält den vita chokladen.
  6. Använd en elvisp och vispa vatten, malda chiafrön, olivolja och björksocker i några minuter till fluffig konsistens.
  7. Tillsätt den smälta chokladen, citronjuice, citronzest, mandelmjöl, havssalt och bakpulver.
  8. Rör runt till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen och baka kakan i den nedre delen ca 35 minuter.
  10. Använd elvispen och vispa ihop kokosfärskost, kokosmjölk och lönnsirap. Fyll upp i en spritspåse och förvara kallt tills det är dags att garnera kakan.
  11. Rör ihop lingon och honung.
  12. Dekorera kakan med kokosfluff, rårörda lingon och lite vit choklad som hyvlas tunt på ett zestjärn.