Krämig morotssoppa med smör och persilja

Morotssoppan är busenkel att laga och blir ljuvligt krämig tack vare en klick smör. Servera gärna med ett gott bröd.

Av: Lena Söderström

Du behöver:

4 förrättsportioner

1 kg morötter
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1 ¼ liter kokande vatten
salt
2–3 msk rumsvarmt smör
nymalen svartpeppar
1–2 msk finhackad persilja

Gör så här:

  1. Skala morötterna och skär dem i små bitar.
  2. Lägg morötterna i en kastrull. Tillsätt smulade buljongtärningar och hälften av vattnet. Koka upp och sjud under lock tills morötterna är helt mjuka, ca 30 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen. Finfördela soppan med stavmixer direkt i grytan. Späd soppan i omgångar med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp och sjud soppan ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt. Vispa i smöret i klickar.
  4. Häll soppan i koppar eller i skålar. Garnera med peppar och persilja.