Restless legs kamomillte

Else, 79, blev kvitt krypningarna i benen – tack vare en kopp te

Else Todal har kämpat med krypningar och pirrningar i benen i över 50 år. Men efter att hon börjat dricka kamomillte slipper hon rastlösa ben.

Text: Gry Hartvigsen
Foto: Gry Traaen

Else Todal, 79 år, kommer inte riktigt ihåg när hon första gången upptäckte krypningar i sina ben, men menar bestämt att hon var i 20-årsåldern. Det pirrade och hon kände ett starkt behov av att röra på benen.

— Jag kallar det sprättben. När jag var 29 år blev jag gravid med mitt första barn, då hade jag redan haft sprättben i många år. Det blev inte bättre under graviditeten, snarare tvärtom, säger Else.

Så kallade restless legs — eller Willis-Ekbom Disease, som det kallas numera — uppstår ofta när man är i vila och särskilt i samband med sömn. Behovet att röra på benen gör att sömnen uteblir och de flesta måste ställa sig upp för att obehaget ska ge med sig. Studier visar att en stor andel av dem som kämpar med rastlösa ben utvecklar sömnproblem och kan bli deprimerade.

— Det känns som elektriska stötar i benen, och det hjälper inte att ligga och vänta på att det ska gå över. Jag kan inte hålla räkningen på alla nätter då jag varit tvungen att gå upp igen efter att jag lagt mig. Om jag inte somnade direkt kom sprättbenen. Då gick jag ut i köket och höll mig i köksbänken, medan jag gjorde tåhävningar. Det hjälpte, men problemen kom tillbaka när jag lagt mig igen, säger Else.

Så många lever med restless legs

Hon beskriver hur hon slitit ut den nedre delen på otaliga lakan under många år med oroliga nätter. Dessvärre är hon inte ensam om att leva med restless legs. Det är en av de vanligaste neurologiska sjukdomarna i Sverige och så många som 750 000 personer är drabbade.

Risken att drabbas verkar öka med åldern. Det är för närvarande okänt vad orsaken till restless legs är, men man antar att det kan vara ärftligt. Forskning visar också att alkohol, rökning och kaffedrickande kan vara faktorer som påverkar hälsoproblemet.

— Vi är tre systrar och alla har haft problem med detta i åratal. Båda mina systrar tar medicin för att de har så svåra plågor. Jag har pratat med min läkare om problemet flera gånger, men inget av det jag gjort för att förebygga har hjälpt nämnvärt. Jag slutade röka för många år sedan och är försiktig med både alkohol och kaffe. Jag undviker också att ha höga, trånga stövletter, eftersom jag tror att det är dåligt med tanke på blodcirkulationen, säger Else.

Den pigga 79-åringen beskriver fler händelser där hennes ”sprättben” stått i vägen för fina upplevelser.

— Benen har inte bara plågat mig på natten. Jag minns bland annat då jag var på konsert med några vänner. Istället för att lyssna på musiken och följa med i vad som hände på scen fick jag kämpa för att inte dunka benen mot stolsryggen framför mig. Jag hade inte mycket glädje av den konserten, säger hon.

LÄS ÄVEN: 8 tips för en friskare tarm

Kamomillte mot restless legs

Den stora förändringen kom när Else fick ett husmorstips för sonens magproblem. Han hade kämpat med mag­ont länge och hade gått igenom flera undersökningar på sjukhus för att ta reda på vad som var fel.

— Jag gick till en dam som arbetade med alternativmedicin. Hon sa att jag skulle sätta honom på en kur med havregröt och kamomillte. Så det gjorde jag och magsmärtorna försvann nästan genast. Eftersom jag redan föredrog te framför kaffe tänkte jag att jag kunde byta ut mitt vanliga te mot kamomillte.

Else tänkte att kamomillte borde vara mer hälsosamt än vanligt, svart te. Hon började starta dagen med en stor kopp.

— Jag har honung i för att göra det lite sötare. Vanligtvis dricker jag inte ur hela koppen med en gång, utan tar en slurk då och då under dagen. Det går fint att dricka det kallt också. Efter en tid med denna nya vana insåg jag plötsligt att det var länge sedan jag kände rastlöshet i benen. Och sedan jag blivit medveten om att det var länge sedan jag hade problem med de långvariga besvären upptäckte jag att de var helt försvunna. När jag går och lägger mig på kvällen sover jag utan problem och det är helt fantastiskt, säger Else med ett stort leende.

Hon kan inte komma på något annat hon förändrat i sitt liv än att hon börjat med kamomillte. Därför tänker hon att det måste vara teet som hjälpt.

— Egentligen ska besvären bli värre med åren, så det är lite ovanligt att jag har vuxit ifrån dem. Därför är det så viktigt för mig att få dela med mig att detta tips till andra som har samma problem. Jag tror att det är avgörande att man dricker kamomillte varje dag, inte bara ibland. Det är varken dyrt eller skadligt på något sätt. Du kan köpa det i livsmedelsbutiker och det är tillgängligt för alla.

Vad är Willis-Ekboms?

Sjukdomen kallades tidigare Restless Legs Syndrome, RLS, rastlösa ben. Willis-Ekboms är en neurologisk sjukdom vars orsak är okänd. En del forskare misstänker att sjukdomen beror på nedsatt mikrocirkulation under kvällen och natten. Sjukdomen kan vara primär, ofta ärftlig och debuterar vanligen i 30- till 40-årsåldern.

Källa: 1177.se

Fler hälsofördelar med kamomill:

Kamomill har flera hälsobringande egenskaper och är en av de mest använda örterna inom folkmedicinen. Örten ska hjälpa mot muskelkramper och sömnlöshet, men det saknas forskning som med säkerhet kan bekräfta detta. I boken Kärringråd i långa banor, av Miriam Wicklund, nämns kamomill flera gånger:

LÄS ÄVEN: Högt blodtryck? Det här kanske fattas i din kost

Nagelbandsinflammation

Koka upp 2–3 msk kamomillblommor i ¼ liter vatten och lägg ett varmt omslag med det starka kamomillteet på inflammationen, låt sitta över natten.

Förkylning

Att andas in ångan av kamomillte hjälper mot förkylning. Kamomillte ska ha antibakteriella egenskaper. 2 msk kamomillte kokas i ½ liter vatten i 30 minuter. Andas in ångan i två minuter, ta en paus och fortsätt så länge du orkar. Är du allergisk mot korgblommiga växter bör du inte använda dig av kamomill. Du kan också laga ett välgörande te av kamomill. Häll en kopp kokande vatten över 1–2 tsk kamomillblommor, låt dra i 10 minuter, sila och drick.

Tennisarmbåge och onda leder

Har du ont i lederna eller tennisarmbåge kan du prova att göra ett ­kamomillomslag. Lägg ett bomulls- eller linnetyg (20 x 30 cm) platt på bordet. Lägg på 2 ½ dl torkade kamomillblommor och täck med plastfolie. Vik först in kortsidorna, sedan långsidorna, och tejpa ihop till ett paket. Lägg på omslaget så att den plastfria sidan ligger mot huden. Lägg en bit ylle över för att öka värmeeffekten. Fäst omslaget med en elastisk binda och låt sitta över natten.

LÄS ÄVEN: Jane, 56 år: Hypnos hjälper mot mina magproblem