glutenfritt bröd

Baka glutenfritt: luftigt matbröd med havre

Det är lite annorlunda att baka glutenfritt, eftersom det i vanliga fall är mjölets gluten som håller ihop brödet och ger det struktur. Här använder vi psylliumhusk för att hålla brödet luftigt och så att det inte blir torrt.

Recept: Sandra Leigh Draznin
Foto: Martin Dyrløv

Matbröd med havre

1 bröd

10 g jäst
5 dl vatten
75 g grovmalda havregryn (glutenfria)
1 msk honung eller sirap
500 g glutenfri mjölblandning (se recept nedan)
ev 75 g blandade frön (solros-, lin- och pumpafrön)
1 msk olja till formen

Glutenfri mjölblandning till 2 bröd
500 g rismjöl (fullkorn)
250 g havre- eller bovetemjöl
115 g majsstärkelse
115 g potatismjöl
20 g psylliumhusk (4 msk)

  1. Blanda alla ingredienser till mjölblandningen ordentligt och förvara i en lufttät burk.
  2. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt övriga ingredienser och rör ihop degen väl i 1–2 minuter. Lägg en bakduk över skålen, låt degen vila i rumstemperatur i 15 minuter. Rör om ordentligt igen och låt den vila i 15 minuter till. Ställ därefter degen på kylning tills du ska baka – eller använd den meddetsamma.
  3. Forma degen till ett bröd. Släta till ytan med våta händer. Vänd eventuellt brödet i havregryn eller frön och lägg det i en smord form (2 liter). Låt det vila i cirka en timme i rumstemperatur – cirka två timmar om degen är kylskåpskall.
  4. Placera en bakplåt mitt i ugnen och en bakform på det nedre gallret. Värm ugnen till 250 grader/varmluft 225 grader.
  5. Sätt in brödet i ugnen och häll en kopp vatten i den varma bakformen. Stäng ugnsluckan och grädda i 15 minuter. Vrid ner till 200 grader/varmluft 180 grader, grädda cirka 30 minuter till, tills skorpan är gyllenbrun och brödet är genombakat (98 grader).
  6. Vänd upp brödet på ett galler och låt det svalna innan du skär upp det.

Tips! Du kan baka brödet utan form. Forma degen till ett bröd på ett stycke bakpapper. Baka enligt beskrivningen. Brödet blir lite plattare, men smakar lika gott.

Per bröd: 2 700 kcal, 59 g protein, 71 g fett, 432 g kolhydrater, 43 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: E, B1, niacin, B6
Mineraler: Magnesium, zink, järn, fosfor, selen

Läs även:

Guide: Glutenfritt mjöl – 11 sorter och hur du använder dem

Julsallad med saffransdressing – friskt och matigt

Recept: Italienska mandelkakor utan gluten