julsallad med saffransdressing

Julsallad med saffransdressing – friskt och matigt

Med matiga ingredienser som pumpa, gulbeta och morötter blir salladen både mättande och vacker.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Julsallad med saffransdressing, 6 portioner:

Sallad

440 g pumpa, butternut eller sorten hokkaido som inte behöver skalas
400 g gulbeta
1 msk avokadoolja
½ tsk havssalt
svartpeppar från kvarn
100 g grönkål
1 msk olivolja
½ citron, juice och zest
½ tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn
1 morot
1 vattenmelonrättika eller kålrabbi
1 fänkål
2 blekselleristjälkar

Saffransdressing

¼ g saffran
1 krm råsocker
1 tsk honung
2 tsk dijon
1 msk ljus tahini
½ tsk örtsalt
1 krm svartpeppar från kvarn
½ citron, juice
¼ dl vatten
½ dl olivolja

Till servering

1 dl mjölksyrad rödbeta eller rödkål
2 dl rostade nötter
½ msk tamari
1 tsk gurkmeja
1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 165 grader. Skala pumpa och gulbetan och skär i bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, ringla över avokadoolja, salt och peppar. Rosta i ca 30 minuter tills de känns mjuka, men med motstånd.
  2. Repa grönkålen och lägg den på ett vackert fat med lite kant. Ringla över olivolja, citronjuice och zest, örtsalt och svartpeppar från kvarn. Massera grönkålen så att den blir glansig.
  3. kala moroten och vattenmelon­rättikan. Använd en mandolin och hyvla morot, vattenmelonrättika och fänkål.
  4. Rör ihop nötter, tamari, gurkmeja och äppelcidervinäger, strö ut på en plåt och sätt in i ugnen på 150 grader i 25 minuter.
  5. Mortla saffranet med råsocker. Tillsätt resterande ingredienser och vispa samman till en slät dressing.
  6. Häll upp i en flaska att servera ur och förvara svalt. Håller i en vecka om den förvaras kallt.
  7. Strimla selleri med en kniv. Blanda runt allt med grönkålen, toppa med bakad pumpa och gulbeta samt mjölksyrade grönsaker, rostade nötter och den vackert gula ­saffransdressingen.

Näringsberäkning

Per portion: 325 kcal, 8 g protein, 23 g fett, 18 g kolhydrater, 9 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, rik på antioxidanter, lågkolhydrat
Vitaminer: E, C, A, folat, niacin, B1
Mineraler: Kalium, magnesium, fosfor, zink