Det många forskare pekar ut som den kanske största klimatboven för magen är värmestress. Det kan förändra tarmens mikrobiom – läs: bakterieflora – på flera sätt: Det kan störa matsmältningen och minska tarmens förmåga att ta upp näring, samtidigt som tarmen blir mer mottaglig för skadliga och giftiga ämnen, varnar forskare i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Planetary Health. Så hur oroliga behöver vi vara?
— Jag tror inte att fullt friska personer behöver oroa sig så mycket, åtminstone inte för tarmen, säger Sebastian Jute, specialist i allmänmedicin på Kry Vårdcentral i Hornstull i Stockholm.
Han berättar att kroppen rent generellt klarar av värme bra.
Läs även: Nya kostråden: Därför ska du äta mejeriprodukter varje dag
— Kroppstemperaturen är konstant och reglerar sig själv hos friska personer. Vi har också inbyggda säkerhetsmekanismer som skyddar oss, till exempel blir vi slöare och söker skugga när det är varmt, säger han.
Men Sebastian Jute säger att forskarna ändå har en poäng.
— Värmeböljor kan kan öka stressnivåerna i kroppen och stresshormonerna kan i sin tur påverka olika saker, till exempel magen och tarmens bakterieflora. Vi vet att stresshormoner inte är bra för tarmfloran. Men en skör person i en värmebölja har nog en högre risk för hjärtsjukdom, än rubbningar i tarmen, säger han.

Läckande tarm
När det gäller läckande tarm förklarar han att det främst förekommer hos gamla och sköra, samt hos personer med vissa tarmsjukdomar eller skador i tarmarna.
— Slemhinnan i tarmen är uppbyggd så att den inte ska släppa igenom bakterier. Om tarmbarriären inte fungerar som den ska kan tarmbakterier söka sig ut i blodomloppet och i värsta fall orsaka sepsis, blodförgiftning. Men är man frisk är risken att drabbas liten.
Läs även: Tarmflorans påverkan på din hälsa: Humöret, sömnen och sjukdomar
Att temperaturökningar och extremväder även kan öka risken för maginfektioner på grund av matförgiftningar är kanske inte så otippat. Inte heller att kraftiga regnoväder kan öka halten av bakterier i badvatten och orsaka magsjuka, diarré och magont hos den som får en kallsup. Redan förra sommaren varnade flera badplatser i Sverige för förorenat badvatten efter stora regnmängder som har förde med sig tarmbakterier från gödslade åkrar och kohagar ned i havet. Med ökande temperaturer lär den här typen av maginfektioner bli allt vanligare.
— Värme får mikroorganismer att föröka sig snabbare i mat och vatten. Får man en matförgiftning kan det rubba tarmfloran och ge problem långt efteråt, säger Sebastian Jute.
9 saker klimatförändringarna gör med maten och magen
- Lufttemperaturer över 30 °C kan minska innehållet av viktiga antioxidanter som polyfenoler i frukt och grönsaker.
- Klimatförändringar kan öka mängden föroreningar och tungmetaller i våra grödor.
- Varmare temperaturer gör att till exempel risplantor tar upp mer arsenik, som i sin tur förändrar vår tarmflora.
- Stigande koldioxidnivåer kan minska minska järn-, zink- och proteininnehållet i vete, ris, majs och andra grödor.
- I förlängningen riskerar människor i vissa länder att drabbas av näringsbrister.
- När näringsrik mat blir en bristvara kan fler drabbas av det forskare kallar dold hunger. Främst kommer låginkomstländer att drabbas.
- Varmare vatten minskar halten av viktiga fleromättade fettsyror, inklusive omega-3-fettsyror i fisk. Omega-3-fettsyror anses bra för tarmfloran och tarmbarriären.
- Värmeböljor bidrar till att förekomsten av inflammatoriska tarmsjukdomar och mag- och tarmkatarr ökar.
- Förändringarna kan förändra maghälsan på molekylär nivå, med störningar i matsmältningen. Det är en konsekvens av kroppens minskade förmåga att ta upp viktiga näringsämnen.
Källa: The Lancet Planetary Health
Klimatförändringar påverkar hälsan
I Sverige har vi dock fördelen med ett lite kallare klimat och goda möjligheter att kyla mat.
— Men i andra länder kan matförgiftningar bli ett större problem än här, tror Sebastian Jute.
Varmare vattnet på badplatser kan också leda till mer ohälsa, och inte bara för magen. Redan nu kan man drabbas av exempelvis badsårsfeber som orsakas av vibriobakterier. Bakterierna växer till sig varma somrar då vattentemperaturen är högre än normalt.
— Man ska inte bada om man har ett sår. Man kan få en allvarlig infektion med symtom som smärta från såret, feber och allmänpåverkan. Håll gärna koll på de mätningar som görs på badplatserna och bada inte om vattnet är otjänligt.
Det varnas också för att klimatförändringarna leder till mer algblomning och fler algförgiftningar, som främst orsakar hudirritation. Men algförgiftning kan ibland även påverka lever, njurar och tarmar.
Läs även: Så undviker du vinterkräksjukan: Experternas bästa råd
Mer fibrer och mindre kött
På frågan om vi kan skydda oss på något sätt, till exempel genom att äta kosttillskott med goda bakterier, svarar Sebastian Jute:
— Vi vet att många sjukdomar hänger ihop med en frisk tarm och att vi mår bättre om tarmen mår bra. För att få i sig de goda bakterierna, som tränger undan de onda, ska man äta allsidigt med mycket fibrer och undvika rött kött, säger han.
Han tycker också att man ska undvika att ta antibiotika i onödan, eftersom det påverkar tarmfloran långt efter att man slutat ta medicinen.
När det gäller att skydda sig med kosttillskott med mjölksyrabakterier är forskningsläget ganska tunt, enligt Sebastian Jute.
— Vår magsäck är som en surgörande steriliseringsmaskin som gör att inga bakterier ska kunna passera den. Det gäller mjölksyrabakterier också. Det är därför tveksamt om det går att tillföra bakterierna via munnen, säger Sebastain Jute.
Läs även: 5 enkla recept att testa om du är trög i magen
Så kan du skydda magen
- Var noga med handhygien, tarminfektioner smittar ofta via händerna.
- Ta inte antibiotika i onödan.
- Förvara maten kallt, låt den inte stå framme längre än nödvändigt.
- Ät varierat och fiberrikt. Dra ner på rött kött.
- Undvik stress så långt det går.




















