Annika Sjöös 10 motivationstips: Så kommer du igång med träningen

Ge dig själv chansen till en härlig nystart och skaffa dig nya hälsosamma vanor. Här får du dansläraren och hälsoinspiratören Annika Sjöös bästa motivationstips.

Text: Annika Sjöö
Foto: Karin Wildheim

När man ska sätta i gång med ett projekt är motivationen A och O.

1. Motivera dig med böcker!

Innan du sätter i gång, se till att läsa någon ”pepp-bok”, som handlar om att motivera sig själv. Några exempel är: ”The secret” – Rhonda Byrne, ”Att välja glädje” – Kay Pollack , ”Ditt briljanta jag” – Carl Lindeborg och ”Sluta kämpa – börja leva” – Sanna Ehdin.

2. Viktigaste personen i ditt liv är DU

Att bry sig om andra människor är en mycket bra egenskap hos en människa. Men hur ska man kunna ta hand om andra om man inte först och främst tar hand om sig själv? Genom att prioritera motionen så tar du hand om dig själv.

LÄS ÄVEN: Annika Sjöös träningsprogram: Promenera dig i form på åtta veckor

3. Hitta träningsformer som passar dig

Motion bidrar till ökad fettförbränning och resultaten kommer snabbare. Men det är viktigt att hitta en träningsform som verkligen passar dig, utöver promenaderna. Pröva olika träningsformer och se vilka du fastnar för. Det ska vara roligt att träna, inte en pina.

4. Skaffa en träningskompis

Dels är det roligare att träna tillsammans med någon, dels är det svårare att dra sig ur om man bestämt tid med någon annan.

LÄS ÄVEN: Mette, 32, har gått ner 43 kg – genom att promenera

5. Gå inte ut för hårt i början

Det är lätt att vara överambitiös och rivstarta med fem pass i veckan, men då är det lätt att tappa motivationen efter bara några veckor. Börja i stället med mindre och öka successivt.

6. Sätt upp rimliga mål

Målen behöver inte alltid handla om att gå ner i vikt. Kanske vill du känna dig starkare, piggare och fräschare?

7. Disciplin

Om du verkligen vill ändra på något så måste du tänka att det inte är lekande lätt hela tiden även om du skulle önska det. Disciplin gör att du även kommer att lyckas i motvind. Tänk på de fantastiska resultaten du kommer att få.

LÄS ÄVEN: Motion som medicin: Träna bort ångest och depression

8. Hitta ditt förhållningssätt till mat

Med mer motion följer oftast en bättre och sundare kosthållning. Älskar du bröd, pasta och potatis kanske du inte ska utesluta kolhydrater, för då blir det svårt i längden. Föredrar du däremot protein och fett kanske LCHF eller Atkins är något för dig? Vill du behålla kolhydrater, men kan tänka dig att byta till fullkornsprodukter ska du kanske testa GI-metoden? Vill du inte tänka på detta är kanske Viktväktarna eller någon annan lågkaloridiet att föredra? Då får du i stället dra ner på fettet i maten. Tänk verkligen igenom vad som passar dig och vad som håller i längden.

9. Ut med vågen – in med måttbandet

Vågen skapar mer oro än lugn. Bättre är ett måttband som kan visa ett minskat midjemått trots att vågen står still. Muskler väger nämligen mer än fett, och du märker om kläderna sitter lösare eller bättre utan att stirra dig blind på siffrorna på vågen, eller hur?

10. Belöna dig själv med annat än mat

Att unna sig förknippar många med att till exempel äta en godispåse. Men hur bra mår man egentligen efter det? De flesta njuter för stunden men får dåligt samvete efteråt. När du uppnått något mål eller tränat riktigt bra så ska du belöna dig själv, men inte med mat, utan varför inte med en massage eller ansiktsbehandling.

LÄS ÄVEN: Bli stark hemma: Enkla övningar för hela kroppen