Bjud på glatt gul mat i påsk!

Hylla solens strålar med mat i alla nyanser av solens färg: gult! Mangotartar, syrligt gul morotssoppa, marinerade ägg på grönbete...och sist men inte minst: saffrans– och passionsfruktkräm i frysta chokladformar​. På kuppen får du garanterat påsk-feeling!

Bjud på glatt gul mat i påsk!
Sött, syrligt och hett gifter sig i dessa vackert gula mangotartarer i hjärtbladssallad! Perfekta till fördrinken eller minglet.

Mangotartar i hjärtbladssallad

Sött, syrligt och hett är smaker som gifter sig här! Byt ut hasselnötterna mot andra nötter som finns i skafferiet om så önskas: cashew, mandel, jordnötter... Eller välj pumpafrön för en nötfri variant! Det är även gott att röra ner finhackad avokado.


10 st

1 mango
3 cm färsk gurkmeja
1⁄2 gul chili
1⁄2 gul paprika
1⁄2 dl rostade hasselnötter, utan skal
1⁄2 citron, juice och finrivet skal 1⁄2 tsk örtsalt
1 tsk avokadoolja eller olivolja
Till servering
hyvlad vattenmelonrättika
1 tsk olivolja
1 nypa havssalt
10 blad av hjärtbladssallad

1⁄2 dl cashewyoghurt

2 tsk finriven ingefära

1 tsk bjäst

daikonkrasse eller liknande

Skala och skär mangon i mindre bitar.

Skala och finhacka gurk- meja. Finhacka chili, paprika och hasselnötter.

Blanda samman allt i en stor bunke. Tillsätt citron- juice och -skal, örtsalt och avokadoolja.

Rör runt så att alla smaker blandas. Ställ svalt till servering.

Hyvla rättikan och marine- ra den med olivolja och havssalt i några minuter tills den mjuknar.

Blanda riven ingefära och näringsjäst med cashew- yoghurt.

Fördela ut hjärtbladssallad på ett stort fat. Placera rättikan i bladet och därefter en stor sked mangotartar. Toppa med cashewyoghurt och daikonkrasse.

Syrligt gul morotssoppa

Den gula moroten är lite mildare i smaken och ger denna soppa dess vackra färg och goda smak. Du kan självklart använda orange morötter istället.

4 portioner

700 gul morot, eller sötpotatis, kålrot och rotselleri 1 citrongräs

1 gul lök
4 cm färsk ingefära

1⁄2 gul chili
1 msk rostad sesamolja
1 msk kokosolja
1 liter vatten
1–2 msk grönsaksbuljong

3 st torkade limeblad
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
3 dl kokosmjölk
1⁄2–1 lime, juice och finrivet skal
1 tsk örtsalt
Till servering:
1 dl kimchi, t ex från Tistelvind
1 dl kokosyoghurt
gult sesamsmul (från ägg-receptet!)
groddar

Tvätta morötterna och skär ner dem i stora bitar.

Banka på citrongräset med knivskaftet. Skala och hacka lök och ingefära samt hacka chilin.

Hetta upp oljorna i en stor kastrull. Tillsätt morot, citrongräs, lök, ingefära och chili, sänk värmen och rör runt. Efter några minuter: tillsätt vatten, buljong och limeblad.

Koka upp under lock och sjud i ca 25 minuter tills morötterna mjuknat.

Dra av från värmen. Lyft ur citrongräset samt lime- bladen om du hittar dem, med en tång.

Mixa soppan slät i en blender tillsammans med kardemumma, kokosmjölk, limejuice och -skal (tillsätt hälften och smaka av, ha i mer om så önskas). Smaka av soppan med örtsalt.

 

Saffransmarinerade ägg på grönbete

Gröngula skott, krämiga ägg och ett smakrikt smul passar perfekt på buffén i påsk, eller som tillbehör till en god soppa.

6 portioner

6 ägg
1⁄2 g saffran
2 msk rårisvinäger
1 nypa cayenne
1⁄2 msk näringsjäst
1⁄2 msk tamari
2 msk grönt jasminte
1/3 tsk björksocker
Till servering: 50 g gula mangoldskott eller andra skott

Koka upp vatten och lägg i äggen. Koka i 4–5 minuter beroende på storlek. Skölj i kallt vatten.

Blanda saffran, rårisvinäger, cayenne, näringsjäst, tamari, te och björksocker i en plastpåse. Massera påsen något så att alla ingredienser blandar sig.

Skala äggen och lägg dem i påsen. Förslut med en påsklämma och lägg in i kylen, ca 1 dygn. Vänd gärna på påsen vid tillfälle.

Sprid ut mangoldskotten på ett stort fat. Rulla äggen i det gula smulet och dela dem på mitten.

Gult smul:

2 dl oskalade sesamfrön

1 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 tsk rostad sesamolja

1 msk äppelcidervinäger
1 tsk mald gurkmeja
3 cm färsk gurkmeja, skalad och finriven

Sätt ugnen på 150 grader.2 Vändrunt samtliga ingredienser i en bunke så att smakerna blandar sig med flingor och frön.

Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 25 minuter tills kokosen fått fin färg och smulet torkat. Låt svalna och förvara därefter i en tättslutande glasburk. Perfekt att toppa sallad, soppa, nudlar eller omelett med.

Saffrans– och passionsfruktkräm i frysta chokladformar​

Saffran och passionsfrukt är underbart goda råvaror som passar varandra smakmässigt och lyser upp påskbordet med sin härligt knallgulla färg! 

8–10 st

Chokladformar:

8 medjooldadlar, utan kärna​

½ dl mandelsmör (kan bytas ut mot jordnötssmör, tahini eller hasselnötssmör)

1 dl kokosflingor

1/3 dl rå kakaopulver

1 nypa havssalt

2 krm vaniljpulver

2 msk rumsvarm kokosolja

Mixa dadlar, mandelsmör, kokosflingor, kakao, havssalt, vanilj och kokosolja i en matberedare till en kaksmet. 

Använd små kakformar, här har en variant i silikon som rymmer ca 1 msk använts. Forma kaksmeten till små bollar och tryck ut dem i formarna. Ställ in i frysen till servering.

Saffrans- och passionsfruktkräm:

2 ½ dl cashewnötter, blötlagda 4 timmar

1 ½ dl kokosmjölk

1 ½ msk björksocker

1 msk honung

1–2 msk citronjuice

2 msk passionsfruktspulver, finns hos hälsokosten, eller 1 hel passionsfrukt

¼ g saffran

1 nypa havssalt

1 krm vaniljpulver

 

Skölj cashewnötterna och mixa dem med övriga ingredienser i en blender till en slät kräm.

Smaka av och fyll därefter upp krämen i en sprits­påse och lägg in i kylen.

Slutförande: Ta ut formarna från frysen och dra av silikonformen, om du använt sådana. Spritsa i krämen och toppa med färsk passionsfrukt (1 frukt) och torkade ringblommor. Bjud med en gång, blir chokladformen för varm så smälter den nämligen ihop.

​​

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!