Bakad potatis med krämig ost- och svampröra

Bakad potatis är perfekt vardagsmat. Du kan variera fyllningen precis som du vill. Här serverar vi bakpotatisen med en krämig röra med cheddar och svamp.

Recept Maria Zihammou
Foto Lee Kearney

Bakad potatis med svampröra

4 portioner 

4 bakpotatisar
flingsalt
Fyllning:
250 g champinjoner
1 msk olivolja + 1 msk smör
1 färskost med vitlökssmak
1 dl crème fraiche
50 g cheddarost, finriven
flingsalt och svartpeppar
Servering:
1–2 msk grovhackade örter t ex basilika eller bladpersilja
sallad med vinägrett

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisarna rena med kallt vatten. Picka dem med en gaffel för att de inte ska spricka i ugnen.
2. Lägg ut potatisarna på en ugnsplåt, krydda med lite salt. Baka tills de mjuknat, cirka 1 timme beroende på storlek.
3. Fyllning: Skölj, skiva och grovhacka svampen, spar några skivor tunt skivad svamp till garnering.
4. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Fräs svampen ett par minuter tills vätskan kokat bort och den fått lite färg, rör då och då. Lägg i en skål att svalna.
5. Blanda färskost med svamp och crème fraiche. Rör ner osten, krydda med salt och peppar.
6. Gör ett kryss i potatisen och kläm till för att skapa en öppning. Toppa med svamp- och oströran.
7. Servering: Garnera med skivad svamp och örter. Servera genast med en god sallad och vinägrett.

Tips!

Använd gärna smaksatt färskost till fyllningen. Variera med olika smaker som paprika eller pepparrot tillsammans med riven lagrad ost.