Nu försvinner mikroplasterna helt!

Att sälja skönhets- och hygienprodukter innehållande små platspartiklar var lagligt fram till sommaren 2018. Men 1 juli kom ett förbud – och handlarna fick till 1 januari 2019 på sig att sälja ut sitt lager. Ett datum som nu är passerat!

Vi har tidigare skrivit om förbudet av mikroplaster i Hälsa. Förbudet gäller alla hygienartiklar som spottas ut eller sköljs av, till exempel tandkräm, schampo, peeling och duschtvål.

Målet med förbudet är att minska utsläppen av mikroplaster i naturen. Så här sa Sveriges miljöminister Karolina Skog i Hälsa-intervjun tidigare i år:

–       Mikroplasten i de här produkterna står för en liten del av den totala nedskräpningen i haven, men samtidigt är det en helt onödig tillsats, säger Sveriges miljöminister Karolina Skog. Den skrubbande och polerande effekten, som mikroplasten ofta ger, kan lätt uppnås av mer miljövänliga alternativ som till exempel riskorn eller kokosnötskal. Dessa så kallade naturliga polymerer bryts ner i haven utan att ställa till skada.

 

Slutskrubbat med mikroplaster

6 vägar till ett hållbart liv