Träningen ger mig ork att driva de tunga frågorna!

Thaiboxning rensar hjärna och yoga ger henne kraft att ladda om. För Caroline Engvall, en av Sveriges främsta kämpar mot barnsexhandel, har träningen blivit livsviktig.

Följer man Caroline Engvall i sociala medier får man lätt uppfattningen att hon alltid har foten på gaspedalen. På tio år har hon skrivit sju böcker, etablerat sig som en av Sveriges mest kunniga och engagerade experter inom barnsexhandel, startat flera hjälpsajter och poddar, dragit igång utbildningsprogrammet Safe selfie academy, föreläst för riksdag, regering och drottning Silvia och fått flera tunga priser (bland annat det fina Elise Lindqvist-priset och utmärkelsen Årets modiga Mama). I vår är hon aktuell med deckaren Dockleken – ”min bästa roman hittills!” – och kurser som kombinerar kreativt skrivande med dagliga träningspass. Frågan ”hur orkar du?” ligger nära till hands. Energin tycks outtömlig!

–       Precis som en idrottare som sysslar med uthållighet försöker jag ta hand om mig själv. Äta lagom balanserat (med en daglig chokladpralin till efterrätt!), röra på mig och sova tillräckligt. Hitta energi i en liten krets nära vänner. Jag försöker också vara snäll mot mig själv. Klappa mig själv på axeln, även om jag inte hunnit allt jag tänkt, berättar Caroline.

På senare år har träningen blivit allt viktigare i hennes liv.

–       När jag fött mitt tredje barn 2014 var min kropp väldigt trasig efter foglossning och andra gravidåkommor, så då smög jag igång med ett träningspass i veckan. Ganska motvilligt, och mycket tack vare en kompis som pushade mig. Idag är jag såväl instruktör i träningsformen Bulgarian Bags som gruppträningsinstruktör i funktionell styrka. Det senaste året har jag också börjat titta mer inåt; bytt ut ganska många explosiva pass och pulshöjare mot fokus på det inre muskellagret. Jag yogar till exempel minst fyra gånger i veckan.

Drivkraften är en stark och hållbar kropp, som orkar driva de svåraste av frågor för barnens skull, i många år till. Ett tufft jobb, som kräver stor mental styrka och som långt ifrån alla hade klarat av. Men för Caroline finns det inget alternativ.

–       När jag väl gläntade på dörren visste jag att det var omöjligt att stänga den igen. Det var ett medvetet val, som jag aldrig har ångrat. Den mörka världen pågår vare sig vi vill veta om den eller inte – och då är det bättre att veta. Det finns liksom ingen tid att förlora. Förövarna på nätet är många, men vi är fler. Med rätt kunskap kan vi alla hjälpas åt att skydda våra barn.

Och just föräldrars intresse i barnens användning av internet är något som Caroline lyfter fram som oerhört viktigt.

–       Genom att på ett öppet sätt engagera oss i hur våra barn har det online, lägga bort de skuldbeläggande frågorna och vår egen oro kan vi få oanade berättelser. Var tydligt med att barnen kan berätta, utan att du blir arg. Be dem visa dig sin värld. Lär dem också att de har ett ansvar på nätet, att visa respekt mot andra och ifrågasätta personer de möter.

I nya ”Dockleken”, som är den tredje fristående delen i deckarserien om kriminalkommissarie Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling, är återigen barns sårbarhet – och den smala balansgången mellan vem som är offer och förövare – huvudtema. Och som sagt, boken är Carolines bästa, om man får tro henne själv.

–       Jag är stolt över att intrigen är så spännande att jag flera gånger har skrämt mig själv. Senast i förrgår drömde jag en mardröm om dockor som hängde i träd och varslade om död, säger Caroline.

Namn: Caroline Engvall

Ålder: 41 år

Familj: Man och tre barn, 10, 7 och 4 år.

Bor: Växelvis i Stockholm och Thailand.

Aktuell med: Nya deckaren ”Dockleken”.

Träningsboosta med superantioxidanten