Rummet som kan lindra din astma och allergi

Saltrumsbehandling, eller haloterapi, är känt för att lindra besvär i luftvägarna, förkylning, pollenallergi och eksem. Den passar även den som tränar och vill öka syreupptagningsförmågan för att orka mer. Och bäst av allt – behandlingen är helt utan biverkningar.


Rummet som kan lindra din astma och allergi
Katrin Löhnus är undersköterska och idrottsmassör på Saltrummet i Trollhättan.

Saltrumsbehandling, eller haloterapi, har länge varit en vanlig metod i stora delar av östra och södra Europa. Saltrum finns idag på flera håll i Sverige.

— Saltrum är ett naturligt sätt att rensa luftvägarna och lindra svullnader i slemhinnorna. Saltet stimulerar immunförsvaret och gör att virus och bakterier inte får fäste i slemhinnorna. Det har även positiva effekter vid psoriasis och hudeksem för sin bakteriedödande förmåga, säger Katrin Löhnus, undersköterska och idrottsmassör på Mera Energi Sverige-Saltrummet i Trollhättan.

Hon har tagit traditionen med sig från hemlandet Estland där hon arbetade som spaterapeut.

— Jag såg hur det medicinska saltet hjälpte människor som lider av olika typer av andningsbesvär. Där används saltrum även för att hjälpa djur, som trav- och rashästar och hundar med eksem och astma. I vårt saltrum erbjuder vi spirometer för astmatiker för att de ska kunna kontrollera
effekten efter behandlingen, säger Katrin Löhnus.

Miljön i saltrummet är tilltalande med väggar, tak och golv täckta av tre ton kritvitt salt, för att efterlikna den rena och friska tillvaro man bara finner djupt nere i saltgruvorna som bland annat finns i södra Europa. Luften i rummet blandas med medicinskt bergsalt från en saltgenerator. 

— Vetenskapliga studier, bland annat från universitet i Ryssland och Polen, visar att salt har antiseptiska och antibakteriella egenskaper och ger god lindring vid olika luftvägsbesvär, säger Katrin Löhnus.

I Saltrummet finns även en saltkokong, en så kallad health chamber. Den ger ett högre koncentrat av salt.

— I saltkokongen används endast 100 procent rent medicinskt salt som ger en effektiv behandling på dermatit, eksem eller psoriasis och andnings- och luftvägsbesvär. Den används även av idrottare som bara
vill öka syreintaget. Behandlingen är effektiv och ofarlig, säger Katrin Löhnus. 

 

Det här är haloterapi:

Behandling i saltrum kallas haloterapi. Halo är grekiska och betyder just salt. Salt har antibakteriella och stimulerande egenskaper, innehåller negativa joner och är en naturlig antihistaminkälla.
I Sverige finns endast ett fåtal saltrum. Än så länge finns saltrum i Trollhättan, Jönköping, Ronneby, Motala, Vilhelmina, Säffle, Stockholm och Malmö.

Rummet som kan lindra din astma och allergi
Jenny Nilsson med döttrarna Felicia, 10 år, och Linnea, 7 år, är stamgäster i Saltrummet som blivit räddningen för Linneas förkylningsastma.

Jenny Nilsson, 44 år, och dottern Linnea, 7 år, tillhör Saltrummets stamgäster. När de första gången kom hit för tre år sedan, vintern 2015, var den då fyraåriga dottern medtagen av förkylningsastma.

— Saltrummet blev vår räddning. Skillnaden märktes direkt vid första behandlingen. Det medicinska saltet hjälpte hennes luftrör och hon kunde sluta med alla de starka mediciner hon tvingats ta, säger Jenny Nilsson.

Linneas besvär började redan vid ett års ålder. 

— Hon fick en hosta som aldrig gav med sig och kunde inte andas utan att hosta, ofta hostade hon tills hon kräktes. Hon sov inte heller om nätterna. Vi fick sitta med henne upprätt i famnen för att hon skulle få sova, säger Jenny Nilsson. 

Läkaren konstaterade att Linnea led av förkylningsastma, eller infektionsastma. En typ av astma som ofta ger besvär vid förkylningar och infektioner i luftvägarna och som oftast drabbar barn, men även vuxna. Till en början fick hon hostsprej och hostmedicin. Med tiden fick hon allt starkare mediciner, såsom luftrörsvidgande sprej och inflammationsdämpande tabletter, Betapred.

— Allt de gjorde var att lindra symtomen men hon blev inte bättre. Jag var alldeles förtvivlad och kände att vi kan inte hålla på så här, Linnea mådde inte bra. Själv var vi rätt slitna av att aldrig få sova ordentligt, säger Jenny. 

Under en kort period på sommaren var allt bra men så fort hösten och förkylningarna kom blev Linnea sämre.

— Hon fick utslag, och huden i ansikte och på armar och hals blev tunn och torr av de starka medicinerna. Jag var förtvivlad, säger Jenny.  

Utredningar kring allergier, mögel, damm, gluten och mjölk visade inget. En dag fick Jenny höra talas om ett saltrum i Trollhättan. Hon googlade på nätet och läste om salt-haloterapin.

— Hoppet väcktes när det stod att den fungerar på luftvägar och har en tydlig antiinflammatorisk verkan och kan hjälpa mot astma, förkylningar och hosta och olika sjukdomar i luftvägarna, säger Jenny. 

Redan samma dag ringde hon och bokade tid. Vid första behandlingen fick Linnea vila i saltrummets saltkokong, som ger ett högre koncentrat av salt i andningsvägarna.

— Redan efter en kvart slutade hon hosta och somnade. Hon slappnade av och gick ner i djupsömn och sov så djupt att vi hade svårt att få liv i henne, för att hon var så utmattad. Natten efter den första behandlingen sov hon för första gången på flera månader en hel natt utan att hosta, säger Jenny. 

Första veckan behandlades Linnea fem gånger i saltrummet.

— Efter behandlingen behövde hon varken hostdämpande medicin eller inhalator.  

Varje vår och höst besöker de salt­rummet. De har även köpt en saltinhalator med saltkristaller till Linnea.

— Hon kan inhalera salt med inhalatorn morgon och kväll och vid minsta tecken på en förkylning, och behöver inga mediciner. Det är en oerhörd lättnad! 

Saltrum kan hjälpa vid..

Kroniska svalg-, tonsill- eller  bihåleinflammationer

Halsfluss

Förkylning

Allergisnuva

Astma

Återkommande öroninflammation

Sömnbesvär

Stress

Hudbesvär, eksem, psoriasis, akne

KOL, cystisk fibros 

Undvik saltrum om: du har feber, eftersom  saltet eskalerar febern!

Det är inte behandling för: personer som har cancer, elakartade tumörer, under kemoterapibehandling. Inte heller vid svår hjärt- eller njursvikt.​ 

 

Sverige vill få till ett förbud