Säkrast att öka D-vitaminnivåerna genom kosten

Unnar du dig lite extra tid i solstolen för att kroppen ska bilda D-vitamin? Då kan det vara läge att tänka om. En ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att det är bättre att se till att få i sig D-vitamin kosten än genom solen.

D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som kalcium och fosfor och hjälper till att förhindra benskörhet. När man exponeras för solens UV-strålning bildar kroppen D-vitamin, men man kan också få i sig vitaminet genom maten eller kosttillskott. Och nu rekommenderar alltså Strålsäkerhetsmyndigeten svenskarna att välja D-vitaminrik kost framför en extra stund i solstolen. Detta för att UV-strålning är en av de främsta anledningarna till att vi utvecklar hudcancer; den cancerform som ökar mer än någon annan cancerform i Sverige.
– Forskningsresultaten är inte entydiga och rådet anser därför inte att vitamin D-frågan ska påverka aktuella preventiva strategier gällande hudcancer. Det är säkrare att äta livsmedel som naturligt innehåller vitamin D än att försöka öka sina nivåer av vitamin D genom att sola, säger Yvonne Brandberg, professor på Radiumhemmet och ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor i ett pressmeddelande.

Visste du att…

… i Sverige, mitt på dagen och under sommaren, räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet.

… närmare ekvatorn, där UV-strålningen är starkare, räcker ännu kortare soltid.

… mer sol ger inte mer D-vitamin, eftersom huden stänger av när behovet fyllts.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Här hittar du D-vitamin

  • I fisk som lax, sill och makrill.
  • D-vitaminberikade mjölk- och växtprodukter.
  • Kött.
  • Ägg.
  • Kosttillskott.