Säkrast att öka D-vitaminnivåerna genom kosten

Unnar du dig lite extra tid i solstolen för att kroppen ska bilda D-vitamin? Då kan det vara läge att tänka om. En ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att det är bättre att se till att få i sig D-vitamin kosten än genom solen.

Säkrast att öka D-vitaminnivåerna genom kosten

D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som kalcium och fosfor och hjälper till att förhindra benskörhet. När man exponeras för solens UV-strålning bildar kroppen D-vitamin, men man kan också få i sig vitaminet genom maten eller kosttillskott. Och nu rekommenderar alltså Strålsäkerhetsmyndigeten svenskarna att välja D-vitaminrik kost framför en extra stund i solstolen. Detta för att UV-strålning är en av de främsta anledningarna till att vi utvecklar hudcancer; den cancerform som ökar mer än någon annan cancerform i Sverige.
– Forskningsresultaten är inte entydiga och rådet anser därför inte att vitamin D-frågan ska påverka aktuella preventiva strategier gällande hudcancer. Det är säkrare att äta livsmedel som naturligt innehåller vitamin D än att försöka öka sina nivåer av vitamin D genom att sola, säger Yvonne Brandberg, professor på Radiumhemmet och ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor i ett pressmeddelande.

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!