Sockerdetoxa familjen!

Många vill dra ner på sockret. Men hur lyckas man med att sockerdetoxa hela familjen? Här är Hälsas expert, nutritionisten Pernilla Bergs 8 bästa tips!


Sockerdetoxa familjen!
Pernilla Berg är nutritionist och del av Hälsas expertpanel.

1 Smitta varandra med goda vanor​

Barn gör som vuxna gör. Sträva därför efter att etablera goda, hälsosamma vanor så tidigt som möjligt.
Och det räcker tyvärr oftast inte med att en förälder lever sunt. 

2 Se över tillgången​

Att göra en rejäl skåpstädning och rensa ut allt onödigt socker kan vara en bra idé. Men planera gärna lite innan och fundera över hur ni vill att ert nya sockerfria liv ska se ut. Det är också bra att fundera på om ett sockerförbud verkligen är den bästa vägen, att dra ner på onödigt socker kan vara en bra medelväg. Förbud leder ofta till att barnen blir upproriska och gör tvärtom. Att etablera nya vanor tar tid och ibland kan det vara bra att ta många små steg än ett jättestort. Lägg tid på att hitta bra alternativ, så att ni slipper ”bakslag”. 

3 Ersätt inte ett socker med ett annat​

Många väljer bort sackaros, eller vanligt vitt socker, men tänker inte på att många söta ”ersättare” också främst innehåller tomma kalorier. Agavesirap och andra växtbaserade sirapssorter innehåller i regel mycket fruktos. Det är inte nyttigare än vanligt socker, i stor mängd är det till och med skadligt.​

4 Välj sockerfritt – om du måste​

De sötningsmedel som finns på marknaden är godkända och inte farliga vid normal konsumtion. Vill man till exempel dricka läsk någon gång är det därför bättre att välja en sockerfri variant än en som innehåller socker.

Sockerdetoxa familjen!
”Vill jag ha någon form av snacks blir det naturella nötter, frön eller mörk choklad istället”, säger Pernilla Berg.

5 Se upp med ”nyttiga” mellanmål​

Marknaden för så kallade bars och flapjacks har exploderat och de lanseras ofta som ett bra mellanmål i farten. Men ofta innehåller de både mycket socker och många kalorier. Om du har som mål att gå ner i vikt kan det vara bra att ta något mindre kaloritätt istället. ​

6 Skippa juicen…​

… och välj färsk frukt istället. Att skala och äta en apelsin tar mycket längre tid än att dricka ett glas juice, vilket innebär att du får i dig betydligt fler kalorier när du snabbt dricker ”frukten”. Dessutom är juice frätande för tänderna och den innehåller inte lika mycket nyttiga fibrer som frukt. 

7 Kolla in brödet​

Äter man väldigt mycket bröd kan det vara bra att hålla koll på innehållsförteckningen och kanske oftare välja ett mörkt, fiberrikt bröd. Eller baka själv! Det är dock bra att komma ihåg att det är helheten i kosten som är viktigt. Alla behöver absolut inte utesluta bröd ur kosten, men vet du att du äter väldigt mycket bröd och att du har en tendens att gå upp i vikt kan det vara bra att dra ner på intaget.

8 Hitta nya sötsaker​

Försök att inte se ”sockerprojektet” som något negativt, utan lägg istället kraft och energi på att hitta nya goda favoriter. Vi har till exempel experimenterat mycket med att laga god vegansk glass, på avokado och frukt. Och barnen gör ofta smoothies med banan och frysta bär. Sylt går också alldeles utmärkt att göra själv, bara genom att koka upp frysta bär!

Hälsas glasstest 2019!