Lingon – skogens goda vikthämmare!

Äntligen lingonplockartider! Visste du att de vackert syrliga bären inte bara är goda på gröten och i din smoothie – de hämmar också både övervikt och inflammationer?

Lingon (Vaccinium vitis-idaea) hör precis som blåbär till släktet ljungväxter och mognar i augusti—september, då de vackert röda bären syns lysa upp barrskogarna i vårt avlånga land. Och precis som att svarta vinbär fått utstå en undanskuffad plats historiskt sett, till förmån för sötare och populärare bär som hallon och jordgubbar, så har lingon fått kämpa sig till sin plats som superbär. Och klokt är väl det när lingon inte bara visat sig hämma låggradig inflammation i kroppen, utan även motverkar fetma och höga blodsockervärden!

Lingon – skogens goda vikthämmare!
Lingon (Vaccinium vitis-idaea) hör precis som blåbär till släktet ljungväxter och är fulla av skyddande antioxidanter.

3 superkrafter!

1. Skyddar mot fetma

I en studie gjord av forskare vid Lunds universitet för några år sedan visar kontrollförsök på möss att lingon motverkar fetma. De möss som matades med fet kost men samtidigt fick äta lingon blev nämligen inte fetma, till skillnad från de ”kontrollmöss” som fick högfettskost utan bär. Värt att notera är att det importerade och hajpade ”superbäret” acai faktiskt gav motsatt effekt – mössen gick alltså upp i vikt av att äta acai och fick även fettlever! 

2. Sänker blodsocker och insulinnivåer

De möss som fick lingon visade också lägre blodsocker- och insulinvärden.

Detta gällde även kolesterolhalt och fettinlagring i levern som var betydligt lägre än hos kontrollmössen som inte ätit bär. Svarta vinbär, blåbär och hallon visade också liknande positiva resultat – klart stört effekt gav just lingon!

3. Är antiinflammatoriska

Lingon, liksom blåbär visade sig även inaktivera gener som är involverade i inflammation, vilket i sig är kopplat till fetma och andra ämnesomsättningssjukdomar. 

Mössen som ätit fet kost hade en tarmflorasammansättning som är kopplad till fetma och negativa hälsoeffekter, medan de som även fått tillskott av lingon hade en helt annan tarmflora, som förknippas med positiva hälsoeffekter.

Det återstår dock att bevisa om lingon har dessa effekter även hos människor.

 

Lingon är rika på…

Antioxidanter som skyddar kroppen!

Bland annat quercetin och resveratrol som motverkar  cancer.

Och även dessa:

Folat: Drygt 12 % av rekommenderat dagligt intag (RDI) av vitamin B9 (som det också heter)

Vitamin E: 13,3 % av RDI.

Vitamin K: 10,7 % av RDI.

Innehåller även…​

Vitamin C och B1

Kalium

Järn

Magnesium

Fosfor

Fibrer​

Ellagsyror – ett slags polyfenoler (växtämnen) som är bra för tarmarnas bakteriestam – vilket även gör att de stärker immunförsvaret.

Källa: Livsmedelsverket och Svenska Yle​

Svarta vinbär – blåsvarta 
beskyddare!

Maca – för mer lust och ork