Kan D-vitamin skydda mot corona?

Forskarna är osäkra och inväntar ytterligare bevis från vetenskapliga studier. Men doktor Anthony Fauci, USA:s motsvarighet till statsepidemiologen Anders Tegnell, tar D-vitamintillskott varje dag. Det tycker han att alla bör göra!

Text Eva Boholm  Foto Getty Images

Forskning tyder på att låga nivåer av D-vitamin troligtvis kan öka risken att smittas av covid-19 och dessutom leda till ett svårare sjukdomsförlopp med allarligare symtom och komplikationer. Ändå drar sig myndigheterna för att utfärda allmänna rekommendationer om att vi bör öka vårt intag av D-vitamin med exempelvis kosttillskott. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vetenskapliga bevis ännu.

Anthony Fauci är chef för USA:s nationella institut för allergi- och infektionssjukdomar och medicinsk rådgivare till president Trump. Precis som Anders Tegnell har blivit den röst som vi svenskar följer i coronamörkret, är det Anthony Faucis röst som styr amerikanerna. Han uppmuntrar dem att tvätta händerna ofta, hålla avstånd, undvika trängsel, använda ansiktsmask och nu senast har han slagit ett slag för att öka intaget av D-vitamin.

-D-vitaminbrist gör att immunförsvaret blir svagare och man blir mer mottaglig för olika typer av virusinfektioner, förklarade han i en intervju för några veckor sedan. Så jag kan gärna rekommendera D-vitamintillskott – jag tar det själv faktiskt även om effekten mot just coronaviruset inte är bevisad.

— Jag håller med om att vi inte har stöd ännu för att D-vitamin skyddar mot covid-19, sa docent Peter Bergman, D-vitaminsforskare vid Karolinska institutet till SVT för en tid sedan.
Men Peter Bergman var en av forskarna bakom en stor internationell studie som 2017 slog fast att D-vitamin kan ge visst skydd (10-20 procent) mot luftvägsinfektioner. Och därför är det troligt att en lung- och luftvägssjukdom som covid-19 också kan påverkas på liknande sätt. 

Kan D-vitamin skydda mot corona?
Ta vara på de få soltimmarna under hösten och vintern.

Skyddande solstrålar

Kända riskfaktorer för covid-19 är hög ålder, övervikt, diabetes och institutionsboende. Gemensamt för samtliga kända riskfaktorer är låga D-vitaminnivåer. Så skrev Läkartidningen i maj 2020. I Sverige är risken för låga D-vitaminnivåer sannolikt ännu högre, med tanke på avståndet från ekvatorn och få soltimmar under vinterhalvåret.

Vi får i oss D-vitamin när vi vistas utomhus då det bildas D-vitamin i huden. Därför är det extra viktigt att vistas ute så mycket som möjligt under den mörka årstiden.

Vi får också i oss D-vitamin genom maten, främst från fet fisk som lax, sill och makrill. Mjölkprodukter är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Du hittar också D-vitamin i ägg och kött. 

Om du misstänker att du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin och kan behöva tillskott är det viktigt att inte överdosera eftersom för stora mängder D-vitamin är giftigt. Rådgör med din läkare!

Psykologen: Så hanterar du Corona-oron

Håll dig frisk med piggroten ginseng!

Sola smart!