Så slipper du imma på glasögonen när du bär munskydd

Allt fler har börjat bära ansiktsmask för att skydda sig mot smitta – och upptäckt problemet med glasögon som immar igen! Här får du optikerns proffstips som gör det bekvämare och smittsäkrare att bära både mask och glasögon.

Av Eva Boholm  Foto: Getty Images

När du bär munskydd flödar din uppvärmda utandningsluft ut från överkanten av munskyddet och kommer därmed i kontakt med de svalare glasen, vilket gör att glasögonen kan imma igen. Ångan orsakar också överflödig fukt runt glasögonen, vilket ger näskuddarna ett sämre grepp så att glasögonen börjar glida ner på näsan. Då gör vi just det som vi inte bör göra när det är risk för smitta omkring oss – vi pillar på munskyddet, glasögonen och runt ansiktet för att justera. Prova istället de här tipsen!  

1. Se till att munskyddet sitter åt
Munskyddet ska sitta tätt mot näsa och kinder så att inte någon utandningsluft passerar uppåt. Använd munskydd i en storlek som passar dig och dra åt knytbanden. Om det går, vrid knytbanden som ett X runt dina öron.

2. Sätt glasögonen utanpå munskyddet
Placera munskyddet över näsan och sätt glasögonen utanpå munskyddet. Om det inte fungerar kan du sätta fast munskyddet med kirurgisk tejp på näsan för att förhindra att den luft som du andas ut passerar uppåt.

3. Förhindra att glasögonen glider ner på näsan
En möjlighet är att knyta fast munskyddets knytband runt glasögonen i stället för runt öronen. Du kan också behöva justera dina glasögonskalmar hos en optiker. 

4. Andas nedåt i munskyddet
Detta kan kräva lite övning men är en enkel lösning för att slippa imma på glasögonen.

5. Rengör glasögonen
Smutsiga glasögon immar lättare. Testa putsduk och rengöringsspray. 

6. Justera glasögonen
Med glasögonen längre ner på näsan blir det lättare för luft att cirkulera mellan glasögonen och ögonen.

7. Byt till kontaktlinser
Om inget av dessa tips hjälper kan kontaktlinser vara en lösning för att slippa immiga glasögon. 

Källa: Specsavers

Ge glasögonen nytt liv!

Kan D-vitamin skydda mot corona?

Psykologen: Så hanterar du Corona-oron