Text: Colette van Luik
Foto: Ulf Berglund
Ersätt ost och grädde med vegoalternativ
Bäst är att göra ”grädde” själv. Ta en del nötter och två delar vatten och kör i en mixer tills det blir slätt. Om du vill ge en ostig smak till någon maträtt kan du strö över lite näringsjäst. De flesta veganska ostar som säljs är tyvärr inte att rekommendera. De är i regel gjorda av kokosfett och vatten. Både dåligt för kolesterolvärdet och näringsfattigt.
Ät trerätters
Ett enkelt sätt att förändra din kost är att äta hälsosamt före och efter maten. Medan du lagar maten kan du tugga i dig en morot, en stor gurkbit, några broccoli- eller blomkålsbitar, färsk vitkål och/eller rödkål. När maten är klar kan du lätt minska portionen. Lämna lite rum för frukt till efterrätt.
Koka och salta rätt
Istället för att koka i en massa vatten, ångkoka hellre eller värm i ugnen. Ju mindre salt desto bättre. Men om du ska salta, gör det vid matbordet.
LÄS ÄVEN: Cancerläkaren David Stenholtz: ”Undvik all mat som det görs reklam för”
Byt glass
Gör din egen glass genom att blanda nötter och frukt, både torkad och färsk, med vatten. Mixa och frys in.
Minimera socker och sirap
Om du tar bort socker och sirap ur kosten kommer du att märka hur frukter och bär smakar sötare och sötare för varje vecka. Även huvudmål kommer att få en mer välsmakande sötma så att du inte behöver använda socker som ”krydda”.
Grodda
Halten av vitaminer ökar med mellan 20 och 500 procent när man groddar frön, gryn och baljväxter. Livsmedlets potential att verka som antioxidant ökar mellan 20 och 200 procent.
Drick smoothies
Gillar du inte frukt och grönt? Drick dem! Blanda valfria frukter, grönsaker, bär, nötter och frön med vatten och mixa i en matberedare. Krydda gärna med kanel, ingefära eller kardemumma.
LÄS ÄVEN: David Stenholtz tipsar: Så bibehåller du en hälsosam vikt
Minimera fett & olja
Om du är van att låta dina ugnsbakade grönsaker simma i olja kommer det inte att smaka lika bra utan, till att börja med. Men ge det bara ett par veckor så kommer du att kunna uppleva grönsakernas rika smak till fullo.
”Hack and hold”
Korsblommiga grönsaker som broccoli, grönkål, vitkål och fänkål innehåller enzymet myrosinas som aktiveras när grönsaken bryts sönder. Då bildas ett nyttigt ämne som heter sulforafan. Myrosinaset förstörs av värme. Därför är det bra, innan du värmer en sådan grönsak, att först hacka den och sedan låta den ligga en trekvart. Då hinner allt sulforafan bildas och det förstörs inte av värme.
Välkommen till Hälsas föreläsning med doktor David Stenholtz!
Vad händer i kroppen när du övergår från blandkost till att äta hela vegetabilier? Hjärt-kärlsjukdom, åderförkalkning, diabetes typ 2 och högt blodtryck är folksjukdomar som är möjliga att bromsa och till och med reversera med en långtgående koständring.