Läkarens bästa tips: Så gör du din mat mer hälsosam

De flesta vet vilka livsmedel som är bra och dåliga för oss. Men att maten har en så stor potential att göra oss friska – eller sjuka – förvånar många, menar cancerläkaren David Stenholtz. Här delar han med sig av 9 tips som gör maten du äter mer hälsosam.

Text: Colette van Luik
Foto: Ulf Berglund

Ersätt ost och grädde med vegoalternativ

Bäst är att göra ”grädde” själv. Ta en del nötter och två delar vatten och kör i en mixer tills det blir slätt. Om du vill ge en ostig smak till någon maträtt kan du strö över lite näringsjäst. De flesta veganska ostar som säljs är tyvärr inte att rekommendera. De är i regel gjorda av kokosfett och vatten. Både dåligt för kolesterolvärdet och näringsfattigt.

Ät trerätters

Ett enkelt sätt att förändra din kost är att äta hälsosamt före och efter maten. Medan du lagar maten kan du tugga i dig en morot, en stor gurkbit, några broccoli- eller blomkålsbitar, färsk vitkål och/eller rödkål. När maten är klar kan du lätt minska portionen. Lämna lite rum för frukt till efterrätt.

Koka och salta rätt

Istället för att koka i en massa vatten, ångkoka hellre eller värm i ugnen. Ju mindre salt desto bättre. Men om du ska salta, gör det vid matbordet.

LÄS ÄVEN: Cancerläkaren David Stenholtz: ”Undvik all mat som det görs reklam för”

Byt glass

Gör din egen glass genom att blanda nötter och frukt, både torkad och färsk, med vatten. Mixa och frys in.

Minimera socker och sirap

Om du tar bort socker och sirap ur kosten kommer du att märka hur frukter och bär smakar sötare och sötare för varje vecka. Även huvudmål kommer att få en mer välsmakande sötma så att du inte behöver använda socker som ”krydda”.

Grodda

Halten av vitaminer ökar med mellan 20 och 500 procent när man groddar frön, gryn och baljväxter. Livsmedlets potential att verka som antioxidant ökar mellan 20 och 200 procent.

Drick smoothies

Gillar du inte frukt och grönt? Drick dem! Blanda valfria frukter, grönsaker, bär, nötter och frön med vatten och mixa i en matberedare. Krydda gärna med kanel, ingefära eller kardemumma.

LÄS ÄVEN: David Stenholtz tipsar: Så bibehåller du en hälsosam vikt

Minimera fett & olja

Om du är van att låta dina ugnsbakade grönsaker simma i olja kommer det inte att smaka lika bra utan, till att börja med. Men ge det bara ett par veckor så kommer du att kunna uppleva grönsakernas rika smak till fullo.

”Hack and hold”

Korsblommiga grönsaker som broccoli, grönkål, vitkål och fänkål innehåller enzymet myrosinas som aktiveras när grönsaken bryts sönder. Då bildas ett nyttigt ämne som heter sulforafan. Myrosinaset förstörs av värme. Därför är det bra, innan du värmer en sådan grönsak, att först hacka den och sedan låta den ligga en trekvart. Då hinner allt sulforafan bildas och det förstörs inte av värme.

Välkommen till Hälsas föreläsning med doktor David Stenholtz!⁣

Vad händer i kroppen när du övergår från blandkost till att äta hela vegetabilier? Hjärt-kärlsjukdom, åderförkalkning, diabetes typ 2 och högt blodtryck är folksjukdomar som är möjliga att bromsa och till och med reversera med en långtgående koständring.⁣

Läs mer och boka din biljett till föreläsningen här