Text: Colette van Luik
Foto: Ulf Berglund
När David Stenholtz var 20 slutade han i stort sett att äta kött, fågel och fisk. Fisk åt han bara ibland. Med åren la han även av med ägg, mjölkprodukter, socker och vitt mjöl och höll sig till frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, bär, nötter och frön. 26 år senare håller han fast vid den dieten.
— Jag slutade med kött mest för djurens skull. Att veganskt skulle vara bättre för hälsan kanske jag inte tänkte så mycket på i tonåren. Men idag vet jag att det är så. Och dessutom känns det skönt att mina handlingar överensstämmer med mina värderingar. Djurindustrin är onödig och utsätter djur för lidande.
LÄS ÄVEN: David Stenholtz tipsar: Så bibehåller du en hälsosam vikt
David Stenholtz
Ålder: 46 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Villa i Gnesta.
Gör: Överläkare, onkolog med inriktning prostatacancer. Ordförande i föreningen Läkare för framtiden där man sprider kunskap om kostens kraftfulla potential att skapa hälsa.
Aktuell: Med boken Kostens kraft – en vetenskaplig genomgång av matens potential (Lava förlag).
Vi har stämt träff på Hermans restaurang på Fjällgatan i Stockholm. Lunchbuffén är vegansk och David Stenholtz plockar på sig på ett rejält lass av vegansk lasagne, indisk linsgryta, picklade grönsaker, färska sallader, hummus, olivtapenade och rostade frön.
Med tjusig utsikt över det grönskande Stockholm pratar vi om kostens kraft, som även är namnet på hans första bok.
LÄS ÄVEN: Gustav Johanssons bästa tips till dig som vill bli vegan: ”Gå inte all in direkt”
— Jag vill ge en blandning av ”kalla fakta”, värmande berättelser och förstås gröna recept. Om man är intresserad av att få ut så mycket som möjligt av maten för sin hälsas skull får man i denna bok bra vägledning.
Kosten har en avgörande betydelse
David Stenholtz, onkolog med inriktning på prostatacancer, berättar att han tidigare haft en diffus uppfattning om att det är bra att äta mer frukt och grönsaker. Men efter att ha läst vetenskaplig litteratur och forskning insåg han hur mycket långtgående ändringar av kosten påverkar oss. Att kosten kan ha en sådan avgörande betydelse för hälsan, livskvaliteten och livslängden förvånade honom.
Tillsammans med några läkarkollegor bildade han den ideella föreningen Läkare för framtiden, ett nätverk av forskare och vårdpersonal med kunskap om kostens kraftfulla potential att skapa hälsa.
LÄS ÄVEN: Surtanten Jenny Neikell om fermenterad mat: ”Bättre än kosttillskott”
— Jag föreläser bland annat för vårdpersonal på vårdcentraler och elever på sjuksköterske- och läkarutbildningar och det är faktiskt sällan jag möter särskilt stort motstånd. De flesta vet vilka livsmedel som är bra och dåliga för oss. Men att maten har en så stor potential att göra oss friska — eller sjuka — förvånar många.
Men trots att forskningen är tämligen överens om vilken kost som är bra för oss, är det få läkare som lyfter matens betydelse. Patienter får piller utskrivna, inte kostråd…
— Nej, kostens betydelse lyfts inte i utbildningen och det råder både okunskap och tidsbrist när läkare möter patienter. Det går fortare att skriva ut piller än att prata om mat.
Kroniska sjukdomar kan halveras
Så vad är hälsosam mat, egentligen?
— Det korta svaret är oprocessade livsmedel från växtriket. Öka andelen av det så mycket du kan och minska det andra. Det är inte svårare än så att äta hälsosamt. Jag brukar säga att enklast är att undvika all mat som det görs reklam för.
Han menar att de flesta kroniska sjukdomar i västvärlden kan halveras om människor åt hälsosammare och detta råder det stor enighet om. WHO och andra instanser rekommenderar människor att äta mer grönt och dra ner på kött. Ändå är det svårt att få med sig alla.
— Att ändra sina matvanor är känsligare än andra livsstilsändringar. Det finns många krafter som verkar i motsatt riktning.
David Stenholtz syftar bland annat på stora delar av livsmedelsindustrin. Han hävdar att den inte bara bidrar till ohälsa genom att sälja ohälsosam mat, den till och med motverkar hälsoarbete.
LÄS ÄVEN: 9 svenska superfoods – både nyttigt och närodlat
— Jag önskar att det fanns politiska styrmedel på plats som fick konsumenter att välja mer frukt och grönt. Man kunde till exempel subventionera hälsosamma livsmedel och beskatta rött kött och chark, både av miljö- och hälsoskäl. Och begränsa reklam för processade livsmedel, satsa på riktade utbildningsinsatser, kampanjer… Det finns mycket man kan göra, om viljan finns.
Men måste alla bli veganer?
— Nej, men min mission är att människor ska äta mer hela vegetabilier och mindre processad mat. Och man bör verkligen dra ner kraftigt på rött kött och chark, det är fastslaget att det är cancerframkallande. Det finns ingen säker gräns för hur mycket man kan äta utan att äventyra sin hälsa. Ju mindre animalier, desto bättre.
Den 23 november bjuder Hälsa in till föreläsning med David Stenholtz. Läs mer och boka din biljett här!