Text: Pernilla Gudmundsson
Foto: Getty Images
Januari: Muskotnöt
Muskotnöten har antibakteriella egenskaper och det har visat sig att karies kan minska om man äter denna nöt. Den är även bra för hjärtat och hjärnan. Risken för Alzheimers sjukdom sägs minska, och äter man muskotnöt regelbundet kan det hjälpa till att förbättra minnet. Den sägs även lindra depressioner. Muskotnöt är giftig i stora doser så håll det på teskedsnivå!
Februari: Ingefära
Ingefära sägs ha en avgiftande effekt på kroppen och vara bra för bland annat immunförsvar och ämnesomsättning. Den kan även lindra och bota inflammationer av olika slag. Ingefära anses också minska spridning av cancer. Den är lindrande vid ledbesvär, som artrit och artros.

Mars: Senap
Senap är full av nyttiga vitaminer som mangan, zink och vitamin B3. Innehåller även magnesium och selen som är bra mot besvär i luftvägarna, till exempel astma och hosta. Senap har en stark antibakteriell effekt.
April: Salvia
Salvia är en medicinalväxt som använts i 6 000 år. I vissa studier har det visat sig att salvia är bra för minnet och kan skydda från processer som kan ge Alzheimers. Kryddan kan även förebygga diabetes typ 2. Som de flesta örter har salvia både antiinflammatoriska och antibakteriella effekter. Den är också bra för humöret och sägs ge evigt liv…
LÄS ÄVEN: Fyra välsmakande julkryddor som boostar din hälsa i vinter
Maj: Basilika
Basilika innehåller nyttiga oljor som har både antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Basilika innehåller bland annat magnesium som är bra för muskler och blodomlopp. Kryddan kan lindra värk hos personer med ledbesvär och hjälpa dem som har problem med tarmarna. Har du fått ett insektsbett kan du gnida på med färska basilikablad, det lindrar skönt.
Juni: Oregano
Oregano kallas ibland för naturens egen antibiotika. Te på färska blad kan hjälpa mot huvudvärk, mensvärk och sömnproblem. Oregano är bra mot infektioner och andra besvär i mun och hals. Är bra mot virus, svamp och bakterier. Stärker vårt immunförsvar och håller igång vår matsmältning.

Juli: Rosmarin
Rosmarin är en växt som stärker immunförsvaret och driver bort gifter från vår kropp. Kryddan sätter fart på blodcirkulationen och är bra för matsmältningen, så har du problem med magen ska du dricka te gjort på rosmarin. Ämnen som finns i denna krydda sägs kunna bromsa Alzheimers sjukdom.
Augusti: Vitlök
Vitlök kanske inte bättrar på din andedräkt men fördelarna är desto fler. Vitlök är bra för immunförsvaret och sägs minska risken för olika sorters cancer. Den har även en positiv inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar.
LÄS ÄVEN: Odla egna kryddor: Skötseltips och hälsofördelar
September: Pepparmynta
Pepparmynta är både antiinflammatorisk och antiseptisk. Den lindrar vid magåkommor och vid problem med matsmältningen. Hjälper även vid illamående. Pepparmynta är helt enkelt bra för hela din mages välbefinnande. Har du ont i halsen kan du koka en skönt lindrande kopp te av pepparmynta.
Oktober: Gurkmeja
Gurkmeja nämns ofta som kryddan nummer ett när det gäller hälsoeffekter. En kraftfull antioxidant som är bra mot det mesta. Denna krydda är till exempel bra för blodsockernivån och matsmältningen, den lindrar ledbesvär, renar blodet och huden, minskar risken för cancer och Alzheimers. Kryddan ska även skydda mot svamp och bakterier och används för att behandla sår. Den gula färgen som kännetecknar gurkmeja, curcumin, kan liknas vid kortison och har antiinflammatoriska egenskaper.
LÄS ÄVEN: Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter?
November: Kryddnejlika
Har du problem med luftvägarna, till exempel hosta eller hösnuva, kan du prova kryddnejlika. Denna krydda sägs också verka lugnande om du känner oro eller nervositet. Lindrar även vid problem med magen, kolik, halsbränna, illamående och gaser. Har du tandvärk kan du tugga på en kryddnejlika i väntan på tandläkaren, det sägs lindra den värsta värken.

December: Kanel
Kanel är en nyttig och kraftfull krydda som har många goda effekter på vår hälsa. Den sänker blodsocker och blodfetter. Kanel sätter också fart på blodcirkulationen och minskar sötsuget. Kryddan är antibakteriell och antiinflammatorisk och dessutom en viktig antioxidant. Kanel är bra mot bakterier och svampangrepp och kan även fungera mot illamående och diarré. Kanel är giftig i större mängder, men vid normal användning finns inga risker.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
- 

Foto: Chris Tonnesen
Citronsmakande zucchinisallad med fetaost, bönor och pinjenötter
 - 

Enkel vegetarisk pasta som passar både till vardag och fest. Foto: Chris Tonnesen
Gnocchi med ärtkräm, parmesan och rökt tofu
 - 

Hemlagad gatukökslyx! Foto: Chris Tonnesen
Hemgjord falafel med gröna ärtor
 - 

Rejäla limpor mättar bra! Foto: Åsa Dahlgren
Solroslimpor med fullkorn
 - 

Nybakat bröd – en riktigt lyxig frukost! Foto: Åsa Dahlgren
Saftiga rågrutor i långpanna
 - 

Foto: Eva Hildén
Mandelchokladtårta med hallonsylt och fruktig mousse
 
													
                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            









                            
                            
                            