Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter: Så får du ett friskare svall

Ayurvediska örter och växtbaserade oljor arbetar för att vårda håret utan biverkningar som kan orsakas av farmaceutiska och syntetiska hårprodukter.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Evado Arfs är innehållskreatör och brinner för botaniska behandlingar och uråldriga naturliga örter som främjar hårväxt och hud. Hon startade bloggwebbplatsen denaturelle.se för att inspirera fler att använda ekologiska och naturliga produkter som bygger på ayurvediska örter och pulver.

Holistisk hårvård med ayurveda

Ayurveda är ett av de äldsta hälsosystemen i världen och har använts i det antika Indien i mer än 5 000 år. Filosofin bygger på att vår kropp styrs av vad vi äter, när vi äter och hur vi äter – det balanserar kropp och själ.

I ayurveda delar man in kroppen i tre doshor; vata, pitta och kapha, och när dessa är i obalans kan det leda till ohälsa och påverka hud och hår.

Inom ayurveda används örter och kryddor som traditionella mediciner, vilket också används inom ayurvedisk hud- och hårvård.

Mer info: denaturelle.se

Örter som är bra för håret

 • Aloe vera – balanserar fuktnivåerna i håret, behandlar irriterad hårbotten och främjar hårväxten.
 • Aritha – är en naturlig rengöring och fungerar som ett naturligt schampo.
 • Amla – innehåller mycket C-vitamin som stärker håret, kontrollerar håravfall och främjar hårväxten.
 • Bockhornsklöver – är rik på järn, fibrer, protein, magnesium och mangan. Den vårdar och gör hårstråna tjockare och ger ditt hår ett utseende som fylligare hår. Det förhindrar också håravfall och bidrar till snabbare hårväxt.
 • Hibiskus – är rik på vitamin C och aminosyror, som ger näring till håret och stärker rötterna. Det ger även glans till ditt hår och stimulerar blodflödet till hårbotten.
 • Neem – är en utmärkt ört med antiseptiska, antibakteriella och svampdödande egenskaper. Det hjälper till att bekämpa hårbottenproblem som mjäll, eksem och psoriasis.
 • Shikakai – kallas ”hårets frukt” och rengör hårbotten utan att ta bort dess naturliga oljor. Det fungerar också som balsam för dina hårstrån. Denna ört förhindrar håravfall samt torr och kliande hårbotten och främjar hårväxt.

LÄS ÄVEN: Större chans att bli chef om man har rött hår? Fakta och myter om rödhåriga

Evado Arfs är vd och ägare av Denaturelle – ett varumärke som använder örter för att skapa hårprodukter. Foto: Privat

Evados 9 tips för bättre hårhälsa

 1. Tvätta håret med sulfatfritt schampo. Schampon som innehåller sulfater tar bort hårets naturliga olja och bidrar till torrhet och frissiga toppar.
 2. Använd naturliga produkter. Att använda produkter gjorda med naturliga ingredienser som växtbaserade oljor och smör kommer att bidra till friskt hår.
 3. Ät extra vitaminer. Ja, extra kosttillskott ger ditt hår de nödvändiga näringsämnena. Ät också mat som är rik på vitamin C, zink och järn, såsom frukt och grönsaker, samt mat med hälsosamma fetter som omega 3, till exempel olivolja.
 4. Undvik värme i håret. Begränsa användningen av platt- och locktång och föning, särskilt om du har fint hår eller strån som lätt delar sig. Det är bättre att låta håret lufttorka. Om du fortfarande vill använda värme för att torka håret, gör det sparsamt och använd en fön på lägre temperatur.
 5. Har du långt, lockigt hår, svep in det i en satin- eller sidenscarf eller bädda med sidenörngott när du ska sova, eftersom det sliter mindre på håret.
 6. Klipp hårtopparna ofta, eftersom kluvna toppar kan bromsa hårväxten.
 7. Håll ditt naturliga hår återfuktat. Vatten, vatten och vatten, detta är vad håret behöver mest och glöm inte att försegla fukten med oljor och smör. Glöm heller inte att dricka mycket vatten.
 8. Gör en djupinpackning minst en gång i veckan, speciellt om ditt hår är benäget att bli torrt eller om du gillar att färga håret. Förr oss i norr med hårda vintrar är inpackning avgörande.
 9. Träna, ja du hörde mig rätt! Träning ökar blodcirkulationen i hårbotten och främjar därmed tillväxten.

LÄS ÄVEN: 3 steg till en naturlig hårvårdsrutin – Håll svallet friskt hela livet

Fenacoco – djupinpackning för tjockare hår

Du behöver:

2 tsk bockhornsklöverpulver
2 tsk amlapulver
6 tsk varmt vatten
2 tsk olivolja
1 tsk honung
4 tsk kokosmjölk

Gör så här:

 • Mät upp pulvren i en skål och mixa tillsammans med varmt vatten.
 • Tillsätt olivolja och honung. Rör ihop ordentligt med en träslev så att alla klumpar försvinner. Tillsätt mer vatten vid behov.
 • Blanda i kokosmjölken. Låt blandningen vila några minuter för att tjockna till.
 • Applicera i blött hår. Täck håret med en handduk i cirka 30 minuter innan du sköljer ur masken.

LÄS ÄVEN: Detoxa ditt badrum: 4 enkla steg för att leva mer hållbart