Större chans att bli chef om man har rött hår? Spännande fakta om rödhåriga du inte visste

Förr brändes kvinnor med rött hår på bål, idag blir de chefer. De lär nämligen vara smartare än de flesta, men de plågas oftare av tandläkarskräck. Det är något alldeles speciellt med personer som har rött hår.

Text Pål Nisja Wilhelmsen, Lars Wærstad och Maren Molid 
Foto Getty Images

Det finns många myter om rött hår, men självklart också mycket fakta. Att ha rött hår är en genetisk mutation och flera forskare har försökt ta reda på hur detta påverkar kroppen.

Frank Skorpen, professor på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) berättar att det först och främst är kvinnor som studerats, och i några studier har man bland annat kunnat se att människor med rött hår är mer känsliga för smärta.

Rödhåriga tål stark mat bättre

— Det är ett mycket komplext fenomen, där man kunnat se att de med rött hår är mer känsliga för viss smärtpåverkan, men mindre känsliga för annan typ av smärta, säger Frank Skorpen.

Det är en liten gen som heter MC1R som bär ansvaret för de röda lockarna, men genen har även andra egenskaper. 2012 fann danska forskare att genen bland annat ger rödhåriga en högre tolerans för stark mat samt tryck- och sticksmärta.

LÄS ÄVEN: Så får du friskare hår efter klimakteriet

Forskarna har kommit fram till dessa slutsatser bland annat genom att mäta hur försökspersonen svarar på smärtpåverkan. Frank Skorpen säger att det kan vara svårt att mäta hur personer upplever smärta, eftersom smärta är ett extremt komplicerat fenomen.

— Man kan mäta hur smärtkänslig en person är genom att utsätta huden för värme. Här börjar man vanligtvis med 35 °C och ökar gradvis till max 50 °C. På så sätt kan man se hur hög temperatur personen tål och hur länge personen ”klarar av” smärtan innan den blir outhärdlig. 

Rödhåriga behöver mer narkosmedel

Det har också visats att lokalbedövning, som bedövning hos tandläkaren, kan ha dålig effekt på rödhåriga kvinnor. Detta är kanske orsaken till att folk med rött hår oftare har tandläkarskräck. Forskning visar också att rödhåriga kan behöva omkring 20 procent mer narkos, men det är inte alla studier som har visat detsamma.

— Vissa narkosläkare menar att de måste ge mer narkos för att rödhåriga patienter ska sövas ner, medan andra inte håller med, säger Frank Skorpen.

Det kan också variera beroende på vilken bedövningsform som används. Vissa studier har också visat att starka opioider, som till exempel morfin, faktiskt har bättre effekt på rödhåriga.

LÄS ÄVEN: Torr och kliande hårbotten? Här är de vanligaste orsakerna

Blir inte gråhåriga

Det finns flera fördelar med att ha rött hår, som till exempel att håret inte blir grått. Håret mister bara sakta sin röda färg tills det blir silverfärgat vitt, alltså blont. Den som har rött hår har oftast också mycket färre hårstrån på huvudet. Dessa hårstrån är samtidigt mycket tjockare, och rött hår är därmed mycket lättare att lägga märke till än andra hårtyper. Har man samtidigt blå ögon sticker man ut ännu mer. Rött hår och blå ögon är nämligen mycket ovanligt och mindre än en procent av befolkningen har denna kombination.

Rödhåriga människor utgör omkring två procent av världens befolkning och forskarna frågar sig om dessa två procent faktiskt kan vara mer intelligenta än resten. En teori som återkommer handlar om evolution. Personer med rött hår och ljus hy som absorberade D-vitamin bättre fick en gång i tiden en möjlig evolutionär fördel i Nordeuropa.

LÄS ÄVEN: 3 steg till en naturlig hårvårdsrutin

Rödhåriga chefer

Ny forskning tyder på att rödhåriga kan vara mer intelligenta. MC1R, tillsammans med generna MC2R, MC3R och MC4R, är aktiva i centrala processer i hjärnan, och en undersökning genomförd av brittiska och amerikanska forskare visade att rödhåriga har fyra gånger större sannolikhet att bli vd jämfört med andra inom samma demografi, skriver Illustrerad Vetenskap.

Historiker har funnit att människor med rött hår, givet antalet med hårfärgen, i större grad har påverkat historien än de med andra hårfärger. Napoleon, Elisabet I, Oliver Cromwell, Winston Churchill, Nero och Vivaldi är några av de rödhåriga i historien.

Landet för rödhåriga 

Ett annat roligt faktum är att Ryssland faktiskt är uppkallat efter rött hår. Namnet Ryssland kommer nämligen från vikingen Rurik (på svenska Rörik), som betydde den rödhårige — och Ryssland var då den rödhåriges land. Det land som däremot har flest rödhåriga människor är Skottland. Där har 13 procent av befolkningen rött hår. Irland kommer på andra plats.

LÄS ÄVEN: Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter? Så får du ett friskare svall

Det finns dessutom egna festivaler för rödhåriga. Den största sägs vara Irish Redhead Convention. Festivalen brukar gå av stapeln i slutet av augusti och lockar till sig folk från hela världen.

Det finns flera myter om människor med rött hår. I Rumänien trodde man bland annat att människor med rött hår var vampyrer, i Europa brändes kvinnor på bål enbart för att de hade rött hår. Och i det gamla Egypten offrades rödhåriga till gudarna eftersom de var så speciella.

Rött hår och sol

Rödhåriga får ofta fina fräknar under sommarhalvåret, de blir sällan bruna, men lätt brända. Solskydd och täckande kläder är särskilt viktigt för dig som begåvats med denna vackra hårfärg.

Källor: Illustrerad Vetenskap, Wikipedia, BBC

LÄS ÄVEN: 12 råd som ger dig friskt och starkt hår