Vad gör protein i kroppen? En guide till kroppens byggstenar

Proteiner är kroppens byggstenar och har många viktiga funktioner. Lär dig mer om vad proteiner faktiskt gör i kroppen!

Med en varierad och balanserad kost är det inte så svårt att få i sig tillräckligt protein. Foto: Getty Images

Proteinets påverkan på vår energi

Kolhydrater och fett är kroppens huvudsakliga energikällor. Proteiner används främst som byggmaterial i kroppen, men en del av det protein vi äter kommer också att metaboliseras och användas som energi.

Proteiner ger lika mycket energi som kolhydrater och hälften så mycket som fett. För att få en stabil energinivå måste vi få i oss tillräckligt med kalorier i förhållande till kroppens behov, förutom att vi måste få i oss tillräckligt av de olika näringsämnena.

När vi äter mat som innehåller proteiner bidrar det till mättnadskänsla och en långsammare blodsockerhöjning och därmed en stabil energinivå.

Läs även: 10 tips på bra proteinkällor – som inte är kött

Bygg och bibehåll muskler med hjälp av protein

Ungefär hälften av kroppens proteiner finns i musklerna. Musklerna tar upp mycket plats i kroppen (ca 40 procent av kroppsvikten) och varje enskild muskelcell är tätt packad med proteiner som får musklerna att dra ihop sig.

Varje dag sker ett utbyte av proteiner i våra muskler. Genom att konsumera en tillräcklig mängd protein bidrar vi till att bibehålla muskelmassan.

Samtidigt måste du konsumera en hel del protein för att kunna bygga muskler, men för de flesta människor räcker det med en näringsrik och varierad kost.

Förutom fisk och kött är ägg och mejeriprodukter bra animaliska källor till protein. Foto: Getty Images

Protein boostar immunförsvaret

Proteiner försvarar kroppen mot infektioner. När kroppen upptäcker ovälkomna gäster, som bakterier eller virus, bildas antikroppar för att bekämpa dem. Antikroppar är stora, specialiserade proteinmolekyler.

Att äta tillräckligt med protein kan bidra till att upprätthålla ett bra immunförsvar.

Bidrar till ett välfungerande blodsystem

Ett tillräckligt proteinintag kan bidra till att upprätthålla ett välfungerande blodsystem. Proteiner behövs för att bilda hemoglobin, som är en molekyl i de röda blodkropparna som transporterar syre runt i kroppen. Dessutom finns det ett antal andra proteiner i blodet.

Läs även: Hur mycket protein ska du egentligen äta varje dag?

Protein bygger hormoner

När vi äter mat, bland annat proteiner, sker en utsöndring av hormonet insulin. Detta leder kroppen in i uppbyggande (anabolt) tillstånd, där energidepåerna fylls på och nödvändiga proteiner byggs upp.

Flera hormoner är tillverkade av proteiner, så ett tillräckligt proteinintag är nödvändigt för att upprätthålla dessa.

Protein och prestationsförmåga

Intaget av protein kan påverka vår prestation både positivt och negativt. En måltid med en bra sammansättning av proteiner och kolhydrater efter träning kan bidra till bästa möjliga återhämtning och därmed förbättra prestationen på lång sikt.

Samtidigt kan ett för lågt matintag eller en obalanserad kost leda till att du inte får i dig tillräckligt med protein. Detta är sällsynt, men i det fallet kan kroppen börja hämta energi från musklerna, vilket i sin tur kan ha en negativ inverkan på prestationen.

Protein kan reglera aptiten

Protein är det mest mättande näringsämnet per kalori. Det kan med andra ord vara en god idé att inkludera en proteinkälla i alla dina måltider för att hålla dig mätt längre.

Att äta protein kan hjälpa till att reglera din aptit och dämpa sötsuget. Det bästa är att äta en måltid som innehåller protein, fibrer, fett och kolhydrater.

Tofu och baljväxter är utmärkta vegetariska källor till protien. Foto: Getty Images

Vad är proteiner?

● Proteiner är stora molekyler som består av 20 olika aminosyror i unika kombinationer. Ungefär hälften av aminosyrorna är essentiella, vilket innebär att vi får i oss dem via maten eftersom kroppen inte kan producera dem på egen hand.

● När vi konsumerar proteiner spjälkas dessa till enkla aminosyror, innan de byggs om till olika proteiner och används där det finns ett behov i kroppen. Proteiner används för tillväxt och underhåll av skelett, bindväv, muskler, hud, hår och andra organ. Dessutom är enzymer, immunförsvarsämnen, genetiskt material och flera hormoner gjorda av proteiner.

● Vi kan få i oss protein från både animaliska och vegetariska livsmedel. Animaliskt protein har fler av de essentiella aminosyror och har därmed en högre proteinkvalitet än vegetariskt protein. Det betyder inte att du inte kan äta växtbaserat – proteinbrist är sällan ett problem för vegetarianer. Det kan dock vara svårare att få i sig protein med alla de essentiella aminosyrorna. Men genom att äta tillräckligt och variera mellan olika proteinkällor under dagen kommer du sannolikt att få i dig vad din kropp behöver.

Läs även: Panerad tofu på spett med salsa

Hur många g protein per dag?

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att vi äter 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. När du tränar behöver du mer protein, beroende på mängden och typen av av träning.

En aktiv motionär som tränar 2-3 timmar i veckan behöver cirka 1 gram protein per kilo kroppsvikt per dag , medan en elitidrottare kan behöva 1,2-1,8 gram protein per kg per dag, beroende på typ av sport och mängden träning. En person som växer eller som är sjuk har ett ökat behov av protein.

Kosttillskott med protein

Vad sägs om kosttillskott? Med tillräckligt mycket och varierad mat är det relativt lätt att tillgodose proteinbehovet för de flesta människor. Helst bör vi få i oss proteiner vid alla måltider.

Fyll 1/3 av din tallrik med proteinkällor, till exempel fisk, kyckling, kött, ägg, mjölk, yoghurt, keso, ost eller soja. Med en huvudsakligen växtbaserad kost bör du kombinera baljväxter och spannmål för att tillgodose ditt behov av de essentiella aminosyrorna.

Inte svårt att få i sig tillräckligt med protein

Generellt rekommenderas inte att äta extra proteiner ”för säkerhets skull”, och det är sällan man behöver proteintillskott eller produkter med tillsatt protein.

Till exempel är proteinpulver ett tillskott och inte en ersättning för mat och få människor behöver tillskott utöver en varierad och näringsrik kost. Samtidigt kan kosttillskott vara en enkel källa till extra protein för dem som behöver det.

Om du äter mer protein än vad som behövs för tillväxt och underhåll av kroppen, kommer överskottet att användas som energi. Det viktigaste är att först och främst fokusera på den mat du faktiskt äter!

Obs! Tänk på att livsmedel som inte brukar betraktas som typiska proteinkällor också kan bidra till ditt totala intaget av proteiner. Exempel på detta är fullkornsbröd, pasta, ris, havregryn och nötter.

Läs även: Kikärtsburgare med nachos och chipotle-aioli

Växtbaserade proteinkällor

● Sojabönor (edamame)

● Quinoa

● Tofu

● Bönor

● Kikärtor

● Linser

● Grova korn och frön samt chiafrön

Animaliska proteinkällor:

● Ägg

● Mjölk och mejeriprodukter

● Skaldjur

● Kyckling

● Kött

Källa: Anna Bakka, näringsfysiolog från universitetet i Oslo. Lise Sofie NØss har en kandidatexamen i näringslära från Universitetet i norska Agder, @lisesofies


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons