Kikärtsburgare med nachos och chipotle-aioli

Dessa veganska kikärtsburgare är inte bara fullpackade med protein från kikärter, utan också sprängfyllda med smaker från kummin, koriander och en nypa chipotle i aiolin. Krossade nachochips ger burgarna en svårslagen crunch. Servera med en grön sallad.

Av: Henriette Brun
Foto: Christian Brun

Kikärtsburgare 6 st

1 röd lök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 stor näve koriander
2 förp kikärter (cirka 500 g)
1 msk kummin
1 msk oregano
½ tsk salt
½ tsk peppar
3 dl finkrossade nachochips

Chipotle-aioli
150 g cashewnötter
1 chipotlechili i Adobe-sås (finns bl.a. på mat.se)
+ 1 msk av Adobe-såsen
juicen från 1 citron
1 tsk torkad oregano
vatten

Gör så här:

  1. Stek hackad rödlök, paprika och vitlök i olivolja i cirka 10 minuter.
  2. Kör grönsaksröran i en mixer tillsammans med koriander, kikärter och kryddor.
  3. Lägg röran i en skål och blanda i finkrossade nachochips. Forma 6 burgare och stek i olja tills de har en krispig skorpa och är genomstekta.
  4. Chipotle aioli: Lägg alla ingredienser i en mixer. Fyll på med vatten så det täcker nötterna. Mixa på hög hastighet tills den har konsistensen av aioli.
  5. Servera burgarna med aiolin, krispiga grönsaker och en god sallad vid sidan om.