Cardio drumming: Ett rejält träningspass med mycket glädje

Veronika Jeppsson och hennes cardio drumming-kompisar fyller gräsmattor och gympasalar med sina trummande träningspass. Hälsas reporter Linda Unnhem testade, svettades och blev glad!

Text: Linda Unnhem
Foto: Gugge Zelander

Cardio drumming har sitt ursprung i USA och det var via en amerikansk bekant som Veronika Jeppsson först hörde talas om träningsformen. Några svenska träningskollegor hade dragit igång en grupp — ville inte Veronika också testa?

— Jag blev fast direkt! Jag minns hur vi övade hemma i vardagsrummet: satte på musik och slog på kuddar med salladsbestick innan vi skaffade riktig utrustning.

Hela familjen blev engagerad och idag leder både Veronika och dottern Tea pass. Systern Lotta Silverberg är ”materialare” och maken Anders hanterar bokningar, filmar och sköter gruppens sociala medier.

Kuddar och salladsbestick är utbytta mot pilatesbollar och trumstockar och vardagsrummet mot grönytor och gympasalar, beroende på säsong.

— Vi började hösten 2020, under pandemin. Men det gick bra, vi kunde vara utomhus och därmed fylla en viktig funktion, både socialt och för dem som ville hålla igång sin träning, berättar Veronika.

LÄS ÄVEN: 9 appar som hjälper dig att komma igång med träningen

Att de snabbt blev ett stort träningsgäng kan delvis bero på att de syns, med sin färgstarka utrustning. Eller hörs, med sin medryckande musik och sitt taktfasta trummande.

— ”Vad håller de där på med egentligen?!” Det är många som stannar och filmar när vi tränar utomhus! skrattar Veronika.

Hälsas reporter Linda Unnhem får tips av instruktören Veronika Jeppsson före träningen.

En träningsform som passar alla

Men troligtvis har antalet tränande mer att göra med Veronikas och de andra instruktörernas smittande glädje och energi.

— Kroppen ska få sitt, men även själen. Jag vill att våra träningar ska vara lite av en fristad; man ska kunna komma hit precis som man är och förhoppningsvis gå härifrån med en god och glad känsla i kroppen.

Det inkluderande perspektivet är viktigt för Veronika.

— Cardio drumming är verkligen en träningsform som passar alla! Du tränar utifrån dina egna förutsättningar och lägger rörelserna och intensiteten på en nivå som passar just dig. Vi har deltagare som är vältränade, men vi har också haft deltagare som min pappa. Han är en höftopererad 85-åring med pacemaker, som satt ner på en stol under passet — och hade jätteroligt!

LÄS ÄVEN: Prova tantparkour: En rolig träningsform som ger dig självförtroendet tillbaka

Hon berättar att de också regelbundet håller pass för personer med funktionsnedsättning och att de besökt såväl bröstcancerföreningar som verksamheter med syfte att bryta ensamhet och social isolering.

— Det är en så härlig känsla när man känner att man väckt något hos en person som kanske inte brukar träna! Och vad ”träning” är skiljer sig från person till person. 10 eller 45 minuter — all träning är bra träning!

Glad stämning och grym energi – Nina Adersjö är en av deltagarna som trivs i träningsgruppen!

Ett rejält träningspass

Själva träningsformen då? Utrustningen är relativt enkel att skaffa sig: man behöver trumstockar, en pilates- eller fitnessboll och en tunna eller hink att placera bollen i. Och musik, med schyst rytm och tempo.

Under passet slår man sedan med trumstockarna mot bollen, i takt med musiken, samtidigt som man utför olika konditions- och styrkeövningar. Lite dans, lite aerobics — och mycket flås!

— Jag hade en gång en deltagare som berättade att hon kört ett pass före vår cardio drumming-klass, eftersom ”det kunde väl inte vara så jobbigt”. Det gjorde hon aldrig mer, säger Veronika.

LÄS ÄVEN: Styrketräning med en stor sten: Praktiska övningar som utmanar hela kroppen

Då trummandet aktiverar muskler man kanske inte är så van vid att spänna är det också vanligt med lite träningsvärk de första gångerna, särskilt i armarna, händerna och bröstkorgen. Och Veronika tipsar gärna deltagarna om att ta i rejält med trumstockarna.

— Jag brukar skoja och säga: ”Vi är inga drillflickor. Se i stället det här som gratis terapi och ta ut era känslor på bollen!”

Veronika Jeppsson och hennes co-instruktörer håller till i Kristianstad i Skåne och vad hon vet är de de enda som kör cardio drumming-klasser i landet just nu. Men hon tipsar om träningspass online och på Youtube — eller att starta en egen grupp själv.

— Det är jättelätt att komma igång. Det är ingen dyr utrustning och många gympasalar kan man hyra per timme. Och utomhus är det gratis att träna!

Marie ville inte missa träningen och körde passet på en jobbrast!

Hälsas reporter om träningspasset

Jag lyckades hålla styr på stockarna – och smittades av sann träningsglädje!

Ända sedan jag såg en film på Facebook om cardio drumming har jag varit nyfiken på att testa. Jag älskar träning till peppig musik och gillar pass som tränar alla delar av kroppen, inklusive knoppen. Däremot är jag ingen jättestjärna på allt för koreograferade klasser, så när jag checkade in i gympasalen i Kristianstad var jag lite nervös för att det skulle bli för mycket pinnar och steg och för lite puls. Men det behövde jag inte oroa mig för!

LÄS ÄVEN: Bättre kondition och starkare muskler med stavgång: ”Gör underverk”

Passet var en perfekt mix av kondition (mycket flås!), styrka och dans och trummandet på en sådan nivå att jag utmanades utan att villa bort mig totalt (mer än någon enstaka gång!). Och energin i träningen och gruppen – det är nog den jag tar med mig mest. Det fina i att kunna mötas genom träning, oavsett förmåga och nivå, och gå hem med en porlande glädjekänsla i bröstet. Hälsa i sin allra bästa form!

Tea Jeppsson drogs med när mamma Veronika började träna cardio drumming.

Cardio drumming – det här behöver du!

  • En relativt hög tunna eller hink, med plats för en pilatesboll.
  • En fitness- eller pilatesboll.
  • Trumstockar eller andra ”pinnar” som lämpar sig – och håller för! – hårda slag.
  • Musik med bra tempo och rytm.
Trumma lite – det kan väl inte vara så jobbigt? Jo! Hälsas reporter hade träningsvärk flera dagar efteråt!

Fördelar med cardio drumming

Kondition

Hjärtfrekvensen ökar och du får upp flåset rejält!

Styrketräning

Cardio drumming är en genomkörare för kroppens alla muskler och du bestämmer själv vilken intensitet du lägger övningarna på.

Koordination

Trumrörelserna, i kombination med koreograferade övningar, ger hjärnan en rejäl match!

Humörboost

Musik och dans har en avslappnande och stressreducerande effekt på oss och en förmåga att boosta humöret.

LÄS ÄVEN: 10 goda anledningar att ta en (långsam) löptur

Här hittar du cardio drumming

  • På wellnesscoacher.se kan du läsa mer om cardio drummingklasserna i Kristianstad i Skåne. Där finns också videor från passen.
  • På youtube.com finns många videor och hela pass att träna till eller inspireras av om du vill dra i gång en grupp själv.
  • Tipsa gärna ditt gym eller lokala träningscenter om träningsformen – de kanske vill starta en grupp!