Röd paprika: Så nyttig är den

Du kanske trodde att apelsiner var den rikaste källan till C-vitamin? Men apelsinen kan inte på något sätt konkurrera med röd paprika!

Röd paprika innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som apelsin! Foto: Getty Images

Paprika är en av våra vanligaste grönsaker och oavsett om du har den på en brödskiva, i en sallad eller i dina wokrätter har den ett antal positiva effekter på din hälsa. Röd paprika är den paprikavariant som innehåller flest näringsämnen. Man kan kalla den kungen av C-vitamin. Faktum är att den innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som en apelsin.

Vitaminer i röd paprika

Förutom att den är en C-vitaminbomb är den röda paprikan rik på vitaminerna A, E, B6 och karotenoider,samt kostfiber som är bra för matsmältningen.

Paprika är energi- och fettfattig och dess höga innehåll av C-vitamin stärker immunförsvaret och ökar upptaget av järn från andra livsmedel.

Läs även: Är paprika nyttigt? Vi reder ut 4 vanliga myter

Olika sorters paprika

I botanisk mening är paprika en frukt — den största och mildaste av chilifrukterna. I matlagningen används den som en grönsak, och eftersom fröna inte är starka som i chili kan du äta hela paprikan.

Det finns många olika sorters paprikor med varierande form, färg, storlek och smak. Alla typer av paprika är gröna från början och vissa förblir gröna, medan andra ändrar färg till röd, gul, orange, vit eller mörkviolett. Röda och gula paprikor är alltså mogna, gröna paprikor.

Läs även: Den nyttigaste paprika: Röd, grön, eller gul?

Hur mycket paprika ska man äta?

Fem ringar av röd paprika är allt som behövs för att täcka dagsbehovet av C-vitamin.

Röd paprika blir sötare och mildare om de grillas eller värmebehandlas. Du kan njuta av många paprikor om du penslar dem med olja och grillar dem i ugnen tills skalet börjar bli bränt. Ta sedan bort skalet och njut av det söta röda.

Paprika är också bra att använda i en wok — och glöm inte den traditionella röda ringen på en brödskiva med ost!

Mest vitaminer och näringsämnen får du om du äter paprikan rå, eftersom en del av näringsinnehållet går förlorad vid värmebehandling.

Paprika håller sig bäst om du förvarar den svalt. Temperaturen bör helst vara mellan 8 och 12 grader.

Läs även: Grillad paprika med grönsaksfyllning

Röd paprika innehåller

Tabellen visar rekommenderat intag av ett urval av näringsämnen, innehåll av näringsämnena i 100 gram rå röd paprika (100 gram motsvarar ungefär tio skivor), samt andel av det rekommenderade intaget för de olika näringsämnena som täcks av att konsumera 100 gram paprika.

Referens är en kvinna mellan 31 och 60 år, med medelhög fysisk aktivitet per dag och energibehov 2 100 kcal.

Dagligt behov100 g paprika gerAndel av dagsbehovet i procent
Energi2 100 kcal26 kcal1,2
Vitamin E8 mg3,2 mg40
Vitamin C75 mg126 mg168
Vitamin B61,2 mg0,23 mg19,2
Kalium3 100 mg216 mg7
Källa: Livsmedelsverket.se


Omslag till tidningen Hälsas specialtidning Sockerfri.

Prenumerera på Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa är fylld med inspiration och härliga tips för ett skönare och friskare liv! Hälsa finns till för dig som brinner för naturlig hälsa, värnar om miljön och vill ha harmoni och balans i livet.

Följ Hälsa på Instagram

Följ Hälsa på Instagram
Att skriva ner tankar kan vara läkande och hjälpa oss förstå oss själva. Men vad skulle hända om en person svarade på ditt skrivande? Hälsa har träffat brevterapeuten Karin Holgersson. Läs artikeln på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!

#brevterapi #terapi #tidningenhälsa
Nu härjar förkylningsvirusen som bäst. Att bli förkyld är ofta ansträngande och tålamodskrävande – men det finns mycket du kan göra på egen hand för att förebygga och lindra besvär. Läs Hälsas förkylningsguide med de senaste rönen – och apotekarens bästa råd i förkylningstider! Länk finns i bion! 💚

Foto: Getty Images
Vad säger stjärnorna om ditt tecken i december? Månadens horoskop finns nu på tidningenhalsa.se 💚 Länk i bion!

Foto: Getty Images
Ett miniband för motståndsträning är perfekt att ha i med sig i fickan när man ger sig ut i naturen. Det är just det lilla extra man behöver för att träna musklerna i rygg och axlar. På tidningenhalsa.se visar träningsexperten Irene två enkla styrkeövningar. Länk finns i bion! 💚
Artist, PT och hälsoprofil i TV och tidningar, alltid full av kraft och energi. Det är så de flesta – inklusive hon själv – känner Blossom Tainton Lindquist. Men de senaste åren har varit tuffa. Flera hälsoutmaningar, inklusive artros, muskelreumatism och knäplastik, har tvingat henne att omdefiniera sin karriär och självbild.

Läs hela intervjun på tidningenhalsa.se 💚 Länk finns i bion!
Du behöver inte träna extremt hårt för att få bra effekt. All fysisk aktivitet är bra för dig! På tidningenhalsa.se listar vi 10 goda skäl att röra på kroppen! Länk finns i bion! 💚
Hälsa nummer 12 – nu i butik! Ett härligt nummer med tips och inspiration för en lyckad och hälsosam jul och vinter ❄️🍎

Köp i en butik nära dig eller prenumerera på dintidning.se 💚

#hälsa #vegomat #träning
Vitlök är en liten hälsobomb som kan minska risken för hjärtinfarkt, kanske också cancer. En till två klyftor om dagen är ordinationen. Läs artikeln på tidningehalsa.se 💚 Länk finns i bion!

Foto: Getty Images
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
Annons