Paprika är en av våra vanligaste grönsaker och oavsett om du har den på en brödskiva, i en sallad eller i dina wokrätter har den ett antal positiva effekter på din hälsa. Röd paprika är den paprikavariant som innehåller flest näringsämnen. Man kan kalla den kungen av C-vitamin. Faktum är att den innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som en apelsin.
Vitaminer i röd paprika
Förutom att den är en C-vitaminbomb är den röda paprikan rik på vitaminerna A, E, B6 och karotenoider,samt kostfiber som är bra för matsmältningen.
Paprika är energi- och fettfattig och dess höga innehåll av C-vitamin stärker immunförsvaret och ökar upptaget av järn från andra livsmedel.
Läs även: Är paprika nyttigt? Vi reder ut 4 vanliga myter
Olika sorters paprika
I botanisk mening är paprika en frukt — den största och mildaste av chilifrukterna. I matlagningen används den som en grönsak, och eftersom fröna inte är starka som i chili kan du äta hela paprikan.
Det finns många olika sorters paprikor med varierande form, färg, storlek och smak. Alla typer av paprika är gröna från början och vissa förblir gröna, medan andra ändrar färg till röd, gul, orange, vit eller mörkviolett. Röda och gula paprikor är alltså mogna, gröna paprikor.
Läs även: Den nyttigaste paprika: Röd, grön, eller gul?
Hur mycket paprika ska man äta?
Fem ringar av röd paprika är allt som behövs för att täcka dagsbehovet av C-vitamin.
Röd paprika blir sötare och mildare om de grillas eller värmebehandlas. Du kan njuta av många paprikor om du penslar dem med olja och grillar dem i ugnen tills skalet börjar bli bränt. Ta sedan bort skalet och njut av det söta röda.
Paprika är också bra att använda i en wok — och glöm inte den traditionella röda ringen på en brödskiva med ost!
Mest vitaminer och näringsämnen får du om du äter paprikan rå, eftersom en del av näringsinnehållet går förlorad vid värmebehandling.
Paprika håller sig bäst om du förvarar den svalt. Temperaturen bör helst vara mellan 8 och 12 grader.
Läs även: Grillad paprika med grönsaksfyllning
Röd paprika innehåller
Tabellen visar rekommenderat intag av ett urval av näringsämnen, innehåll av näringsämnena i 100 gram rå röd paprika (100 gram motsvarar ungefär tio skivor), samt andel av det rekommenderade intaget för de olika näringsämnena som täcks av att konsumera 100 gram paprika.
Referens är en kvinna mellan 31 och 60 år, med medelhög fysisk aktivitet per dag och energibehov 2 100 kcal.
| Dagligt behov | 100 g paprika ger | Andel av dagsbehovet i procent | |
| Energi | 2 100 kcal | 26 kcal | 1,2 |
| Vitamin E | 8 mg | 3,2 mg | 40 |
| Vitamin C | 75 mg | 126 mg | 168 |
| Vitamin B6 | 1,2 mg | 0,23 mg | 19,2 |
| Kalium | 3 100 mg | 216 mg | 7 |




















