Carob, som på svenska är mer känt som johannesbröd, hör till familjen baljväxter och växer på träd som är gröna året runt vid Medelhavet. Här i Sverige kan växten odlas i krukor som tas in under vintern.
På senare år har carob börjat säljas i pulverform till raw food-entusiaster. Det är trädets ätbara baljor (bönor), som rostas och mals till pulver som används till bakverk, drycker och sötsaker.
Läs även: Vegetarisk mat till barn – så här säger dietisten
Så kan du använda carob
Pulvret har en naturligt söt, mild och kolaaktig smak som påminner om kakao och används därför ofta tillsammans med, eller istället för kakao.
Det passar också bra att söta smoothies och yoghurt med och lämpar sig extra bra för den som vill undvika sötsaker med vanligt socker men ändå vill stilla sötsuget. Jämfört med den snarlika, men lite bittra kakaon, kräver den nämligen inte direkt någon extra sötning.
Carob kan också användas som stabiliserings- och förtjockningsmedel i livsmedel, numera under namnet fruktkärnmjöl.
Läs även: Bra basvaror att alltid ha i kyl, frys och skafferi
Carob passar extra bra för dig som:
- Älskar choklad eftersom den påminner om kakao i smaken!
- Har högt blodtryck eller är känslig för koffein och teobromin, eftersom carob till skillnad från kakao är fri från dessa stimulantia.
- Vill dra ner på sötsaker och socker men ändå vill stilla sötsuget! Carob kräver inte så mycket kompletterande sötningsmedel, till skillnad från den naturligt bittra kakaon.
- Vill äta fettsnålt, eftersom den är så gott som fettfri.
Läs även: Så gör du vardagsmaten nyttigare – utan krångel
Det här innehåller carob
- Vitaminer – som A, B1 och B2.
- Niacin – som behövs för omsättningen av fett, kolhydrater och protein.
- Koppar, ingår i en rad enzymer som hjälper ämnesomsättningen samt omsättningen av järn i kroppen.
- Järn.
- Fosfor, grundämnet som bland annat är viktigt för syra-bas-balansen i kroppen och energiproduktion till kroppens alla funktioner. Och för bildning och stärkning av ben och tänder.
- Kalcium.
- Kalium – som är ett livsnödvändigt grundämne för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket.
- Magnesium.
- Kostfiber som göder de goda bakterierna i våra tarmar.
- Antioxidanter som skyddar kroppen, närmare bestämt polyfenoler.
Läs även: Avgörande näringsämnen för ett friskare och längre liv
Kuriosa om carob
Carob har smått religiösa förtecken då den kan kopplas till tre av våra världsreligioner. Det sägs nämligen att den fått namnet ”johannesbröd” för att Johannes Döparen åt växten när han befann sig i öknen. Carob äts också under judiska högtider och dricks som juice under den muslimska fastemånaden ramadan!
Carobfröna har historiskt använts som motvikter i ädelstensvågar. Carobträdets grekiska namn ”keration” gav därför upphov till viktmåttet carat, 0,2 gram, som är vikten på ett frö.




















