Fett är det mest energirika näringsämnet
Fett, protein och kolhydrater är näringsämnen som innehåller energi. När vi äter mat överförs denna energi från maten till kroppen. Fett är det mest energirika näringsämnet och har mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein. Därför är mat rik på fett mer kaloririk och du kommer att få i dig mer energi om du äter fettrik mat jämfört med en mager kost.
Läs även: Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm: ”Fettlever blir allt vanligare hos barn och unga”
Fett som inte används i processer i kroppen lagras i fettvävnad som ett eget energilager i kroppen. På det sättet är fett särskilt viktigt som energikälla när vi är i vila, och när kroppen går tom på kolhydrater, till exempel när vi tränar. Jämfört med lagren av kolhydrater som finns i kroppen, är fettlagren över 50 gånger större.
Fett är nödvändigt för nervsystemet
Fett är en viktig del av alla celler i kroppen, inklusive nervcellerna. Bland annat bidrar fett till att skydda och isolera nervceller och till att öka hur snabbt signalerna rör sig i nervsystemet. Det är viktigt för normal funktion i nervsystemet. Vid brist på fett kan nervcellerna få problem med att signalera, vilket bland annat kan påverka muskelcellerna och vår förmåga att kontrollera våra muskler.
Läs även: 6 sätt att sänka det farliga fettet – på naturlig väg
Omega 3 och 6 är essentiella fettsyror och är absolut nödvändiga för att upprätthålla normala kroppsliga funktioner. De spelar en viktig roll i utvecklingen av nervsystemet och bidrar till tillväxt av nervceller och kontakt mellan dem.
För mycket fett kan öka kolesterolet
Eftersom fett inte är vattenlösligt, behöver det hjälp av andra ämnen för att transporteras runt i blodet. Lipoprotein innehåller kolesterol som kroppen själv producerar och hjälper till att transportera fettsyror runt i blodet. När vi får i oss mycket fett kan kolesterolet öka eftersom mer fett transporteras i blodet.
Läs även: Läkarens bästa tips: Så gör du din mat mer hälsosam
Särskilt mättade fettsyror verkar öka kolesterolnivån. Ett högt kolesterol är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, så genom att byta ut mättade fettsyror mot fleromättade fettsyror kan du sänka kolesterolnivåerna och därmed också risken för hjärtsjukdomar.
Fett reglerar hormonproduktionen
Fett är den viktigaste grundstenen i hormoner och har stor betydelse för reglering av hormonproduktionen.
När du får i dig för lite energi kan du få en förändring i hormonnivåerna i kroppen.
Läs även: Bra basvaror att alltid ha i kyl, frys och skafferi
Hormonerna som styr vår aptit upp och ner påverkas så att vi blir mer hungriga, och vi kan få mindre östrogen och testosteron i kroppen. Det kan bland annat leda till instabil eller utebliven menstruation och över tid kan det påverka fertiliteten hos både män och kvinnor. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med mat och energi i form av kolhydrater, fett och proteiner.
Fett triggar vårt belöningscenter
Fett påverkar vår aptit på flera sätt. Aptiten styrs av två saker: behovet av balans och behovet av belöning. Speciellt fett- och sockerhaltig mat påverkar belöningssystemet, så när vi äter fett belönas vi genom att fler kemiska ämnen frigörs, bland annat dopamin som påverkar vårt belöningscenter. Då får vi en känsla av välbefinnande, och hjärnan får signal om att detta var bra och att du bör göra det igen.
Läs även: Så gör du vardagsmaten nyttigare – utan krångel
Om vi får i oss för mycket energi över tid och därmed lagrar detta som fett kommer fettlagren att öka. Då kommer kroppen att utsöndra ett signalämne som kallas leptin, som reglerar ner hungerkänslan. Dessutom sänker fettrik mat hastigheten på vår matsmältning och bidrar till ökad mättnadskänsla.
Hjärnan är beroende av fett
Hjärnan är det mest fettrika organet i kroppen. Den består av 60 procent fett och mycket av det är omega 3 och omega 6. Eftersom hjärnan till stor del är uppbyggd av fettsyror, är den beroende av fett för att fungera optimalt.
Läs även: Är det nyttigt att dricka citronvatten? Så här säger experterna!
Studier tyder på att DHA, en omega 3-fettsyra, kan bidra till att upprätthålla normal hjärnfunktion, såsom till exempel inlärning och minne. Med andra ord måste hjärnan ha påfyllning av detta fett för att fungera normalt, och det får du i dig genom att äta fet fisk, nötter och frön. ■
Källa: Marte Ulltang och Kristiane stormoen, kliniska nutritionister.

Vad är fett?
Fett är ett av tre energigivande näringsämnen i maten vi äter, tillsammans med kolhydrater och proteiner. Nästan allt fett i maten och i kroppen är triglycerider, det vill säga molekyler som är satta ihop av glycerol och tre fettsyror. Vilken typ av fettsyror glycerolmolekylen är bunden till avgör om fettet är mättat eller omättat.
Beroende av fett
Fett är ofta förknippat med vikt och kropp och ses ofta som något ohälsosamt. Men fett är mycket mer än bara energi och vi är helt beroende av att inkludera fett i kosten för att hålla oss sunda och friska.
Mättat vs omättat fett
Vi skiljer mellan mättade, enkelomättade och fleromättade fetter. Omättat fett är ett samlingsnamn för enkelomättade och fleromättade fetter. De fleromättade fettsyrorna är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem via mat eller kosttillskott. Enkelomättade och mättade fettsyror kan kroppen producera själv vid behov.
För mycket mättat fett
Mättat fett hittar vi huvudsakligen i animaliska livsmedel, det vill säga i kött- och mejeriprodukter. För mycket mättat fett i kosten är förknippat med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, så det kan vara klokt att begränsa hur mycket mättat fett man äter. Mättat fett karaktäriseras av att det blir hårt när det står i kylskåpet, som till exempel smör.
Det sunda fettet
Enkelomättat och fleromättat fett är omättade fetter och refereras ofta till som det ”sunda fettet”. Det beror på att det, till skillnad från mättat fett, bidrar till att sänka kolesterolnivåerna. Det rekommenderas därför att ersätta mättat fett i kosten med fleromättat fett.
Omättat fett är flytande vid kylskåpstemperatur, som till exempel olivolja och rapsolja, så ett bra minnesmärke är därför att fett som inte förblir flytande i kylskåpet innehåller mycket mättat fett och/eller transfett. Vi hittar också omättat fett i mat som fisk, avokado, nötter och fiskleverolja.
Fleromättade fetter, som Omega-3 och Omega-6, måste tillföras via maten vi äter, eftersom vår kropp inte kan tillverka dessa själv.
Kroppen behöver rätt fett
Fett har många viktiga funktioner i vår kropp. Fettvävnaden är vårt viktigaste energilager och skyddar våra inre organ mot stötar och slag. Fett stödjer immunsystemet, bygger upp alla celler i kroppen och tillhandahåller livsviktiga, essentiella fettsyror som omega 3 och 6 till kroppen.
Läs även: Avgörande näringsämnen för ett friskare och längre liv
Bra källor till fett
Fettsyrornas sammansättning i maten är viktig. Därför rekommenderas det att äta en varierad kost så att man får i sig de olika typerna av fett. De svenska kostråden rekommenderar också att begränsa intaget av mättat fett.
Det betyder inte att mättat fett är farligt eller något man måste undvika, men att byta ut mättat fett mot omättat fett är positivt för hälsan.
Läs även: Vad gör protein i kroppen? En guide till kroppens byggstenar
Källor till omättat fett
Växtoljor, oliver, avokado, nötter, frön, fet fisk och fiskleverolja. Fiskleverolja och fet fisk är viktiga källor till omega 3.
Källor till mättat fett
Feta köttprodukter (köttfärs, salami, korv och liknande), feta mejeriprodukter som gräddfil, grädde, smör och ost.
Praktiska tips
- Välj matoljor och mjukt margarin framför hård margarin och smör.
- Ät fet fisk två till tre gånger i veckan.
- Välj magert kött och magra mejeriprodukter framför de feta varianterna.




















