Av: Mattias Kristiansson, Foto: Eva Hildén
Receptet är hämtat ur boken Vegofavoriter
Jalapeño Mac´n´cheese med BBQ-burgare
4 portioner
Kokosbacon
1 dl kokosflakes
1/2 msk ljus sojasås
1/2 tsk liquid smoke
1/2 msk lönnsirap
Mac´n´cheese med jalapeno
1 dl cashewnötter, blötlagda i 6 timmar eller över natten
200 g makaroner
1 sötpotatis
1 msk rapsolja
2-3 dl vatten
1 jalapeño, finhackad
salt
Chiliburgare
500 g formbar färs, t ex soja- eller ärtbaserad
2 msk rökig BBQ-sås
1 tsk anchochilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
svartpeppar
Tillbehör
4 hamburgerbröd
salladsblad
rökig BBQ-sås
tomat
rödlök
Gör så här:
- Mac´n´cheese jalapeño: Koka makaronerna enligt anvisningar på förpackningen.
 - Sätt ugnen på 175 grader.
 - Halvera sötpotatisen och lägg med snittytan ned på en plåt. Pricka skalet med en gaffel.
 - Rosta i ugnen i ca 45 minuter eller tills potatisen är riktigt mjuk.
 - Gröp ur 250 g av fruktköttet och lägg i en blender tillsammans med blötlagda cashewnötter, rapsolja och cirka 2 dl vatten, mixa slätt till en ganska tjock sås. Tillsätt mer vatten om det behövs.
 - Häll såsen i en kastrull, värm på. Vänd ner makaronerna och finhackad jalapeño, smaka av med salt.
 - Kokosbacon: Sätt ugnen på 175 grader.
 - Blanda ihop samtliga ingredienser på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i ca 5-8 minuter eller tills kokosflakesen börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna helt.
 - Chiliburgare: Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
 - Forma smeten till burgare och stek gyllene i lite olja.
 - Servering: Rosta hamburgerbröden i en brödrost eller stek dem i lite olja.
 - Lägg några salladsblad, tomat och rödlök på underdelen. Toppa med en eller två chiliburgare, beroende på hur hungrig du är.
 - Skeda över mac´n´cheese och toppa med kokosbacon, BBQ-sås och locket.
 
													
                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            









                            
                            
                            