Recept: Saftiga rödbetsburgare med hembakat hamburgerbröd

Recept Mia Eckhoff och Irina Smit  Foto Linda Krabberød

Saftiga rödbetsburgare

ca 12 burgare

3 lagom stora rödbetor
1 stor gul lök
2 ägg
3 msk olivolja
1 knippe basilika
200 g fetaost
3 dl havregryn
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk kummin

Gör så här:
1. Skala rödbetorna och riv dem med rivjärn. Finhacka löken. Häll allt i en skål. Tillsätt ägg, olivolja och örter. Mixa med stavmixer.
2. Tillsätt fetaost och de torra ingredienserna. Blanda ordentligt med hjälp av stavmixern. Det gör ingenting om smeten är lite grov. Låt stå i kylskåp minst 30 minuter innan burgarna ska stekas.
3. Forma till lagom stora burgare och stek i stekpanna eller på grillen med lite olivolja. De ska vara ganska saftiga i mitten. Toppa med grönsaker och din favoritdressing.

Enkla dinkelburgarbröd

ca 12 bröd

5 dl dinkelmjöl
10 dl vatten
2 msk olivolja
1⁄2 tsk salt
1 tsk torrjäst

Gör så här:
1. Häll alla torra ingredienser i en skål. Späd med vatten tills mjölet är ordentligt utblandat. Röran/degen ska vara ganska lös. Låt stå i kylskåp över natten eller minst åtta timmar.
2. Använd en stor sked och lägg degen i runda, lite större muffinsformar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Du ska inte behöva ta i degen, använd bara en sked och lägg upp den i formarna. Strö eventuellt över lite fröer eller torkade örter.
3. Grädda i 200 grader i 15–20 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg. 

Tips! 

Du kan också laga till små ”rödbetsbiffar” istället för burgare. De är härliga att använda i en fräsch sallad.

Näringsinnehåll/1 burgare: 
152kcal/5gprotein/9gfett, 11 g kolhydrater / 2 g fibrer

Näringsinnehåll/1 bröd:
125kcal/4gprotein/3gfett 20 g kolhydrater / 2 g fibrer

Recept: Grillad portabelloburgare

Blommig sommarsallad

Vi blir glada av att grilla!