För snart 25 år sedan drack hon Coca Cola light och åt en påse Polly i princip dagligen. Ewa Meurks liv kretsade kring mat och fika och hon bjöd gäster på fantastiska middagar och efterrätter. Mat var en del av hennes identitet.
Samtidigt hade hon samlat på sig över 30 kilos övervikt, hormonerna var i kaos, blodsockret förhöjt och hon var förfettad runt sina inre organ. En dag förstod hon varför och polletten trillade ner.
— Jag läste en artikel år 2000 i en kvällstidning om sockerberoende. Jag kände igen mig i allt och insåg att jag var tvungen att agera. Jag grät när jag insåg att jag inte skulle få dricka läsk och äta godis längre. Jag tyckte att mitt liv var slut. Glädjen var borta. Nu har jag inte tagit en klunk Coca Cola på nästan 25 år. Att leva sockerfritt är inte det straff som jag trodde först utan en gåva.
Läs även: Bättre metabol hälsa: 4 viktiga saker att ha koll på
Slutade med socker och processade livsmedel
Hon lärde sig vilka hormoner som styr hunger, mättnad, fettförbränning och fettlagring och förändrade sin kost.
— Jag slutade med socker, vetemjöl och processade livsmedel med långa innehållsförteckningar. Istället började jag äta näringsrik, hemlagad mat.
Ewa, som är civilingenjör, bytte med tiden bana och sadlade om till hälsoingenjör, som hon kallar det. Hon skriver böcker, håller föreläsningar och kurser om hur människor, särskilt pre- eller typ 2-diabetiker, kan förbättra sin hälsa. Hon driver även sajten elitista.se med målet att människor ska återfå eller bibehålla sin metabola hälsa.
Läs även: Babben Larsson om sitt sockerberoende: ”Jag tappade kontrollen över ätandet”
I boken “Bli din egen hälsoingenjör” vill hon lära män och kvinnor att förstå hur de olika hormonella systemen i kroppen hänger ihop och vilka hälsomarkörer som läkare och forskare anser är viktiga att hålla koll på.
— Genom att regelbundet mäta de markörer som visar hur bra din metabolism fungerar ser du till att få tillgång till den kraft och energi du behöver. Midjemått, blodtryck och blodsocker är tre viktiga hälsomarkörer som alla bör hålla koll på.
Ingen diet passar alla
För en person som har en frisk metabolism fungerar kroppens ämnesomsättning som den ska. Det innebär att kroppen kan omsätta det den äter till energi till kroppens alla celler. Det i sin tur leder till att kroppen håller sig normalviktig. Men med en rubbad metabolism går kroppen upp i vikt, energin dippar och man blir ofta väldigt sötsugen.
— Då är det svårt att göra hälsosamma val och att orka motionera och träna — den onda cirkeln är snart ett faktum.
Läs även: Jessica slutade äta socker – gick ner 20 kg: ”Ett helt nytt liv”
Man ska minnas att det inte finns en diet som passar alla. En 55-årig kvinna har en annan metabolism än en 20-årig kille, påpekar Ewa.
— Det är viktigt att förstå var på den metabola skalan man befinner sig. Det kan man avgöra genom några enkla mätningar och dra slutsatser av dessa. Genom att mäta kan man ta reda på vad man ska äta för att ens egen kropp ska må bra.
Rörelse är a och o
Tecken på att metabolismen inte fungerar som den ska är ofta en inre förfettning som inte alltid syns på utsidan, men med tiden brukar midjemåttet svälla, vilket är en stor riskfaktor.
— Ett annat tecken är att fasteblodsockret långsamt börjar stiga och det behöver inte vara alarmerande. Gränsen för pre-diabetes går vid 6 och ligger man på 5,7 eller 5,8 över en längre tid kan det vara ett tecken på att man börjar närma sig för höga värden.
Läs även: Marika Carlsson om sitt sockerberoende: ”Kommer leva med det till den dagen jag dör”
Genom att ta reda på hur ens metabola hälsa ser ut och agera därefter kan man vända den negativa utvecklingen. För det fina i kråksången är att kroppen vill läka sig själv, om den bara ges möjlighet.
— Genom små justeringar i ens livsstil brukar mycket rätta till sig. Men, tiden är en viktig faktor. De som blev överviktiga redan som barn föddes förmodligen med en insulinresistens och en känsligare metabolism. Dessa personer har mycket svårare att gå ner i vikt senare i livet. Kvinnor som däremot lägger på sig några kilon under klimakteriet brukar ha lättare att gå ner. Men alla kan göra något. Att röra på sig är a och o. Det handlar inte bara om att gå till ett gym utan även om daglig rörelse i vardagen.
Tre ordentliga mål mat om dagen
När det gäller socker och ultraprocessade livsmedel menar Ewa att det är långt farligare än vad livsmedelsindustrin försöker påskina.
— Att minska på socker och ultraprocessade livsmedel är viktigt för att undvika fettlever och insulinresistens som i sin tur driver fetma, typ 2-diabetes, demens och hjärtkärlsjukdomar.
För den som känner ett stort sockersug och tycker det känns svårt att utesluta eller dra ner på socker, har Ewa ett par handfasta råd.
Läs även: 7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker
— Börja med att äta dig mätt tre gånger om dagen. Sluta med olika dieter. Ät mer protein till frukost och lunch så håller du blodsockret stabilt och får en jämnare energiförsörjning, vilket minskar sötsuget. De flesta kan njuta av frukt och bär, men alltid i samband med måltid. Ät aldrig ensamt som mellanmål för då kan blodsockret skjuta iväg, säger hon och fortsätter:
— När jag förstod att jag var prediabetiker var det lätt att avstå från socker och i takt med att jag blev friskare försvann min matbesatthet. När jag vill unna mig något gör jag mangoglass på frusen mango, kokosgrädde och kollagenpulver. Det är fantastiskt gott!
Metabola syndromet
- Det metabola syndromet är ett samlingsbegrepp för riskfaktorer som bukfetma i kombination med högt blodtryck, förhöjt blodsocker och en ohälsosam fördelning av blodfetter. Att ha detta syndrom innebär att kroppen reagerar dåligt på det blodsockersänkande hormonet insulin och då krävs det onormalt höga halter för att blodsockret ska gå ner efter att du till exempel ätit en tårtbit.
 - När kroppen till slut fått ner blodsockret får du ofta en blodsockerdipp som gör dig trött och seg. Dessutom får du mycket insulin i kroppen. Det ökar risken för inflammationer som bland annat orsakar demens och åderförkalkning. När mycket socker omsätts i kroppen ökar också risken för fettlever, njursten, gikt och högt blodtryck.
 - Det metabola syndromet ökar risken för många folkhälsoproblem som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, demens, vissa cancerformer och depression. Att förbättra sin livsstil genom bra kostval och motion minskar riskerna.
 
Ewa Meurks 5 tips för bättre metabol hälsa
- Sockerrensa
Undvik sockerrika livsmedel och vetemjöl. Minska överlag på snabba kolhydrater. Öka proteinmängden till frukost och lunch. - Säg nej till lightprodukter
Ät dig mätt på så naturliga livsmedel som möjligt. Välj till exempel fet yoghurt istället för lätt fruktyoghurt. - Undvik ultraprocessad mat
Ät mer riktig, hemlagad mat och mindre industriellt processad mat med långa innehållsförteckningar. - Upp och rör på dig
Träna och rör på dig så att du får muskler. Promenera, ta trapporna, bär matkassar … - Regelbundna vanor
Ät tre gånger om dagen. Satsa på näringsrika måltider med protein och mycket grönsaker. Sluta med småätandet. 
															
                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            









                            
                            
                            