Det kan nästan verka som om läkemedlet Wegovy kan hjälpa patienter att gå ner i vikt på mirakulöst sätt, men i verkligheten är det inte alls ett mirakel. Nej, läkemedlet från danska Novo Nordisk är ”bara” en imitation av ett hormon, GLP-1, som din kropp själv producerar. Genom att ändra dina kostvanor kan du öka produktionen av hormonet och påskynda viktminskning — och samtidigt uppnå en rad andra hälsofördelar.
Läkemedelsforskaren Anette Sams har skrivit en bok om detta. Hon menar att vi bör känna till Wegovys naturliga motsvarighet och förstå våra kroppar bättre. Hon beskriver bland annat hur hormonet fungerar, var och hur det produceras, och vad man kan göra för att öka dess produktion.
Läs även: Det här händer i kroppen när du äter fett
Kort sagt handlar det om att äta mer grönsaker och mindre ultraprocessad mat. Då producerar din kropp mer GLP-1, som hjälper till att reglera din aptit och ditt blodsocker – och alltså är det hormon som Wegovy imiterar.
— GLP-1-hormonet gör massor av bra saker för dig. Bland annat reglerar det din aptit och får dig att känna dig mätt. Dessutom får det dig att känna dig nöjd när du har ätit, förklarar Anette Sams och fortsätter:
— Indirekt hjälper det också till att reglera blodsockret. Det har stor betydelse för risken att utveckla alla möjliga sjukdomar, som diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, cancer och så vidare. Samtidigt betyder ett reglerat blodsocker mycket för aptiten. GLP-1 har alltså en direkt effekt på aptiten, och samtidigt har det en indirekt effekt eftersom det påverkar blodsockret, som påverkar aptiten. Det är en win-win.

Så äter du GLP-1-vänligt:
25 procent kål och andra grova grönsaker
Alla former av kål samt grova grönsaker som rotfrukter och baljväxter. Du kan äta det rått eller tillagat, men undvik att lägga till socker och mjöl.
Använd gärna kryddor och olja.
50 procent grönsaker och frukt
Alla andra former av grönsaker som gurka, tomat, ärtor och squash. Det är också här frukt hör hemma, men du bör äta mer grönt än frukt.
25 procent bra fett- och proteinkällor
Till exempel nötter, mandlar, fröer, avokado, proteinrika linser och bönor samt bra oljor. Du kan också äta ägg, naturell yoghurt, smör, kött av bra kvalitet och skaldjur.
Källa: Anette Sams i ”Kroppen kan själv”.
Wegovy imiterar naturligt hormon
Men även om Wegovy är en imitation av det naturliga GLP-1 som kroppen producerar, säger Anette Sams att det finns skillnader mellan att få hormonet som medicin och att producera det själv.
— Att ta GLP-1 som medicin är ett riktigt kraftfullt sätt att gå ner i vikt. Det har många goda effekter och är lite annorlunda än när kroppen producerar sin egen GLP-1. När man injicerar hormonet som medicin verkar det i kroppen under en lång tid, medan det som kroppen själv producerar snabbt bryts ner igen.
Läs även: Jessica slutade äta socker – gick ner 20 kg: ”Ett helt nytt liv”
I vissa fall kan det alltså finnas goda skäl att använda Wegovy, eftersom det är kraftfullare än GLP-1. Anette Sams betonar att hon inte är motståndare till viktminskningsmedicin, men att hon anser att vi också bör känna till och förstå potentialen i andra alternativ. Hon kallar det rentav för ”magin” i dem.

— Jag vill inte lägga mig i vem som ska medicineras i samband med viktminskning, det får varje person avgöra tillsammans med sin läkare, men jag tycker att alla människor ska veta vad kroppen själv kan göra. Faktiskt känner jag att jag inte kan låta bli att berätta om det, för GLP-1 kan verkligen göra mycket för dig. Och man kan ju helt enkelt prova att äta GLP-1-vänlig mat och se om det fungerar för en. Och gör det inte det kan man eventuellt börja med medicin, säger Anette Sams och förklarar vidare:
— GLP-1-vänlig kost kommer för övrigt också att göra Wegovy mer effektiv. Och generellt göra dig friskare, eftersom det på alla sätt är hälsosammare att äta GLP-1-vänlig mat än den diet som många skandinaver har idag.
Det här är Wegovy
- Wegovy är ett viktminskningsläkemedel från danska Novo Nordisk.
 - Wegovy lanserades i Danmark i december 2022.
 - I september 2024 fanns det 97 497 månatliga användare av Wegovy i Danmark. Läkemedlet lanserades i Sverige under förra året.
 - Wegovy är godkänt för behandling av svår övervikt samt övervikt i kombination med viktrelaterade följdsjukdomar och är baserat på den aktiva substansen semaglutid.
 - För att få bantningsläkemedlet Wegovy utskrivet av en läkare krävs att man har ett BMI på minst 30., Men även personer med BMI 27, som samtidigt lider av någon annan komplicerad sjukdom som exempelvis höga blodfetter, kan få medicinen.
 - Ozempic innehåller samma aktiva substans, semaglutid, som Wegovy, även om Ozempic är registrerat som diabetesläkemedel och Wegovy är framtaget för behandling av övervikt och fetma.
 
GLP-1-vänlig kost
Vi återkommer till den GLP-1-vänliga kosten. Först ska vi titta lite närmare på hur detta naturliga viktminskningshormon bildas i kroppen.
— Kroppens eget viktminskningshormon, GLP-1 bildas i L-celler, som finns i tarmen. Om vi inte skickar mycket stimulans till L-cellerna producerar de inte mycket GLP-1 åt oss, eftersom de inte får någon order om det. Om vi å andra sidan skickar mycket stimulans, producerar de mycket GLP-1.
Läs även: Läkarens bästa tips: Så gör du din mat mer hälsosam
— Du har omkring nio meter tarm och det finns fler och fler L-celler ju längre ner i tarmsystemet man kommer. Det betyder att ju längre dina matrester kommer ner i tarmsystemet, desto fler L-celler möter de och desto mer GLP-1 produceras. Så långt är allt väl. Problemet med detta ”system” är bara att många av oss inte skickar särskilt mycket matrester tillräckligt långt ner i vårt tarmsystem. Men det kan man lyckligtvis ändra på, säger Anette Sams. Och faktiskt är det ganska enkelt.
— Om du vill öka produktionen av GLP-1 ska du äta växter. Inte växtbaserat, utan växter, säger hon.
Genom att äta växter kan vi enligt Anette Sams producera betydligt mer GLP-1 än vad de flesta av oss gör. Det beror på att växtceller har en speciell ”förpackning” som garanterar att de når långt ner i tarmarna, där L-cellerna sitter tätt.

Växter stimulerar produktionen av GLP-1
Du kan tänka dig växtceller som små brev som är paketerade i kuvert. Om breven inte låg i kuvert med adresser på skulle brevbäraren dela ut breven på måfå, men eftersom det finns kuvert med en adress på, hamnar breven på rätt ställen.
— Växtceller kommer i ett litet kuvert i form av en fibervägg. Kuverten bestämmer vart växtcellerna ska i ditt tarmsystem och öppnas först när de hamnat i den rätta brevlådan. Och det är precis där det finns många L-celler. Fiberväggarna runt växtcellerna gör alltså att växtcellerna kan transporteras långt ner i tarmsystemet till L-cellerna. De tar emot breven för att tarmbakterierna nere i tarmen kan bryta ner kuvertet, det vill säga fiberväggen. När L-cellerna i denna process aktiveras börjar de producera GLP-1. Så om du vill öka produktionen av GLP-1 ska du äta växter — i alla former och av alla slag.
Läs även: David Stenholtz tipsar: Så bibehåller du en hälsosam vikt
Enligt Anette Sams kan alla växtceller sätta igång produktionen av GLP-1, men vissa är bättre på det än andra.
— Kål är världsmästare på det, men även om det bara finns en som vinner OS-guldet, finns det också många andra duktiga deltagare i OS. Så örter, salladsblad, gurka, morötter och alla andra växtceller stimulerar också produktionen av GLP-1, du kanske bara behöver äta mer av dem. Detta gäller också nötter, mandlar och frön. Alla växtceller som inte är processade.
Att växtcellerna inte får vara processade betyder inte att du uteslutande ska äta råkost.
-—Växterna får gärna tillagas. Visst förstör du några av de berömda kuverten när du tillagar maten, men det gör inget. Det är ju inte så att ALLA kuverten nödvändigtvis måste sändas alla nio meter ner i tarmsystemet. Så du kan tryggt både blanda, grilla, koka, steka och baka dina växter.

Undvik ultraprocessad mat
Om du vill få din kropp att producera mer GLP-1 bör du alltså servera den massor av växtceller. Samtidigt bör du hålla dig långt borta från ultraprocessade livsmedel. Och det är här ett av de stora problemen uppstår. Om du äter som majoriteten av oss skandinaver är en stor del av din kost just ultraprocessad.
— I många länder är mellan 50 och 75 procent av det vi äter ultraprocessad mat. I ultraprocessen har man förstört fiberväggen, så det finns inget kuvert runt cellerna och därför strör man ut alla breven på slumpmässiga platser. På det sättet kommer maten inte speciellt långt ner i tarmen, och därför aktiverar den inte speciellt många L-celler.
Läs även: Fem anledningar att äta mer broccoli och blomkål
Listan över ultraprocessade livsmedel är lång och inkluderar inte bara livsmedel som uppenbart är ohälsosamma. Nej, också många produkter som man kanske skulle tänka på som hälsosamma är ultraprocessade. Det gäller bland annat bland annat många former av fabrikstillverkat bröd, yoghurt, müslibars och växtbaserade mjölkalternativ. Och väldigt många lightprodukter.
— Vi har haft mycket fokus på att ta bort fett från vår mat, och vi äter många lightprodukter. Men i processen att ta bort fettet ur livsmedlen har de blivit ultraprocessade.

Vad är processad mat?
Oprocessad eller minimalt processad mat
Oprocessade livsmedel inkluderar bland annat bär, frukt och grönsaker, färskt kött, ägg och mjölk. Minimalt processade livsmedel är naturliga livsmedel där oätliga delar har tagits bort, eller som har utsatts för processer som torkning, frysning eller förpackning.
Processade kulinariska ingredienser
Ingredienser baserade på grupp 1-varor*, som är normala att använda i matlagningen. Detta inkluderar exempelvis salt, socker, smör, matolja och honung.
Processade livsmedel
Mat som har tillverkats genom att kombinera livsmedel från grupp 1* och grupp 2**. Detta kan vara saltade nötter, grönsakskonserver, fisk i olja, hembakat bröd och öl. Tillsatser som antioxidanter och konserveringsmedel kan ingå.
Ultraprocessade livsmedel
Industriprodukter med många ingredienser, varav flera inte vanligtvis används i köket, till exempel färgämnen, emulgeringsmedel och förtjockningsmedel.
Industriellt tillverkade produkter som ofta tillverkas genom att kombinera flera processer eller omfattande bearbetning. De består av kemiskt modifierade ämnen från råvaror, som modifierad stärkelse och isolerade proteiner, kombinerat med tillsatser som ska ge rätt smak, konsistens, utseende och hållbarhet.
Livsmedel i denna grupp inkluderar bland annat industriellt bakat bröd, läsk, choklad, glass och leverpastej.
*Livsmedelsgrupp 1: Potatis, rotfrukter, baljväxter och andra grönsaker.
**Livsmedelsgrupp 2: Frukt och bär.
Livsmedelsgrupp 3: Nötter och jordnötter
Källa: Anette Sams i ”Kroppen kan selv”
Lightprodukter är inte alltid hjälpsamma
Anette Sams anser att vi skulle må bra av att tänka på vikt och kost på ett nytt sätt.
— Många anser att övervikt hänger ihop med att man har ätit för mycket. Där tror jag det är viktigt att säga att man kanske har ätit för mycket av något och för lite av något annat. På sätt och vis kan man till och med säga att övervikt hänger ihop med att man får för lite – för lite stimulans av sina L-celler.
Enligt forskaren handlar det alltså inte om att få i sig så få kalorier som möjligt, till exempel genom att välja lightprodukter i samband med viktminskning.
— I regel tänker man att man ska minska på kalorierna för att gå ner i vikt. Därför väljer många kalorisnåla livsmedel, men de är ofta ultraprocessade. Så visserligen får man i sig färre kalorier, men man skickar också mindre stimulans till sina L-celler. Det blir svårt att reglera aptiten om du äter lightprodukter och andra ultraprocessade födoämnen, säger Anette Sams.
Läs även: Bra basvaror att alltid ha i kyl, frys och skafferi
Förutom att du inte producerar stora mängder GLP-1 när du äter ultraprocessad mat, använder din kropp inte heller särskilt mycket energi för att bryta ner den. Anette Sams beskriver det som att ultraprocessad mat delvis är ”försmält” av producenten.
— Ultraprocessen gör att du ”själv” får alla de kalorier du äter, eftersom ditt matsmältningssystem inte använder energi för att bryta ner maten. Om maten däremot INTE är processad använder ditt matsmältningssystem några av kalorierna, eftersom maten måste bearbetas både av dig och dina hjälpsamma tarmbakterier. Så det är två viktiga saker: Du bildar inte GLP-1, och samtidigt får du själv alla kalorier när du äter ultrprocessad mat.

Många faktorer påverkar viktminskning
Anette Sams tvivlar inte på att det på många sätt är hälsosamt att äta mer GLP-1-vänlig mat. Om du går ner i vikt av det, kan hon emellertid inte säga exakt hur stor del av viktminskningen som beror på den ökade GLP-1-produktionen.
— Om man ska leka djävulens advokat kan man ifrågasätta vad som faktiskt ligger till grund för en viktminskning om man äter på ett GLP-1-vänligt sätt. Kosten kommer att göra allt möjligt hälsosamt för dig, och därför kan man fråga: Är du säker på att det direkt beror på den ökade GLP-1-produktionen att du går ner i vikt? Och nej, det är jag inte. Men det ska inte hindra mig från att sprida det goda rådet om GLP-1-vänlig kost. Dessutom är det ju inte ett argument för att INTE äta på detta sätt att jag får flera olika hälsofördelar av det.
Läs även: Så gör du vardagsmaten nyttigare – utan krångel
Hon förklarar att du genom att äta GLP-1-vänlig kost kommer att få i dig mycket grönsaker och andra växter, och därför troligen kommer att få i dig färre kalorier än annars. Samtidigt kommer kalorierna sannolikt att vara ”bättre” i den mening att de både ökar GLP-1-produktionen och din kropp behöver använda energi för att bryta ner dem. Det finns alltså många faktorer som kan påverka en eventuell viktminskning om du börjar äta som Anette Sams rekommenderar.

10 fallgropar i din diet
Om du vill äta GLP-1-vänligt, bör du minimera intaget av bland annat dessa 10 typer av ultraprocessade livsmedel:
Protein- och müslibars
Dessa bars innehåller ofta bearbetade fibrer och proteiner samt kalorifria sötningsmedel.
Fabrikstillverkat bröd
Många sorters fabriksproducerat bröd innehåller emulgeringsmedel, socker, modifierad stärkelse och vegetabiliskt gummi.
Yoghurt med smak
Innehåller ofta tillsatser som förtjockningsmedel och konstgjorda smakämnen.
Färdiga såser och kryddblandningar
Dessa produkter innehåller ofta förtjockningsmedel, färgämnen och smakförstärkare.
Margarin
Innehåller ofta emulgeringsmedel och färgämnen.
Frukostprodukter
Många flingor och frukostdrycker som marknadsförs som hälsosamma kan innehålla bland annat färg- och sötningsmedel.
Processat kött
Förpackade charkprodukter såsom salami, leverpastej och bacon kan innehålla emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och modifierad stärkelse.
Läsk och energidrycker
Dessa drycker är oftast fyllda med socker och konstgjorda tillsatser.
Växtbaserad ”mjölk”
Många alternativ till mjölk innehåller emulgeringsmedel, vegetabiliskt gummi och smakämnen.
Vissa köttsubstitutprodukter
Till exempel burgare, köttbullar och liknande, som är ”växtbaserade”. Dessa innehåller ofta (men inte alltid) stärkelse, socker, smaksättare och
E-nummer.
Källa: Anette Sams i ”Kroppen kan selv”.
															
                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            









                            
                            
                            