Recept: BBQ-spett med squash och halloumi

Vem älskar inte grillspett? De här goda spetten serverar vi med en en somrig kålsallad som du smaksätter med dina favoritörter.

Av Maria Zihammou  Foto Lee Kearney  

Grillspett med squash och halloumi  

4 portioner

träspett
2 squash, ca 500–600 g
2 halloumi, ca 200 g
2 msk olivolja
flingsalt, svartpeppar
barbecuesås till grillningen
Kålsallad   
½ färskt vitkålshuvud
1 morot
1 selleristjälk
1 gul eller röd lök, gärna färsk knipplök
1 gul paprika
1 lime, pressad saft
2 msk olivolja
2 msk grovhackade örter, t ex bladpersilja eller koriander

Gör så här:

1. Blötlägg spetten i vatten i 30 minuter. Skär squash och halloumi i mindre bitar. Trä upp varvat på spetten och pensla med olivolja. Krydda med lite salt och peppar.
2. Kålsallad: Strimla kålen i tunna skivor. Skala och hyvla moroten i långa remsor på längden. Strimla sellerin i tunna skivor. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
3. Lägg ner alla grönsaker i en skål, tillsätt limesaft, olivolja och krydda med lite salt och peppar. Toppa med färska örter.
4. Grilla spetten över direkt värme och pensla med lite bbq-sås under slutet av grillningen. Servera med kålsalladen och en skål med extra bbq-sås vid sidan av. 

Per portion: 353 kcal, 13 g protein, 26 g fett, 14 g kolhydrater, 6 g fibrer Glutenfritt, mjölkfritt, antioxidantrikt Vitaminer: C, E, A, B6, niacin, folat Mineraler: Kalcium, fosfor, zink

Vad är direkt och indirekt värme?

Direkt värme betyder att du lägger det du ska grilla direkt över glöden, passar bäst när du vill grilla snabbt. För att få indirekt värme lägger du kolen eller briketterna på ena sidan/i en ring och placerar det du vill grilla intill, men inte direkt över glöden. Bra om du till exempel vill grilla rå potatis eller ett helt blomkålshuvud. Du kan stänga locket så att grönsakerna får tid att bli perfekt tillagade.

Recept: Grillad portabelloburgare

Recept: 3 goda röror till grillmaten

Recept: Grillad potatis med örtolja