Ren städglädje – utan giftiga kemikalier!

Längtar du efter att göra rent hus där hemma? Städprofilen Marléne Eriksson och hennes dotter Desirée ger dig bästa knepen för ett rent, snyggt och välstädat hem.

Text: Eva Boholm 
Foto: Ulf Berglund

Oreda och stök är otroligt frustrerande. Inte bara för två pedanter som Marléne och Desirée Eriksson, utan för de flesta av oss.

— Om man har det stökigt hemma blir det stökigt i skallen och det mår ingen bra av, menar Marléne, som säger att hon älskar att städa!

— Jag är inte pedant för att jag mår dåligt av smuts, utan för att jag njuter så av ordning och reda. 

Att städning inte är ett nödvändigt ont, utan tvärtom ett rent nöje, vill Marléne och hennes dotter Desirée belysa i boken Ren städglädje som de skrivit tillsammans.

Eftersom de gillar städning och driver ett städbolag tillsammans har de mängder av tips på hur man städar snabbt, smart, effektivt och giftfritt. Här är deras tre främsta råd: 

1. Städa proaktivt

A och O är att hela tiden ligga steget före dammråttorna och oredan, enligt Desirée:

— Jag tror att städningen blir så mycket enklare om du inte sparar den tills det är jättesmutsigt och rörigt överallt, utan jobbar proaktivt.
Mamma Marléne förtydligar:

— Jag går till exempel aldrig tomhänt ur ett rum, utan tar med mig saker som är på vift: en urdrucken tekopp, ett uppsprättat kuvert, en kofta som ska hängas upp… Att plocka undan efter hand gör att man  sparar enormt mycket tid. 

2. Hitta ett bo

Ett viktigt steg är att förse precis ALLT där hemma med ett eget ”bo” — var sak ska ha sin egen plats, som Marléne uttrycker det. När du sedan tagit ut något ur sitt bo ska det genast tillbaka efter att du använt det. Disciplin och konsekvens är grunden för ett välordnat och välstädat hem.

3. Rusta rätt

Steg tre är ett rätt utrustat städskåp. Med en dammsugare, mopp, trasor, gummiskrapa och en gammal tandborste (för kakelfogar,små utrymmen runt vattenkranar etc) kommer du långt. Dessutom behöver du effektiva rengöringsmedel.

— Och dessa ska du blanda till själv — inte köpa färdiga i affären! Varför i hela friden vill folk använda kemikaliestinna medel som kan vara farliga för både dem själva och naturen? Det är ju mycket bättre, billigare och miljövänligare att använda naturliga produkter som du blandar till själv, konstaterar Marléne.

För både Marléne och Desirée är det självklart att välja städmaterial och metoder som ger så lite miljöpåverkan som möjligt. Med hemmagjorda produkter, baserade på ingredienser som vi ofta har hemma i skafferiet, slipper vi många miljöfarliga kemikalier i vårt hem.

Hemmagjorda städprodukter

Allt i allo-spray

Ren städglädje – utan giftiga kemikalier!

För damm­ och fläckfria väggar, bord, bänkar, möbler, prydnadsföremål, leksaker etc. Kan även användas mot bladlöss!

5 dl vatten
1 tsk såpa eller handdiskmedel

Häll vattnet i en sprayflaska och blanda i såpan. Skaka lätt.

Kakelpasta för fogar och runt kranar

Ren städglädje – utan giftiga kemikalier!

För rena och fräscha fogar och skarvar i badrum och kök. 

1 dl bikarbonat
1/2 dl ättiksprit
1–2 msk vatten
2–3 msk potatismjöl (till väggar behövs dubbel mängd potatismjöl)

Blanda alla ingredienser till en tand­krämsliknande pasta. Är den för lös, tillsätt mer potatismjöl. Stryk ett jämnt lager pasta på fogar­na med hjälp av en sked. Låt verka 30–60 minuter. Skrubba fogarna med en tandborste. Torka rent med en fuktig svabb eller trasa.

Toalettspray

Ren städglädje – utan giftiga kemikalier!

För hygienisk och miljövänlig rengöring inuti toalet­ten. Medlet förebygger dessutom att kalkavlagringar får fäste i toan.

1 dl ättiksprit
1–2 msk såpa
4 dl vatten

1. Spola toaletten och rengör insidan av den med en toalettborste.
2. Blanda ättiksprit, såpa och vatten i en sprayflaska och spraya blandningen på porslinet inuti toa­lettstolen. Låt dra i minst 30 minuter.
3. Rengör insidan av toalettstolen med en toalettborste. Spola.
4. Använd en fuktad trasa med lite diskmedel för att rengöra toalettsitsen och runt toalettens utsida.

Propplösaren

Ren städglädje – utan giftiga kemikalier!

Behöver du rensa avloppet? Ta först bort hår och smuts i handfatet. Koka upp 5–10 liter vatten (använd gärna en vattenkokare).

Häll 1 dl salt i avloppet. Häll sedan i 1 dl bikarbonat. Häll därefter i 1 dl ättiksprit (här kommer det att börja pysa och bubbla). Häll sist i det kokande vattnet.

Torka rent med en fuktig trasa.

För spishällen

Torka av spisen med en fuktig trasa. Strö bikarbonat över hällen. Gnugga försiktigt med en svamp. Torka rent med en trasa.

Ren städglädje – utan giftiga kemikalier!

4 måsten för giftfri städning

Enligt Marléne och Desirée är det fyra saker du alltid bör ha hemma: såpa, ättiksprit (ättika), bikarbonat och handdiskmedel. Då kan du göra en egen, miljövänlig toalettspray, kakelpasta, allt i allo-spray med mera.

  1. Ättika (24 %) och ättiksprit (12 %) tar bort mögel, lukter och kalkfläckar i duschen. Ättika fixerar färg när du tvättar, fungerar som sköljmedel i tvättmaskinen och spolglans i diskmaskinen.
  2. Bikarbonat: Med sitt höga pH-värde är bikarbonat väldigt effektivt för rengöring. Det tar även bort dålig lukt och binder fukt – strö ett lager i ett par illaluktande skor, på madrassen eller en smutsig matta. Låt verka och dammsug sedan upp pulvret. 
  3. Såpa framställs bland annat av tallolja och löser lätt smuts och fett. Spraya på diskbänkskladd, smutsmärken på dörrar, lister osv. Blanda i en hink med vatten och använd som golvrengöring.
  4. Handdiskmedel löser upp fett och fungerar utmärkt som fläckborttagning och allrengöring. Några droppar diskmedel i varmt vatten räcker till de flesta ytor som behöver rengöras. Välj alltid miljövänligt diskmedel!