Recept: Örtsoppa med sting

Recept Cecilia Davidsson  Foto Eva Hildén

Örtsoppa 

4 portioner

1 avokado
1 citrongräs
1 lime, juice och zest
5 cm ingefära
5 cm gurkmeja
1 zucchini
3 dl kokosmjölk
1 tsk grön tabasco, alternativt 3 skivor inlagd grön chili
1 tsk örtsalt
2 msk ljus miso
50 g grönkål
1 medjooldadel
20 g dill
20 g mynta
Till servering:
1 dl kokosyoghurt
1 msk ingefära, finriven
½ tsk örtsalt
50 g grönkål, repad
1 tsk rostad sesamolja
1 tsk kokosolja
1 tsk tamari
1 tsk äppelcidervinäger
dillvippor, myntablad och ringblomma 

Gör så här:

1. Skala och kärna ur avokadon. Banka citrongräset med änden av kniven, avlägsna den nedersta delen, finhacka stammen en bit upp. Skala ingefära och gurkmeja. Skär zucchinin i mindre bitar.
2. Mixa tillsammans med resterande ingredienser till soppan i en blender. Smaka av, tillsätt mer sälta och hetta om så behövs, ställ svalt till servering.
3. Rör samman kokosyoghurt, ingefära och örtsalt.
4. Skär grönkålen grovt. Hetta upp sesamolja och kokosolja i en stekpanna. Woka grönkålen på medelhög värme i några minuter. Tillsätt tamari och äppelcidervinäger, rör runt i 2 minuter, dra av från värmen.

Per portion: 314 kcal • 5 g protein • 26 g fett • 14 g kolhydrater • 6 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, lågkolhydrat, rik på antioxidanter
Vitaminer: C, folat, B6, E, niacin
Mineraler: Magnesium, fosfor, kalium, zink, järn

Örtsmoothie

Timjankakor med örtte