Drabbas du ofta av urinvägsinfektion? Så kan du förebygga besvären

Behöver du gå på toaletten oftare än vanligt? Svider det när du kissar? Hälften av alla kvinnor har någon gång urinvägsrelaterade besvär – för många är det en återkommande plåga. Det är vanligt att behandla med antibiotika, men det finns också naturliga alternativ.

Text: Sven-E Lindberg
Foto: Getty Images

Infektioner i urinvägarna är en av de vanligaste anledningarna till att kvinnor söker läkare. Man räknar med att 50 procent av alla kvinnor någon gång drabbas av akut urinvägsinfektion, UVI, eller akut cystit som det också kallas. Blåskatarr är en infektion i de nedre urinvägarna.

Hälften av de som drabbas av urinvägsinfektioner har återkommande besvär och för många innebär det många antibiotikakurer under lång tid. Något som innebär att även goda bakterier kan slås ut och att risken för antibiotikaresistens ökar eftersom UVI är en av de vanligaste orsakerna till att antibiotika skrivs ut.

För den som råkar ut för en infektion i urinvägarna — det vill säga i urinrör, urinblåsa, urinledare eller njurar — kan det handla om allt från lättare besvär som urinträngningar och sveda till allvarligare besvär och komplikationer som kan kräva behandling med antibiotika. Oftast är dock en urinvägsinfektion ofarlig och läker ut av sig själv.

Vid svåra, återkommande och långvariga besvär bör du dock alltid söka läkarhjälp.

Den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion hos kvinnor är infektion med tarmbakterier eller stafylokocker. Men även ärftlighet, torra slemhinnor, för-
kylningar och torr luft kan vara bidragande orsaker till besvär i urinvägarna.

Risken att råka ut för återkommande urinvägsinfektioner ökar om du exempelvis har nedsatt blåsfunktion, övervikt, diabetes, täta samlag eller använder spermiedödande medel. Hos kvinnor med låg östrogenproduktion, exempelvis efter klimakteriet, finns också en ökad risk för urinvägsinfektioner på grund av torra slemhinnor där bakterier lättare får fäste.

LÄS ÄVEN: Klåda i underlivet? Din kost kan vara orsaken

Vilka drabbas av urinvägsinfektion — och hur farligt är det?

Urinvägsinfektion är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män. En viktig orsak är att urinvägarna är kortare och känsligare hos kvinnor än hos män. Störst risk att råka ut för UVI har unga kvinnor — ungefär var femte ung kvinna får urinvägsinfektion minst en gång om året — och kvinnor som har passerat klimakteriet.

För friska kvinnor är akut urinvägsinfektion (akut cystit) ofta besvärlig men ofarlig. Infektionen läker vanligen ut spontant, men behandling med antibiotika kan förkorta sjukdomstiden och lindra symtomen.

Komplikationer som njurbäckeninflammation är mycket ovanliga, men symtom som tyder på njurbäckeninflammation (feber, smärta i sidan eller ländryggen, svårigheter att kissa) ska alltid tas på allvar.

Hur vet jag om det är UVI?

Har du symtom som urinträngningar, sveda och smärta i urinvägarna kan du ta ett enkelt test på din vårdcentral. Nu finns även enkla hemtester som indikerar om du har en pågående urinvägsinfektion att köpa på apotek och i hälsofackhandel. Du kan också köpa testkit på apotek där du tar provet hemma och skickar in det till ett laboratorium för analys. Dessa tester har högre säkerhet och kostar ett par hundralappar.

Vid svårare eller långvariga besvär (en vecka eller mer) bör du alltid söka läkare.

Smittar urinvägsinfektion?

Nej, men är du gravid kan i vissa fall bakterier föras vidare till fostret och då är det viktigt att infektionen behandlas. Efter samlag kan dock bakterier göra att oönskade bakterier fäster vid urinrörsmynningen och kommer upp i urinvägarna. Oftast handlar det då om tarmbakterier som kan leda till urinvägsinfektion. Därför kan det vara en bra idé att tömma blåsan efter samlag och tvätta sig lite extra noga.

Måste jag ta antibiotika för att behandla urinvägsinfektion?

UVI är en av de vanligaste anledningarna till att det skrivs ut antibiotika, särskilt hos äldre. För att minska risken för antibiotikaresistens, det vill säga att bakterierna blir motståndskraftiga mot antibiotika, rekommenderar Läkemedelsverket att man vid lindrig och okomplicerad UVI i första hand försöker lindra symtomen med exempelvis receptfria smärtstillande medel och invänta att besvären läker ut av sig själv — vilket de oftast gör.

En urinvägsinfektion brukar läka av sig själv inom en vecka. För omkring 30 procent av de som söker vård för UVI behövs ingen behandling vid lindrig och okomplicerad infektion. Behandling med antibiotika förkortar dock förloppet och lindrar symtomen.

Antibiotika kan också, vid behov, tas förebyggande under längre tid under sex månader för den som har besvär med upprepade infektioner.
Det tar ungefär tre dygn innan en antibiotikakur ger märkbar effekt vid UVI. Om besvären inte går över efter 3–4 dagar rekommenderas en urinodling för att fastställa orsaken till besvären.

Källor: Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Apoteket, Harvard Medical School, Internetmedicin.se, 1177.se, Doktor24.se, Naturbiblioteket.se

LÄS ÄVEN: Därför kliar det i underlivet – och så slipper du besvären

Så kan du slippa urinvägsinfektion

  • Drick ordentligt. Studier har visat att du kan minska risken att råka ut för återkommande urinvägsinfektioner med upp till 50 procent om du dricker rikligt. Tänk dock på att för mycket vatten kan vara farligt. En amerikansk studie visade att omkring 2,2 liter dryck (helst vatten) per dag gav en väsentligt minskad risk för UVI.
  • Var noga med underlivshygienen. Torka dig framifrån och bakåt när du kissat – för säkerhets skull.
  • Var försiktig med stark och parfymerad tvål som kan irritera i underlivet. Ljummet vatten räcker ofta bra.
  • Se till att du tömmer blåsan ordentligt så att det inte står urin kvar i urinvägarna.
  • Undvik att hålla dig längre än nödvändigt. När urinen står still i urinvägarna ökar risken för infektion.
  • Var noga med att tvätta dig före och efter samlag så att inte bakterier kommer upp i urinvägarna. Kissa gärna efter sex för att undvika att främmande bakterier stannar kvar i urinvägarna.
  • Behandla torra slemhinnor. Fråga på apoteket efter salva/gel/vagitorier med östrogen som kan bidra till att öka fuktigheten i slemhinnorna. Därmed minskar risken för att bakterier ska fästa i urinvägarna.
  • Testa andra preventivmedel. Pessar och spermiedödande medel kan öka risken för infektioner i urinvägarna. Har du återkommande problem kan det vara värt att prova andra sätt att skydda dig.
  • Ta av badkläderna efter du har badat och kissa gärna efter bad för att undvika oönskade bakterier, exempelvis stafylokocker som kan finnas i badvatten.

Vanligaste symtomen på UVI

  • Sveda i urinvägarna.
  • Du känner dig kissnödig och behöver kissa oftare än vanligt.
  • Du kan känna dig hängig och småfrusen.
  • Smärta i nedre delen av magen över urinblåsan.
  • Vid allvarligare besvär med feber kan det också göra ont vid njurarna – och då är det viktigt att söka hjälp akut eftersom det kan innebära att du fått njurbäckeninflammation. Den risken är dock mycket liten.

Läs även: Så kan du behandla urinvägsinfektionen – på naturlig väg!