Naturlig hjälp mot candida: Det här kan du göra själv

Har du uppsvälld mage, klåda i underlivet eller ett extremt sötsug? Orsaken kan vara en överväxt av candida. En svamp som finns naturligt i vår tarmflora, men som kan ställa till det om den får härja fritt. Men det finns mycket du kan göra själv.​

Text: Kristina Müller
Foto: Getty Images

Orolig, uppblåst mage, sveda och klåda i underlivet, muntorrhet och vita beläggningar på tungan, det är bara några obehagliga symtom du kan få om du har en överväxt av jästsvampar som tillhör gruppen Candida. Det finns olika arter, men vanligast är Candida albicans, en jästsvamp som i mikroskåp ser ut som små vita bollar.

Den finns naturligt i en mindre mängd i munnen, tarmen och i underlivet och gör normalt sett inget väsen av sig alls, eftersom kroppens immunsystem ser till att svampen inte ökar i tillväxt. Men störs immunsystemet, till exempel efter en antibiotikakur, kan det leda till överväxt, vilket i sin tur kan ge en rad hälsoproblem.

LÄS ÄVEN: Minska risken för tarmcancer: Vanorna som förebygger sjukdomen

— Candida albicans är en del av den mikrobiska floran som vi har på vår kropp. En stor andel av befolkningen har svampen utan att den orsakar problem. Men en överväxt kan leda till allt från infektioner på huden, i munhålan, i svalget och i underlivet, men också till en allvarligare infektion, så kallad systemisk infektion i blodet som kan ge blodförgiftning, säger Constantin Urban, forskare vid institutionen för klinisk mikrobiologi, Umeå universitet.

Candida kan bero på för mycket skräpmat och socker

Svampen är lika vanlig hos kvinnor som hos män och även barn, speciellt nyfödda med dåligt immunförsvar, kan drabbas av candidainfektion i munhålan, så kallad muntorsk. Cirka en fjärdedel av befolkningen i västvärlden beräknas lida av en överväxt av olika candidaarter, och enligt vissa experter kan orsakerna bakom ofta kopplas till vår överkonsumtion av skräpmat, för mycket socker, stress och överanvändning av antibiotika.

— Att olika livsstilsfaktorer skulle påverka skadlig tillväxt av candida finns egentligen ingen evidens för idag. Men ett dåligt näringsintag med till exempel för mycket socker kan få mikrofloran i tarmen ur balans och orsaka candidainfektioner hos vissa personer. Man bör också i möjligaste mån undvika bredspektrumantibiotika som kan bidra till att candidaarter ges möjlighet att ta över och sprida sig i kroppen, säger Constantin Urban.

Hur behandlas candida?

Diagnosen ställs genom att man tar ett hudprov på infekterade områden. Systemisk candidainfektion fastställs genom blodprov. 

I första hand behandlar man med antisvampläkemedel som azoler mot ytliga infektioner och echinocandin mot svårare systemiska infektioner. Candidainfektion i underlivet behandlas förutom med läkemedel mot svamp också med antihistamin för att lindra klåda och irritation.

LÄS ÄVEN: Maria Borelius äter antiinflammatoriskt: Jag blev smärtfri och energifylld på några veckor

​Nya amerikanska studier visar nu också att vissa candidaarter kan försämra sjukdomar som IBS (Inflammatory Bowel Syndrome) och Crohns sjukdom med inflammation i mag- tarmkanalen.

— Forskning visar att inflammation i tarmen leder till förändringar i miljön och i mikrofloran som gynnar tillväxt av vissa candidaarter, och som i sin tur förstärker inflammationen. En ond cirkel uppstår.

LÄS ÄVEN: 5 enkla recept att testa om du är trög i magen

I studier har man också sett att Candida albicans kan anpassa sig till förhållanden i kroppen med extrem syrebrist, som till exempel i tarmen. När syrenivån är låg förändrar svampen sin cellvägg så att den kommer undan skyddande immunceller som ska motverka att jästsvamp sprider sig.

— Det här är grundforskning som vi hoppas kan leda fram till bättre och effektivare läkemedel mot svamp. Vi behöver få fram smartare läkemedel som är mindre aggressiva mot tarmfloran och som inte har svåra toxiska biverkningar, säger Constantin Urban. 

Bakomliggande problematik måste korrigeras

Zarah Öberg är näringsterapeut och naturläkare SNLF. Hon tycker att man inom vården i första hand symtombehandlar candida istället för att behandla orsakerna bakom problemet.

— Har man extrema besvär behöver man så klart ta läkemedel i akut syfte, men man måste också korrigera orsakerna bakom svampproblematiken, säger hon.

Candida – boven bakom många sjukdomar
Naturläkaren Zarah Öberg tar ofta emot patienter med candidainfektioner på sin mottagning.

På Zarahs mottagning utanför Stockholm tar hon ofta emot patienter med candidainfektioner och börjar alltid med att gå igenom sjukdomshistoriken hos den som söker hjälp.

Ofta är det flera faktorer som tillsammans orsakar problem, som till exempel dålig matsmältning och stress, poängterar Zarah. Hon lägger upp en personlig plan för varje patient och utgår från hur patienten lever och äter och gör justeringar i livsstilen.

— En förändrad kosthållning hjälper mot lindrigare svamp var den än växer, oavsett om det är i underlivet, hårbotten eller i munnen, säger hon.

LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?

Typiska symtom på candida är att man kan känna sig uppsvullen i magen, ha gaser, klåda och sveda i till exempel underlivet eller i analöppningen, men symtombilden beror på var svampen växer.

Ett annat vanligt tecken på överväxt av candida är ett starkt sötsug. Eftersom svampen livnär sig på, och äter upp sockret i kroppen, leder det ofta till en obalans i blodsockret, vilket kan ge energibrist, trötthet och humör­svängningar.​

Dra ner på sockret

— Det viktigaste är därför att först och främst dra ner på sockret. Det handlar om att ta bort snabba kolhydrater, godis, läsk och annat som är rikt på socker. Istället kan man addera sådant som kan hjälpa till att ta kål på svampen, som exempelvis kokosolja som innehåller kapryl- respektive laurinsyra med naturligt svamp- och bakterie­dödande egenskaper eller omega 3-fettsyror med liknande egenskaper.​

Det finns också ett te, lapachote, som säljs under olika namn, bland annat Pau d’arco, som görs av innerbarken från ett träd, och som sägs hämma tillväxten av candida. Vitlök som innehåller allicin, en svavelorganisk förening har också svampdödande effekt. Ät den rå, i maten eller som kapslar, tipsar Zarah.

Förutom att tänka på kosten är det också viktigt att dra ner på stressen. Tarmfloran påverkas negativt av stress och gör att de dåliga bakterierna blir överrepresenterade, vilket skapar en gynnsam miljö för svampen att växa i. Stress gör också att produktionen av magsyra och mängden enzymer minskar, vilket påverkar matsmältningen negativt, något som i sin tur kan leda till en ökad tillväxt av candidainfektion.

— Har man gått på en antibiotikakur som tar död på både de bra och dåliga bakterierna, så bör man se till att återställa tarmfloran med hjälp av probiotika. Det kan man göra med fermenterad mat som mjölksyrade grönsaker eller kimchi, man kan också ta kosttillskott med probiotika.

LÄS ÄVEN: Jane behandlar sin IBS med hypnos: ”Äntligen är jag på rätt väg”

Kan leda till olika sjukdomar

Det finns med andra ord mycket man kan göra själv för att undvika att drabbas av candida, menar Zarah.

— Tänk på kosten. Dra ner på socker och snabba kolhydrater och se till att ha en bra tarmflora och matsmältning. Tugga maten ordentligt och sitt ner när du äter, matsmältningen behöver lugn och ro för att fungera optimalt. Har du inga stora besvär, så är det här ett bra sätt att förebygga och bli av med svamp på, säger hon.

Candida kan också förvärra många andra sjukdomar, enligt Zarah Öberg. Mag-tarmbesvär som inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom till exempel, kan förvärras av candida, liksom födoämnesallergi. Det beror på att slemhinnan i tunn- och tjocktarmen blir så irriterad av svampen att man reagerar kraftigare på till exempel gluten eller mjölk. Men när svampen är under kontroll så brukar man kunna äta de här sakerna igen utan problem.

LÄS ÄVEN: Trötthet kan bero på inflammation i magen – här är maten som återställer din energi

— Det största problemet med candida är att det försämrar näringsupptaget extremt, vilket kan leda till väldigt många olika sjukdomar som till exempel järnbrist. Eftersom candida också ökar sockersuget bidrar det även till allt från diabetesproblematik, inflammatoriska processer i kroppen och hjärt-kärlsjukdomar, därför är det så viktigt att komma till rätta med överväxt av candida, säger Zarah Öberg.

Candida – boven bakom många sjukdomar
Gröna grönsaker återställer pH-värdet i tarmen och ger mycket fibrer.​

Vad är Candida albicans?

Candida är en jästsvamp som finns normalt i munnen, slidan, tarmen och talgkörtlarna utan att ge några besvär. Men ibland förökar sig svampen snabbt. Till exempel om kroppens immunförsvar försämras på grund av en allvarlig sjukdom eller om den normala bakteriefloran rubbas i samband med en antibiotikabehandling.

Candida kan orsaka infektioner på huden som blir röd och irriterad eller i underlivet, vilket orsakar klåda, sveda och tjocka, vitaktiga flytningar, 75 procent av alla kvinnor i fertil ålder drabbas någon gång av en symtomgivande infektion.

Torsk är en infektion i munnen som är vanligast hos små barn och som brukar gå över utan behandling. Men det kan också drabba vuxna på grund av sänkt immunförsvar eller antibiotikabehandling.

På apoteket kan du få rådgivning om receptfria läkemedel. Går inte besvären över, sök hjälp på din vårdcentral.

Källa: 1177

LÄS ÄVEN: Trötthet kan bero på inflammation i magen – här är maten som återställer din energi

10 saker du bör undvika​ för att slippa överväxt av candida

1. Snabba kolhydrater som läsk, vitt mjöl, vitt socker och godis.

2. Jäst och bakpulver.

3. Alkohol och söta drycker såsom läsk innehåller mycket socker som främjar tillväxten av candida.

4. Bönor, nötter och frön innehåller lektiner som kan irritera tarm­slemhinnan.

5. Försurade livsmedel som socker, vitt mjöl och rött kött som kan rubba pH-värdet i tarmen.

6. Bröd och bakverk som innehåller både socker och jäst.

7. Söta frukter som övermogna bananer och mango som innehåller mycket fruktos (fruktsocker).

8. Hel- och halvfabrikat med mycket tillsatser, de är processade livsmedel som inte bidrar med bra bakterier till tarmfloran.

9. Sötningsmedel som innehåller sukralos påverkar tarmfloran negativt.​

10. Stora mängder av omega 6, bidrar till inflammation i tarmen och finns i till exempel vegetabiliska oljor.

Källa: Zarah Öberg​

Naturlig hjälp mot candida​​

  • Mjölksyrade grönsaker, ät några matskedar om dagen, det ökar de goda bakterierna och påverkar tarmfloran positivt.
  • Vitlök, allicinet i vitlöken är effektivt svampdödande.​
  • Mycket gröna grönsaker, de återställer pH-värdet i tarmen och ger mycket fibrer.​
  • Grapefrukt, har en antibakteriell funktion.
  • Kokosolja, innehåller kaprylsyra som är svampdödande, ta två, tre teskedar om dagen.
  • Oreganoolja har också en naturligt svampdödande effekt.
  • Artemisia, en växt som tillhör malörtsläktet och som har antibakteriell effekt och motverkar svamp. Ta några droppar i teet eller i ett glas vatten, finns i större hälsokostbutiker.
  • ​Ekologisk mandel har prebiotisk effekt och gynnar en bra tarmmiljö.
  • Olivbladsextrakt, används som naturlig antibiotika, men har också svampdödande effekt. Finns som kapslar eller i flytande form hos hälsokostbutiker.
  • ​Undekansyra – en fettsyra med svampdödande effekt.​

Källa: Zarah Öberg​

LÄS ÄVEN: Probiotika: Superbakterierna din mage kommer att älska

Vanliga symtom vid candidaöverväxt​

  • Gaser och uppsvälldhet
  • Diarré och förstoppning
  • IBS
  • Dimhjärna (trött, utmattad)
  • Kronisk trötthet
  • Extremt sockersug
  • Klåda på det stället där svampen växer
  • Muntorrhet
  • Dålig andedräkt och vit beläggning på tungan
  • Rodnande, torr och kliande hud
  • Ledvärk
  • Yrsel

Källa: Zarah Öberg

LÄS ÄVEN: 9 tips för bättre matsmältning på naturlig väg – bli av med uppblåst mage och huvudvärk

Se vad vi mer har skrivit om IBS och tarmhälsa