Zeina Mourtada: ”Varje land och matkultur har sin charm”

Prisade matbloggaren Zeina Mourtada bjuder på frestande och heta smaker från hela världen i sin senaste, helt vegetariska kokbok. Men det libanesiska köket har en speciell plats i hennes eget hjärta.

Zeina Mourtada driver en av landets största matbloggar, Zeinas kitchen, som vann pris som en av Sveriges bäta matbloggar 2018. Hon har över 180 000 följare på Instagram, syns regelbundet laga middag i TV4 och är nu aktuell med sin tredje kokbok (den första vegetariska!) :”Zeinas green kitchen” (Bonnier Fakta). En spännande  bok full med recept från världens alla hörn bok att djupdyka i och förundras över variationen av recept från vitt skilda kök, med olika kryddor och tillagningsmetoder.

I boken ryms recept från länder som Korea, Bulgarien, Georgien, Ungern, Chile, Libanon, Indien, Ryssland,  Vietnam, Polen, Indonesien och Trinidad. 

Vilket av alla dessa länders kök ligger dig själv varmast om hjärtat och varför? 

–Varje land och matkultur har sin charm och är alldeles fantastisk på sitt sätt och jag älskar att ständigt testa nya smaker. Men om jag måste välja så har det libanesiska och västafrikanska köket en speciell plats i mitt hjärta. Jag kommer ursprungligen från Libanon och under hela min uppväxt lagade min mamma magiska libanesiska måltider. Det väckte kärleken till matlagning hos mig. Jag föddes i Sierra Leone och lärde mig vid tidig ålder att älska rätter som jollof rice, som finns med i min kokbok.

Hur har du hittat inspirationen till alla recept?

–  Från alla möten med människor i mitt liv, från mina läsare, från mina kokböcker… inspirationen finns överallt. Det bästa jag vet är att fråga någon om deras matkultur och om de har någon rätt som jag borde testa från deras hemland. Har lärt mig så mycket varje gång jag har frågat. 

 

Zeina Mourtada:

Finns det flest likheter eller olikheter när det gäller vegetarisk mat världen över?

– Mest likheter i råvarorna, men olikheter i smaksättningen. Det är vanligt att man använder baljväxter och rikligt med grönsaker runt om i världen när man lagar vegetariskt, men man kryddar på olika sätt. 

Hur äter du själv helst grön mat i vinter?

– Soppor och mustiga grytor är det bästa jag och min familj vet på vintern. Det är säsong för rotfrukter och då brukar vi frossa i det. Något så enkelt som en rotfruktsoppa och nybakat bröd en kall vinterkväll… gah så gott!

Du har stigit till att bli en av de största stjärnorna på matbloggshimlen i landet. Vad har varit din drivkraft och vad drömmer du om att åstadkomma i framtiden? 

– Min drivkraft är mina läsare. Jag har världens finaste läsare och utan dom hade det inte varit en mening med det jag gör. Känslan när jag lägger upp ett recept och det strömmar in fina kommentarer och pepp är magisk. Det finaste som finns är när läsare skickar bilder eller berättar hur nöjda dom har varit vid deras middagsbord tack vare ett av mina recept. Det gör mig så glad och jag känner att jag vill jobba med detta så länge jag bara kan. Min dröm i framtiden är att fortsätta i samma spår, släppa nya kokböcker – jag jobbar med min tredje bok just nu – fortsätta dela med mig av recept på blogg och tv. Jag jobbar även med att ta fram egna produkter som snart finns i mataffärerna.

 

Mindre avokado, mer asiatiskt!

Hon jobbar i magbakteriernas tjänst