Marockansk quornfärsgryta

Torkad frukt, mandel och mustiga kryddor är typiska ingredienser i de marockanska grytorna. Servera gärna med bulgur, couscous eller ris och ett gott bröd till.

Recept Caroline Hofberg  Foto Ove Lindfors 

Quornfärsgryta från Marocko   

4 portioner
300 g quornfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk färsk hackad ingefära
2 tsk paprikapulver
1/2 g saffran
1 kanelstång
1 krm chiliflakes
1 tsk spiskummin
1 burk krossade tomater, 400 g
3 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 dl mandel
1 burk kikärter, 400 g
150 g mjuka katrinplommon
flingsalt
färsk koriander  

Gör så här:

1. Hacka lök och vitlök. Fräs i en gryta med olja utan att det tar färg. Blanda i ingefära och färs, stek färsen smulig. Låt kryddorna fräsa med mot slutet.
2. Tillsätt krossade tomater, vatten och fond, koka under lock, 15–20 minuter.
3. Skålla, skala och rosta mandeln under tiden.
4. Skölj kikärterna. Blanda i kikärter och katrinplommon, fortsätt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt. Strö över mandel och koriander.

 

Värmande vegogryta med kokos

Värmande ayurvedisk gryta