Gillar du att ta dig en kvälls- eller nattmacka? Studier visar att detta är en dålig vana. Du riskerar inte bara att lägga på dig extrakilon utan också att stoppa kroppens livsviktiga reparationsarbete som pågår nattetid.
Text Eva Boholm
Foto Getty Images
Kroppen vill att vi äter under dagen och fastar på natten. Energin från mat som vi äter ska nämligen användas för att ge musklerna näring så att vi kan hålla oss aktiva och i rörelse under dygnets ljusa timmar. På kvällen och natten går energiförbrukningen automatiskt ner på sparlåga. Vår inbyggda sovklocka har slagits på och kroppen är inställd på att vila och återhämta sig. Den som bryter mot den här naturliga dygnsrytmen kan drabbas av olika problem.
Det här kan hända om du äter på kvällen och natten
Det blir svårare att hålla en sund vikt
Studier visar att det finns en stark koppling mellan kvällsätande och övervikt. Det beror dels på att mättnadskänslorna inte är lika starka på kvällen. Vi får därför större aptit och sug efter mat och snacks, och vi riskerar att äta för mycket. Sitter man framför tv:n och äter är det extra svårt att uppfatta de svaga mättnadssignalerna eftersom man har uppmärksamheten på tv-skärmen.
Dessutom fungerar ämnesomsättningen annorlunda nattetid; energiförbrukningen sjunker och vi gör inte av med kalorierna som vi sätter i oss lika effektivt som på dagen. En studie som letts av amerikanska professorn Jonathan C. Jun vid John Hopkins University visar att om man äter vid fel tidpunkt minskar fettförbränningen med 10 procent.
Du riskerar att drabbas av insulinresistens och diabetes
När vi äter godis, snacks och kolhydratrik mat sent på kvällen höjs blodsockret och kroppen får betydligt svårare att balansera sockernivåerna än under dagen. Blodsockret ligger kvar på en förhöjd nivå längre, vilket kan öka risken för diabetes och insulinresistens.
Kroppstemperaturen höjs av sena måltider
När magen fylls och matsmältningsprocessen tvingas igång stiger kroppstemperaturen och du får svårt att sova. Sena måltider ger uppblåst mage och rastlös sömn. Den störda sömnen stressar kroppen och kan i sin tur ge cravings efter ännu mer fet och kolhydratrik mat – en ond nattcirkel.
Kroppens reparationsarbete störs
Att fasta i minst 12 timmar – men allra helst i 16 eller 18 timmar! – varje dygn är viktigt för att magen ska fungera och hålla sig frisk. Under dagen har den fullt sjå med att processa maten som du äter. På natten behöver den stänga av all inkommande trafik och ägna sig åt reparationsarbete då tarmfloran balanseras, immunsystemet byggs upp och celler repareras.
Läs även:
5 vanliga cravings – så står du emot begären!
Pia var beroende av socker: ”Jag tappade totalt kontrollen”
Sant eller falskt om kolesterol – Vi faktakollar 7 påståenden